Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 11, 2009

  Problem för centerpartiet

  I förra veckan gick en av centerpartiets tyngsta profiler, Börje Hörnlund, centerpolitiker och tidigare arbetsmarknadsminister, till våldsamt angrepp på partiledaren Maud Olofsson. Hon anklagades för att rasera partiets värdegrund med risk för katastrof vid nästa val.

  Angreppet resulterade i såväl medhåll som kraftiga försvarsreaktioner från det centerparti som i helgen samlades till stämma i Örebro. Men kritiken mot interndemokratin inom c kom från flera håll. Lisbeth Frohm var en av dem som tog till orda och ställde frågan vad gräsrötterna i partiet egentligen betyder när de inte får vara med och bestämma i de stora frågorna, syftandes på energiuppgörelsen.

  Aftonbladets ledarsida granskade motionerna som lagts till stämman och konstaterade att de vittnade om ett missnöje runt om i landet. "Centern har inte lyckats få igenom en regional tillväxtpolitik som ger hela Sverige chanser att växa", menade tidningen.

  Och Fredrik Jarl, politisk redaktör Hudiksvalls tidning (c), uppgav för TV4Nyheterna att han i dag placerade centerpartiet till höger om moderaterna.

  En het fråga under stämman var FRA och de integritetskränkande lagar som stiftats under det gångna året. De samlade ombuden valde dock att sluta upp bakom partiledningens och regeringens linje. "Centerpartiet gjorde ett brott på sin egen själ där, och det gamla folkrörelsepartiet dog", skriver Björn Pedersen på Bloggen Bent. Pedersens slutsats blev att centerpartiet "får springa dit ensam" och meddelade att han inte kunde stödja c längre.

  Relaterat till detta vill jag gärna tipsa om att socialdemokraterna har granskat centerpartiets vallöften inför valet 2006. Det finns hela 30 punkter ur deras valmanifest som inte har genomförts eller tagits upp under regeringens första år vid makten, visar rapporten.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Problem för centerpartiet"

   

  Anonymous Björn skrev... (11 maj, 2009 09:46) : 

  Jösses, Börje Hörnlund är väl en lika tung c-profil som vad Bengt Göransson är tung inom S. Skärpning, Jonas. Du är ju en någorlunda oberoende person. Yla inte med megafonkören åtminstone i saker som du som journalist vet inte stämmer.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 maj, 2009 14:13) : 

  Björn, vem som är en tung profil eller inte kan man förstås alltid diskutera. Beroende på perspektiv så har vissa anledning att framhålla somliga som betydelsefulla, medan andra kan ha skäl att vilja spela ned deras betydelse. Personligen skulle jag definitivt vilja framhålla Bengt Göransson som inflytelserik inom socialdemokratin - utan att för den skull ha en formell maktposition. Detsamma torde rimligen gälla för Hörnlund inom c.

   

  Anonymous Björn skrev... (11 maj, 2009 15:43) : 

  Börje Hörnlund är bara en "tung centerprofil" på socialdemokratiska bloggar, och jag tror du förstår varför det är så. Ärligt, jag respekterar dig och Erik Laakso och Enn Kokk därför att ni har en intelligent opposition.

  Det är bara synd att se någon av er trilla ner i den outsägligt trista papegojkören från S-Info, genom att vidarebefordra sånt här i förhoppning om att det ska bli någon sorts meme som ska fastna.

  De senaste dagarna borde väl ha gott om uppslag för genuin och bitande kritik mot t.ex. centerpartiet liksom Folkpartiet och KD utan att ta till det?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 maj, 2009 16:00) : 

  "Börje Hörnlund är bara en 'tung centerprofil' på socialdemokratiska bloggar".

  Som den socialdemokratiska bloggen DN debatt, eller?

   

  kommentera