Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 09, 2005

  Bortglömd Europadag

  Över hela Europa och även i andra delar av världen firas i dagarna att det gått 60 år sedan Andra världskriget tog slut. Som en direkt följd av detta välkomna krigsslut bildades Kol- och stålunionen, för att genom att göra Europas länder ömsesidigt beroende av varandra genom handel för evigt få slut på förgörande krig i vår del av världen. Denna union har sedermera utvecklats till det samarbete vi i dag kallar EU. Och i dag den 9 maj firar vi Europadagen för att påminna om att Robert Schuman den 9 maj 1950 lade fram sitt förslag om att skapa ett organiserat Europa som en förutsättning för att bevara freden. På de svenska riksdagspartiernas webbplatser sägs dock nästan ingenting om detta.

  Stiftelsen Sverige i Europa länkar till ett flertal arrangemang runt om i Sverige som uppmärksammar Europadagen. Endast ett, folkpartiets, är ett partiarrrangemang. Folkpartiet arrangerar i dag ett seminarium om EU och Ryssland, samt håller en Europafest i Kungsträdgården i Stockholm.

  Att vänsterpartiet inte firar eller ens uppmärksammar Europadagen på sin webb är kanske inte oväntat. Dessutom har de, enligt egen utsago, serverproblem för närvarande. Miljöpartiet har ju inte heller gjort sig kända som några större entusiaster över det europeiska samarbetet, och på sajten undrar språkröret Maria Wetterstrand om svenskar om mindre begåvade än andra européer. På kristdemokraternas webbplats sägs ingenting om Europadagen. Inte heller på de som tidigare kallat sig "Europapartiet", moderaternas. På socialdemokraternas sajt upplyses det om en debattartikel av utrikesminister Laila Freivalds i SvD om att FN måste reformeras. Och visst kan man hålla med om det, men i väntan på att detta ska ske så förblir Kosovo en laglös region då FN inte förmår göra mycket mer än att i vägspärrar beslagta vapen, svarta pengar och droger. I väntan på FN borde givetvis EU ta ansvar för säkerheten och utvecklingen av regionen.

  Ett mörker i ljuset är ändå regeringskansliet som den 9-11 maj bjuder in till öppna seminarier på temat "Fokus på EU i Sverige" i syfte att "sprida kunskap om de EU-frågor som är viktiga för regeringen, stimulera till diskussion och berätta om hur regeringen och regeringskansliet arbetar med EU".

  Även EU-kommissionens representation i Sverige arrangerar en hel del aktiviteter för att uppmärksamma Europadagen.

  PS: Läs gärna Peter Dahlgrens blogginlägg om Europadagen. Tänkvärt.


  Kommentarer om "Bortglömd Europadag"

   

  Blogger Peter Björkman skrev... (09 maj, 2005 18:52) : 

  EU - är inte så pop i Sverige. Kanske för att EU inte inneburit nån ogrumlad lycka.

  Full sysselsättning är ju t.ex. ett minne blott, däremot inte såren hos många av dem som avskedades i 90-talskrisen (bl.a. förorsakad av EU-politik).

  Sen har EU en vettig regionalpolitik. Och det är förstås bra om alla tåg i Europa blir handikappanpassade, genom EU-arbete. Det är på arbetsmarknadens offentliga sektorns (inkl. domstolarna) område som EU har det svårt.

  Därmed också på demokratins. Att EU-domstolen skall besluta om huruvida Sverige får ha Apotek och Systembolag är INTE demokratiskt.

  Jag menar, hur avsätter folket, EU-domstolens ledamöter.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 maj, 2005 09:44) : 

  Nej, EU är onekligen inte så populärt i Sverige. Men samtidigt är det ytterst få som vill att vi lämnar samarbetet. Och självklart kan inget samarbete som bygger på kompromisser och överenskommelser mellan 25 länder innebära "ogrumlad lycka" för alla EU-länders medborgare. Att målet om full sysselsättning skulle ha blivit "ett minne blott" håller jag inte alls med om. Däremot styrs i dag de flesta EU-länder av borgerliga regeringar som prioriterar andra frågor, eller saknar insikt om vad som skapar jobb. Detta kan man dock knappast skylla på "EU-politik".

   

  Bortglömd Europadag'">kommentera