Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, april 25, 2009

  Utmaningarna för S&M

  I en ledare i Aftonbladet skriver Katrine Kielos att socialdemokratin behöver insikt om att framtidens politik skrivs med ”öppen källkod”. Hon menar att så länge s inte formulerar ett kommunicerbart budskap finns det inget att delta i.

  Två moderata riksdagsledamöter, Göran Pettersson och Karl Sigfrid, menar att en förutsättning för att deras parti ska kunna förnya sig ytterligare ”är att vi fortsätter frigöra oss från förutfattade meningar och istället är öppna för att förändra vår politik i takt med att omvärlden utvecklas”.

  Båda dessa texter anlägger intressanta perspektiv på hur två sinsemellan mycket olika partier med en väsensskild historia nu ställs inför nya utmaningar.

  I en analys i DN påminner Henrik Brors om att socialdemokraterna efter valnederlaget 2006 insåg att man måste vinna tillbaka mittenväljarna. Steg i riktningen mot att lägga om delar av politiken – exempelvis skolpolitiken – i linje med vad väljarna efterfrågade, mötte dock starkt motstånd inom s.

  Och uppenbarligen är också vissa borgare missnöjda med hur politiken under Alliansen utvecklat sig. SvD:s PJ Anders Linder skriver att ”det riktigt intressanta är inte det borgerliga maktinnehavet i sig utan omvandlingen av Sverige till ett mer borgerligt samhälle – och där lämnar regeringen i dagsläget en hel del övrigt att önska”.

  Fredrik Reinfeldt svarar med att angripa Mona Sahlin för att inte leva upp till det socialdemokratiska arvet, och menar att s-politiken sett annorlunda ut ”om Göran Persson och Pär Nuder varit kvar”. Med sådan retorik är det knappast konstigt att Sahlin säger nej till någon ”borgfred” under det svenska EU-ordförandeskapet i höst.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Utmaningarna för S&M"

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 april, 2009 20:46) : 

  Men vad tycker du? Är det rimligt att inte ha en borgfred som Reinfeldt har önskat och bjudit in till samtal om och som Sahlin avfärdat. Det hade hon ju nämligen redan gjort innan Reinfeldt höll sitt tal i Örebro idag.

   

  kommentera