Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, maj 06, 2010

  En sång för Europa

  Den 9 maj firas Europadagen med pompa och ståt runt om i EU-länderna. I Sverige hålls bland annat arrangemang på Centralstationen i Stockholm den 7-9 maj, och på Kulturhuset diskuteras framtidens EU och Turkiets förhållande till Europasamarbetet. Däremot verkar det inte ha avsatts tid åt att, i spåren efter eurolandet Greklands stora ekonomiska problem som tvingat EU att utverka ett jättelån på 1 100 miljarder kronor, diskutera just EMU och euron.

  I går utlystes en landsomfattande generalstrejk och våldsamma demonstrationer i Aten ledde till att tre personer dödades och fem skadades när en bank sattes i brand. Och i dag har de stora fackförbunden i Grekland utlyst nya demonstrationer.

  Mot den bakgrunden kan man ställa sig frågan om festligheter för att fira Europasamarbetet verkligen är påkallade. Själv anser jag att de kan vara det, men allvaret i Greklands situation måste då tillåtas få sätta sin prägel på Europadagen. För det som nu sker har betydelse för oss alla. I samband med att Tysklands förbundskansler Angela Merkel lade fram sin regerings förslag till stöd konstaterade hon att hela EU:s framtid står på spel med räddningsplanen för Grekland.

  Det som nu sker sätter verkligen fokus på den grundläggande tanken bakom det samarbete vi i dag kallar EU; att gemensamt arbeta för en bättre framtid för hela Europa. En av de mest entusiastiska Europavänner jag känner är Ulf Bergström, själv bosatt i just Grekland. Han påminner på Newsmill om att ”Den 9 maj är den dag som den franske politikern Robert Schuman presenterade sitt förslag, år 1950, för ett fredligt Europa”.

  Jag håller tummarna för att oroligheterna i Grekland ska lugna ned sig och att även det grekiska folket ska kunna fira en fredlig Europadag.

  * * *

  Den 9 maj fyller för övrigt Depeche Modes sångare David Gahan 48 år. Vad kan då passa bättre än hans tolkning av Bryan Ferrys ”A song for Europe”:
  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "En sång för Europa"

   

  Anonymous bloggare på icedaniel.se skrev... (06 maj, 2010 17:29) : 

  Tveksamt om svenskarna kommer fira den dag i år. Kanske om 40 år,mabye !

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 maj, 2010 22:58) : 

  Jag har också svårt att fira den dagen. Med deltagare där vi inte ställt ett enda krav på att man skall kunna stava till demokrati, till mänskliga rättigheter. där man utan åverkan kan fortsätta spotta på människor relaterat till kön, sexuell läggning eller hudfärg. Skall man skapa ett gemensamt Europa måste man hålla fanan högt och sprida budskapet att det kostar på att få bli medlem. Istället tar vi idag in alla utan krav - förutom ekonomiska krav - då ekonomin är det enda man ser som anledning till en union...jag går sakta från Eu förespråkare till Eu motståndare och jag är jävligt glad över att vi inte ha euron då ingenting - absolut ingenting blivit billigare med den nya valutan - bara dyrare.

  Michael Arvidsson ( o jag fattar fortfarande inte hur jag verifierar mig)

   

  kommentera