Ytterligare en s-tidning hotad
På en undanskymd plats i SSU:s förbundsstyrelses förslag till organisatoriskt handlingsprogram, som underställs kongressen i augusti, sägs följande:"Vi måste hela tiden driva den idépolitiska debatten inom arbetarrörelsen framåt och på så sätt få fler att arbeta åt samma håll som vi. Det arbetet ska bedrivas på flera sätt, bland annat genom den idépolitiska debattidningen Tvärdrag som övergår till att bli en internettidning med egna sidor i Frihet." I klartext innebär det att SSU:s idépolitiska tidskrift Tvärdrag läggs ned i sin nuvarande form. Jag tror att det vore ett stort misstag. En nättidning kompletterad med några extra sidor i en annan tidning kan aldrig ersätta ett fritt diskussions- och debattforum som Tvärdrag varit. Än så länge har det inte förts någon större diskussion om förbundsstyrelsens förslag inom SSU, antagligen därför att få SSU:are ägnar det organisatoriska handlingsprogrammet ens bråkdelen av den uppmärksamhet som det politiska handlingsprogrammet (med viss rätt) får. För oss som alltid gillat Tvärdrag - inte minst efter dess utseendemässiga uppryckning de senaste åren - blir det till att hålla tummarna för att SSU:arna läser igenom alla kongresshandlingar noggrant - och inte röstar bort sin viktiga tidning. |
Kommentarer om "Ytterligare en s-tidning hotad"
Håller med dig, jonas. Designen på tvärdrag har ändrat sig sedan jag själv var aktiv i SSU. Genom att läsa tvärdrag var man alltid med i debatterna. Tvärdrag har alltid velat slå ett extra slag för nya diskussioner inom SSU. Får verkligen hoppas att Tvärdrag överlever.
//Claes, clabbe.blogspot.com
Trist om Tvärdrag upphör som tidskrift. Jag var med om att driva igenom tillkomsten av den när jag satt i Förbundsstyrelsen.
Tvärdrag var ett bidrag till att skapa ett mer tillåtande SSU, där nya tankar fick föras fram. SSU skulle inte bara fostra vältaligt babblande ungdomskandidater, utan också personer som kunde betrakta den äldre generationens verk eftertänksamt och omprövande.
I en period när moderaterna kastar ut sina gamla ryggmärgsreflexartade ståndpunkter och deras chefekonom Anders Borg bjuder in forskarvärlden att vara med och formulera tidens nya sanningar, just då, finns det kamrater som vill göra ungdomsförbundet mindre spännande för de som är intellektuellt sökande. Att dessa symbolhändelser sammanfaller i tiden är förhoppningsvis en tillfällighet, men jag känner en oro för att så inte är fallet.
Hans Kilsved
Hej Hans! Kul att se att du hittat hit. Och jag delar helt din oro över den hämsko som tycks läggas över den intellektuella debatten inom socialdemokratin.