Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, maj 03, 2005

  Pressfrihetens dag

  I dag, den 3 maj, uppmärksammas Pressfrihetens dag världen över. Som svensk tänker jag särskilt på Dawit Isaac, en svensk journalist som sedan 21 september 2001 sitter fängslad i Eritrea för att ha framfört krav på pressfrihet och demokrati i landet. Trots regnvädret i dag uppmärksammas Pressfrihetens dag med manifestationer och tal på Sergels torg i Stockholm. Bakom arrangemanget står Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och Stödföreningen Free Dawit Isaak. Bland talarna under manifestationen finns biståndsminister Carin Jämtin, skådespelerskan Görel Crona, Europaparlamentarikern Cecilia Malmström (fp), folkpartiledaren Lars Leijonborg, Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, Tidningsutgivarnas ordförande Bengt Braun m fl.

  Dagens Nyheter skriver i dag på ledarplats att "fri press är en viktig motor i ett lands utveckling mot fria val och ett demokratiskt styrelseskick" och att ett angrepp på en journalist därför också är "ett angrepp på demokratin - eller fröet till en demokrati". Journalistförbundet har en särskild kampanjsajt där man bland annat kan skriva på en protestlista och skicka protestbrev till de eritreanska myndigheterna.


  Kommentarer om "Pressfrihetens dag"

   

  Pressfrihetens dag'">kommentera