Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, maj 01, 2010

  Äpplen, päron och pensionärsskatt

  Om Kalle har två äpplen och Lisa har två äpplen så har de lika många äpplen var. Om sedan Lisa får ytterligare ett äpple så har hon tre och Kalle fortfarande två. Alla med så långt? Kalle har alltså inte förlorat någonting.

  Ändå verkar socialdemokraterna i den här valrörelsen diskutera som om Kalle faktiskt förlorat på att Lisa fick ett äpple till. Fast det man pratar om då är förstås inte äpplen utan det märkliga man valt att kalla för pensionärsskatt.

  Resonemanget går ut på att regeringens jobbskatteavdrag (som man förstås kan ha massor av synpunkter på) inte omfattade pensionärer, då de inte var lönearbetare. Och enligt valrörelselogiken - eller åtminstone valrörelseretoriken - straffades därmed denna grupp med en särskild "pensionärsskatt".

  Återigen; Kalle har inte förlorat någonting på att Lisa fick ett till äpple - och pensionärerna har inte förlorat någonting på att inte omfattas av ett skatteavdrag för lönearbetare.

  Att börja prata om en staffskatt är med andra ord ett absurt resonemang som jämför äpplen med päron - vilket man naturligtvis kan göra, men man bör inte förvänta sig att hitta alltför stora likheter.

  Därmed inte sagt att pensionärer inte kan vara en eftersatt grupp i samhället som skulle kunna behöva få särskilda riktade insatser i syfte att stärka deras ekonomiska ställning. Mona Sahlin säger nu att de rödgröna kommer att halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare redan under 2011, om de vinner valet. Det löftet kostar 7,5 miljarder kronor, vilket är 2,5 miljarder kronor mer än vad den borgerliga regeringen sagt sig komma att satsa på pensionärernas skatter under nästa år.

  Jag är mycket tveksam till om detta är en vettig satsning. Som sagt, inte för att det inte kan finnas skäl att satsa på just pensionärerna, men utgångspunkten att alla ska betala lika mycket i skatt ställer jag mig frågande till.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Äpplen, päron och pensionärsskatt"

   

  Anonymous Kjell Johansson skrev... (01 maj, 2010 14:06) : 

  Okej nu förstår jag.
  Sen får Lisa ett till äpple, och ett till, och ett till, och ett till, och ett till,och ett.......

  Men Återigen; Kalle har inte förlorat någonting på att Lisa fick ett till äpple - och pensionärerna har inte förlorat någonting på att inte omfattas av ett skatteavdrag för lönearbetare.

  Varför krångla till politiken när det kan vara så här enkelt?

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2010 14:54) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2010 16:04) : 

  Det skulle ha varit lättare atr förstå den Socialdemokratiska kritiken om dom själva hade beskattat pensionärerna lindrigare när dom satt i regeringsställning. Men om jag minns rätt så hade Sverige världens högsta skattetryck enligt OECD:s sammanställning från år 2005.
  Och det var inte skatten på kapitalinkomster som var extremt hög utan den var 30% precis som nu. Utan det område där Sverige stack ut var ju beskattning av löner och pensioner.

  Lars-Olov

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2010 18:15) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Bo Widegren skrev... (01 maj, 2010 23:55) : 

  Bäste Jonas, du har tydligen låtit dig påverkas så av ditt yrke att du accepterat borgarnas argumentation. Du resonerar om äpplen på ett päronaktigt sätt enligt min mening. Vad det handlar om är ju vad var och får kvar av sin inkomst att just handla bl.a. päron och äpplen för. Om då en löntagare får behålla mer av en lika inkomst som en pensionär, sjuk eller arbetslös så är det en orättvid beskattning. Är du med? Fellet med ditt resonemang är alltså just att det inte handlar om äpplen utan om inkomst, vilket gör viss skillnad. Eller hur?!
  Nä Jonas bättre upp!

   

  Blogger Jonny skrev... (02 maj, 2010 06:08) : 

  Bo Widegren gör som många andra inom S och jämför päron med äpplen. Om pension är inkomst på samma sätt som en arbetares inkomst av arbete så borde ju t.ex pensionen beskattas med den ca 6% "allmänna löneskatt" som lön beskattas med (på bruttolönen).
  Sjömän borde beskatta lika med landkrabbor etc etc.

  Du Jonas ger mig ett svagt hopp om att det finns rim och reson inom partiet. Synd bara att röster som dina verkar vara få.

   

  Blogger Krenaud skrev... (02 maj, 2010 07:03) : 

  Bo. Saken är den att vi yrkesarbetande trots högre avdrag betalar mer än pensionärerna. Vi måste pensionsspara för att komma i närheten av ATP nivåerna när vi går i pension. Sen har vi en högre pensionsavsättning genom arbetsgivaren vilken minskar löneutrymmet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 maj, 2010 12:32) : 

  Bo Widegren
  "Om då en löntagare får behålla mer av en lika inkomst som en pensionär, sjuk eller arbetslös så är det en orättvid beskattning. Är du med?"

  Men när en kapitalägare fär behålla en större del av sin kapitalinomst än en löntagare av sin arbetsinkomst så är väl det också en orättvis beskattning (som Socialdemokraterna infört).
  Om Socialdemokraterna återfår makten så tänker dom höja skatten i inkomstslaget tjänst men låta skatten vara oförändrad i inkomstslaget kapital.
  Vad denna regering gjort är bara att minska orättvisan mellan löntagare och kapitalägare genom att aänka skatten i inkomstslaget tjänst men låta skatten vara oförändrad i inkomstslaget kapital.
  Är du med?

  Lars-Olov

   

  Anonymous Bengt Silfverstrand skrev... (03 maj, 2010 13:19) : 

  Se http://www.s-info.se/silfverstrand

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (03 maj, 2010 18:38) : 

  Jag kan inte minnas att Bo eller Bengt före valet krävde samma skatt för yrkesarbetande som för pensionärer. Då hade de nämligen varit tvungna att avskaffa det skattepåslag motsvarande en halv månadslön per år som pensionärer inte betalar.

  Allmän löneavgift är en skatt på lön som arbetsgivare i Sverige betalar till staten (6.03% år 2010 på bruttolönen.) Den infördes för att finansiera EU-inträdet men pengarna går numera bara rätt in i statsbudgeten.

  Den kallas "avgift", men den tillfaller staten och är inte kopplad till några förmåner i socialförsäkringsystemet. Det är alltså en ren straffbeskattning av de arbetande, för att använda officiellt socialdemokratiskt språkbruk...

   

  Blogger Jonny skrev... (04 maj, 2010 18:32) : 

  Per Hagwall - Det är meningslöst att argumentera med herr Widegren...

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=41731&timestamp=06:53:53

  Det enda man får är censur av sina inlägg och besked att man är korkad, dum, ett mosigt päron,
  en politruck, oseriös för att nämna några saker...

  I andra blogginlägg har nämde herrn basunerat ut betydligt värre saker, hur oseriös får man vara och vara
  S-politiker ???

  Obehaglig och tragikomisk argumentationsteknik han har.

  Herr Silfverstrand ligger nästan i samma liga tyvärr.

   

  kommentera