Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 01, 2009

  Regeringen och jobbkrisen

  Som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg så har Konjunkturinstitutet presenterat en ny dyster prognos som visar att Sveriges ekonomi befinner sig i fritt fall.

  Bruttonationalprodukten tros rasa med hela 3,9 procent i år. Och till slutet av nästa år kommer 250 000 arbeten att försvinna. KI förutspår en arbetslöshet på nästan 11 procent, vilket innebär att människor riskerar att slås ut från arbetsmarknaden för lång tid.

  ”En aktiv arbetsmarknadspolitik kan bidra till att motverka denna utveckling”, skriver Konjunkturinstitutet i sitt pressmeddelande. Men, som Aftonbladets Ingvar Persson konstaterar på tidningens ledarblogg, så utgår KI då från att staten stimulerar ekonomin. Annars kommer den ekonomiska störtdykningen att bli ännu djupare.

  DN:s ledarsida menar att det nu ”krävs snabba beslut för att förhindra massuppsägningar i kommunerna”.

  Fredrik Reinfeldt säger dock nej till stimulanser. ”Det finns ingen som har en sådan trollmedicin”, menar han. Enligt Reinfeldt är kraftiga stimulanser nu ”ett trubbigt instrument som inte ger så många jobb tillbaka”.

  Samtidigt rapporterar Riksdag & Departement att Arbetsförmedlingen äskar 11 miljarder i ökade anslag för både 2010 och 2012. Bara för nästa år tror Arbetsförmedlingen att kostnaderna för arbetslösheten kommer att uppgå till 68 miljarder. Det är 6 miljarder mer än vad regeringen har budgeterat.

  Ett skäl till de ökade kostnaderna är 37 000 personer nästa år befaras lämna sjukersättningen till följd av de ändrade sjukreglerna. Arbetsförmedlingen räknar med att tre fjärdedelar av dessa kommer registrera sig som arbetssökande.

  * * *

  I dag presenterar Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg det socialdemokratiska jobbrådslagets slutrapport. Men redan i går skrev Astudillo om ett av förslagen på sin blogg.

  Först hade han dock släppt nyheten via Twitter, vilket Expressen uppmärksammar. Tidningen noterar att s vill sträcka ut en hand till Sveriges företagare och göra det enklare för dem att lämna in uppgifter.

  Förslaget handlar om att Sverige ska vara ledande i världen på att ge elektronisk service till medborgare och företag. Genom att effektivisera administrationen av uppgifter frigörs resurser för andra ändamål.

  Effektiviseringen föreslås ske genom att koncentrera olika myndigheters insamling av uppgifter från näringslivet till en portal – på samma sätt som gjorts i Norge. Den myndighet som driver portalen föreslås också ges i uppgift att pröva om överlappningen mellan olika myndigheters informationsinsamling kan minskas.

  Kanske ingen kioskvältare och heller inget som lär generera mängder av nya arbetstillfällen – men regelförenklingar och minskad byråkrati är något som näringslivets intresseorganisationer ofta efterfrågar. Förslaget känns därför helt rätt.

  Jag lär återkomma med en recension av slutrapporten i sin helhet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringen och jobbkrisen"

   

  Blogger Blogtester skrev... (01 april, 2009 07:01) : 

  Danne Nordling skriver även intressant om ämnet http://danne-nordling.blogspot.com/2009/04/reinfeldt-och-ingves-driver-pa-mot.html

   

  Blogger roberth skrev... (01 april, 2009 10:50) : 

  INgvar P är ju så opartisk.....
  Läs gärna Astudillos blogg särskilt kommentarerna!

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 april, 2009 19:28) : 

  Än så länge har ju inte sossarna presenterat någon seriös jobbpolitik. Vi väntar med spänning.

   

  kommentera