Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 06, 2009

  Alliansen är inget alternativ

  Välfärdsforskaren Andreas Bergh skrev i veckan på sin blogg att ”Socialdemokratiska förnyare, som naturligtvis hoppats att tiden i opposition skulle leda till modernisering, politisk omprövning och framgångsrik come-back (typ New labour), kan inte rimligen tycka att Mona Sahlin och hennes pliktskyldigt ihopsydda vänstersamarbete är värd att vinna nästa val”. Han menade att sådana sossar (och räknade då upp bland annat mig) i stället borde ”taktikrösta på alliansen 2010”.

  Detta kommenterades bland annat på SvD:s ledarblogg och ledarsida, av Johan Westerholm och Peter Andersson.

  Och visst, trots gemensamma manifestationer i form av familjedag i Kungsträdgården, blogg och debattartikel så finns det fortfarande stora frågetecken kring det rödgröna samarbetet. Vilka ministerposter ska till exempel Lars Ohly och andra vänsterpartister få i en eventuell sådan regering? Och vad händer med miljöpartiet när de två duktiga och framgångsrika språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand slutar ett år efter valet?

  Det är ingen hemlighet att jag hellre hade sett ett rödgrönt regeringssamarbete mellan s och mp, som inte var beroende av v. Tyvärr tyder inte opinionssiffrorna på att det ska bli möjligt. Och visst, jag hade hoppats på en mer radikal omprövning av fler gamla politiska ställningstaganden under Mona Sahlins oppositionsledarskap. Jag kan bara hålla tummarna för att de idéer bland annat Luciano Astudillo lagt fram verkligen blir rödgrön politik.

  Men trots viss besvikelse så är inte ett fortsatt borgerligt regeringsinnehav att föredra för en socialdemokrat; oavsett om han eller hon betecknas som ”förnyare” av politiska meningsmotståndare eller ej. Det vore oerhört cyniskt att försöka taktikrösta fram en omläggning av s-politiken. Inte minst eftersom det riskerar att ge väldigt negativa effekter för många människor.

  Tidningen Fokus uppmärksammar att när den borgerliga alliansen tog över makten 2006 hade de en storslagen plan om att ”byta utanförskapet mot en arbetslinje”. Tre år senare är utanförskapet på samma nivå (runt 1,5 miljoner personer) och gruppen arbetslösa har ökat med 110 000. Samtidigt har hundratusentals har lämnat a-kassan och socialbidragen rusar. Tidningen konstaterar att fattigdomen ökar i Sverige: ”Det yttersta beviset för regeringens misslyckade plan”.

  Så nej, att rösta borgerligt är inget alternativ för mig.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Alliansen är inget alternativ"

   

  Blogger Lars Holmgren skrev... (06 september, 2009 11:09) : 

  De rödgröna är inte något allternativ heller. SAP och M är till förvillelse lika.
  Mona Sahlin är inte trovärdig. Sossarna är fast i det förflutna, har för många skitiga affärer att släpa på och verkar inte veta om rumpan sitter fram eller bak.
  V Har ofta rätt åsikte, men saknar realism i sin ekonomiska politik och kommunisternas historiska arv förskräcker. MP är enda ljuset i mörkret men en svala gör ingen sommar.

   

  Blogger Unknown skrev... (06 september, 2009 11:44) : 

  Visst, och "jobben kommer" hade ringat illa när alla som köper svenska exportvaror insåg att de övervärderat sina tillgångar.

  Men man kan ju alltid orda om att det hade blivit något lite bättre/sämre med en annan regering. Men att det hade varit _fler_ sysselsatta när världsekonomin tvärbromsar jämfört med en högkonjunktur 2006/2007 är ju upppåt väggarna.

  Frågan är ju, vem har flest jobb "i snitt"? Det blir ju alltid kontrafaktiskt att utvärdera, och sanningar finns inte. Det går att kritisera regeringen både från vänster och höger.

  Men just nu är det dagisnivå på argumenten; _fler_ är arbetslösa i lågkonjunktur än i högkonjunktur! Vad... konstigt.

  Hade (s) fortsatt som regering hade de ju _garanterat_ åkt i nästa val... om de skulle ställas till svars för "jobben kommer". Har jag fel?

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (06 september, 2009 20:35) : 

  >Det är ingen hemlighet att jag hellre hade sett ett rödgrönt regeringssamarbete mellan s och mp, som inte var beroende av v<

  Vi har samarbetat bra med Wetterstrand och Eriksson tidigare och vi har haft en del att lära av dem när det gäller miljö. Till skillnad från andra tror jag på en egen majoritet för S. Vi är bra och har en människosyn som inget annat parti kan tävla med. Önskar att vi uppmärksammade vår frihets- och vår människosyn i valarbetet. Det skulle onekligen profilera oss och vi skulle bli klart urskiljbara från andra politiska partier.

   

  kommentera