Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 23, 2009

  Slott åt Victoria framför jobbsatsningar

  De senaste dagarna har Volvo varslat ytterligare 1 543 anställda, Saab 300 och Stora Enso upp till 2 000.

  Thomas Hartman påminner om att antalet sysselsatta i mars 2009 uppgick till 4 459 000. Det är en minskning med 70 000 personer jämfört med mars 2008. Antalet arbetslösa ökade med 99 000 till 404 000 och arbetslösheten ökade med 2,0 procentenheter till 8,3 procent, enligt SCB.

  Pessimismen kring svensk ekonomi är rekordstor. Bara sex procent tror att svensk ekonomi kommer att förbättras under året. Var fjärde svensk tycker redan att hans eller hennes ekonomi har försämrats under den senaste tolvmånadersperioden.

  I det läget föreslår de rödgröna ett nytt rotavdrag för energibesparande renoveringar av flerfamiljshus, som sägs kunna skapa omkring 15 000 fler jobb.

  Moderaterna tycker dock inte att det är en ansvarsfull politik, åtminstone inte om man ska tro partisekreterare Per Schlingmann (mer om det nedan).

  I stället har man i dag valt att avsäga sig rätten att använda Haga slott med tillhörande område, som ska kunna disponeras av kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

  Expressens Johannes Forssberg tror att Fredrik Reinfeldt, med sin generösa gåva till hovet, ville ”trösta alla svenskar som förlorar jobben med lite glittrande sagostoft” och önskar att man ändå ”kunde äta sagor”.

  * * *

  I dag var det alltså moderaternas Per Schlingmann som fick ta plats i Aftonbladets och SvD:s satsning Korseld. Katrine Kielos och Sanna Rayman skötte sig väl. Jag tyckte att de den här gången hade ett ännu bättre flyt, både i sin dialog sinsemellan och i utfrågningen av Schlingmann.

  C:a 6.22 in i sändningen sågar han det rödgröna ROT-avdragsförslaget:  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Slott åt Victoria framför jobbsatsningar"

   

  Anonymous Jonathan skrev... (23 april, 2009 17:20) : 

  "I det läget föreslår de rödgröna ett nytt rotavdrag för energibesparande renoveringar av flerfamiljshus [...] [moderaterna har istället] i dag valt att avsäga sig rätten att använda Haga slott"

  Det var den sämsta halmgubbe jag läst någonsin, skamligt att man behöver göra det på en den kanske mest läsvärda vänsterbloggen. Allvarligt Jonas, du kan väl inte tro på riktigt att detta är moderaternas strategi för att hantera arbetslösheten?

   

  Blogger Dyslektikus skrev... (23 april, 2009 19:30) : 

  Det är väl som tack för att dom lägger bröllopet strax innan valet 2010 som jag tror kommer att gynna dom borgerliga.

   

  Blogger Daniel Andersson skrev... (23 april, 2009 20:04) : 

  Haga Slott används idag lite av regeringen, men regeringen betalar ändå en årlig hyra på 2,2 miljoner för slottet. Nu blir det istället Hovstaten som får stå för hyran. Om man nu ska göra jämförelsen slott kontra jobbsatsningar så är väl snarare slotten en besparing för statskassan.

  Det här går verkligen inte ihop, Jonas. Ovanligt för att vara dig, men desto större besvikelse.

   

  Blogger Johan skrev... (24 april, 2009 00:25) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 april, 2009 09:04) : 

  Jonathan, seriöst; tycker du verkligen att min och Expressens jämförelse var "den sämsta halmgubbe" du någonsin läst? Perspektiv?

  Nej, jag tror inte att beslutet är en del av moderaternas strategi för att hantera arbetslösheten. Det jag oroar mig mig för är om de har någon överhuvudtaget, och försöker kollra bort folk med fjäsk för kungahuset.

  "Dyslektikus", presentera dig om du vill kommentera här.

  Daniel, hovet får sina pengar från precis samma skattebetalare som betalat hyran när regeringen använt Haga slott för konferenser och representation. Det är följaktligen ingen besparing alls. Minns att hovet dessutom begär ett rejält ökat anslag för att bekosta det bröllop de rimligen borde ha varit förberedda på i många år.

  Och jag menar självklart inte att de pengar som Haga slott kostar i hyra och drift hade gjort någon skillnad för landets arbetslösa. Men det irriterar mig att regeringen ägnar tid och energi åt larv som kungliga bröllop i stället för att ta i tu med jobbkrisen.

   

  Anonymous Jonathan skrev... (24 april, 2009 09:54) : 

  Jag är faktiskt allvarlig. Jag tror att den kan vara bland de sämsta halmgubbarna. Men jag läser ju inte s-info...

  Jag vill poängtera igen att det är just för att du normalt sett är en mycket bra, balanserad och frisinnad sosse, som du är så läsvärd. "Ovärdigt" ligger nära till hands.

  Angående jobbfrågan så ähar jag givetvis inte samma bild som du, utan tycker snarare att det är uppfriskande och ovanligt lite "nya moderaterna" över nuvarande politik. Tack och lov.

   

  kommentera