Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 24, 2009

  Kräftgång och ommöblering

  [UPPDATERAD] Än en gång förefaller en opinionsundersökning visa på fortsatt kräftgång för socialdemokraterna. Samtidigt hamnar återigen kristdemokraterna under fyraprocentsspärren, vilket tyder på att opinionsläget fortfarande är jämnt och svårtförsägbart.

  ”För regeringen är förstås siffrorna en stor framgång”, tycker DN:s ledarsida – som påminner om att kd även hösten 2005 föreföll vara på väg att åka ut, men klarade sig kvar i riksdagen vid valet 2006. ”Syster och broder Fyraprocent brukar ställa upp solidariskt”, konstaterar tidningen.

  För socialdemokratin är det nu, vilket jag påpekat förut, nu viktigt att göra allting rätt om ett regeringsskifte ska vara möjligt 2010. Gårdagens utspel tillsammans med v och mp tycks ha blivit väl mottaget. Men snart är det dags för val till Europaparlamentet, vilket kan bli en betydelsefull temperaturmätare på vilket förtroende väljarna egentligen har för de politiska alternativen.

  I en SvD-intervju gör populära Margot Wallström klart att hon inte planerar någon inrikespolitisk comeback när hon i höst lämnar posten som EU-kommissionär. ”Att ta på mig några poster eller centrala uppdrag för partiet i Sverige är inte aktuellt”, säger Wallström. Mona Sahlin får alltså klara sig utan en av socialdemokratins största politiska tillgångar, som Margot Wallström ibland betecknas. Hon kommer inte att finnas som en parhäst med Sahlin i valrörelsen inför riksdagsvalet nästa höst.

  När den socialdemokratiska partistyrelsen möts i dag kommer Sahlin i stället att presentera ett antal andra personer som kommer att vara föredragande inom olika politikområden på höstens partikongress, och därmed vara betydelsefulla i valrörelsearbetet. DN och TV8 tror sig veta vilka dessa är.

  Stämmer listan så innebär det en viss ommöblering i den socialdemokratiska laguppställningen. Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm, sägs exempelvis få ta hand om skol - och utbildningsfrågor. Urban Ahlin får utrikesfrågor, Lena Hallengren får trafik, Anneli Hulthén får miljö, Leif Pagrotsky får kultur och Thomas Bodström juridik.

  Andra uppgifter talar om att Veronica Palm blir socialdemokraternas nya talesperson i skolfrågor och Carin Jämtin i stället blir ansvarig för storstadsfrågor. Luciano Astudillo, som spekulerats få en framträdande roll i Sahlins inre kabinett, ställs helt utanför enligt Politikerbloggen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kräftgång och ommöblering"

   

  Blogger Micke skrev... (24 april, 2009 14:04) : 

  Andelen osäkra väljare har ökat från 17 % till 21 % sedan förra mätningen för Synovate. Att Piratpartiet ökat till 1 % är knappast förvånande efter Pirate Bay-rättegången. Sofflocket ökar alltså, bara det inte leder till ökat politikerförakt?

   

  kommentera