Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 08, 2005

  Tuffingen Leijonborg slår på stora trumman

  Folkpartiets ledare Lars Leijonborg har haft blandade framgångar. I bland har han i medierna framstått närmast som ett mobboffer och i bland som en framgångsrik ledare. Men partiets tuffare ton mot asylsökande, sjukskrivna och arbetslösa har också inneburit att man tappat medlemmar som saknar socialliberalism á la Bengt Westerberg. Partiets roll i högeralliansen tycks vara just tuffingens, något som rimmar ganska illa med Leijonborgs utstrålning - eller brist på sådan.

  I sitt tal i kväll uppehöll sig Leijonborg en hel del vid bombattentaten i London. Fast det blev lite väl mycket med brittiska flaggor på scenen, insamlingsbössor till förmån för brittiska Röda Korset, en tyst minut för offren samt den brittiske ambassadören på plats framför scenen.

  I talet blev det alliansens hårding som framträdde, med krav om buggning, infiltration och möjlighet för militären att göra ingripripanden i fredstid mot civilister. Med all respekt för temat och talet improviserats fram i all hast så var det ändå ett av veckans hittills svagaste. Någon folktalare är han inte, tuffingen.


  Kommentarer om "Tuffingen Leijonborg slår på stora trumman"

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juli, 2005 02:03) : 

  Jag tycker det var ganska motbjudande att Leijonborg genast tog chansen och gjorde partipolitik av det som hänt i London. Mycket osmakligt och populistiskt.

  Sen förstår jag inte varför lärdomarna från Ådalen är sämre för att de har några år på nacken. Man ska inte sätta in militären mot den egna befolkningen. Det är viktigt att vi inte öppnar för en situation där vi så småningom, av resursbrist eller ekonomiska skäl, finner att värnpliktiga kommenderas ut för att möta demonstranter - och kanske med dödsfall som resultat!

   

  Blogger Helena skriver skrev... (08 juli, 2005 08:46) : 

  Jag håller med både Jonas och Anonymous. Blev lite beklämd jag med. Snabbt som attan flögs Storbrtitaniens ambassadör ned till Almedalen. hade han inte vettigare saker att göra i Sthlm???

   

  Blogger Eric Sundström skrev... (08 juli, 2005 11:01) : 

  Ambassadören var redan i Almedalen, men jag håller med om att det verkar ha blivit mycket insamlingsbössor av Leijonborgs tal (har bara fått referat då jag åkte hem igår kväll).

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (08 juli, 2005 15:51) : 

  Istämmer i att folkpartiet allt mer verkar söka framstå som (eller bara är(?)) tuffing-partiet i alliansen, och krav på att man lättare ska kunna bugga, läsa privata mail, infiltrera och annat är verkligen osmakligt.

  Själv har jag -- innan det utretts vilka som är ansvariga -- svårt att förstå attentatet i London som annat än ett resultat av islamistisk extremism. Man rekryterar ju självmordsbombare bland palestinier och i exempelvis Iran och Saudiarabien, och att västliga demokratierna skulle undantas våldet är väl en naiv tanke. (Annars är det ju liten minoritet extremister i arabvärlden som står för detta och i väst är väl islam delat mellan så att säga sekulariseringssträvande muslimer och dem som dras in i extremistiska rörelser.)

  Men samtidigt som det är ett uttryck för religiös extremism så är det också notabelt att inte mer eller värre saker händer och hänt.
  Polisiärt arbete har stoppat många attentat i Europa, och förhoppningsvis kommer religiös extremism inom Islam allt mer att marginaliseras och avta. Bland annat därför är det ju dumt att så _snabbt_ som Leijonborg gör ropa på lagar som ger ett mera slutet samhälle, liksom för att mälet för dem som genomför attentaten är just mycket slutna samhällen, liksom att med attentat skapa maximalt med uppståndelse, kaos och mediafokusering.

  Skarpare än Leijonborgs ivriga polisstatsvurm tanke (om än i praktiken inte alltid eller i detta fall inte så säkert korrekt)kommentar var ju Mauds tanke att dert är i diktaturer som terroister skapas samt Johan Perssons (fp) tal om terrorister som fattiga analfabeter som lär in vansinniga läror utan att haft chansen att skapa sig en världsbild med bredare kunskaper om (andra) samhällen och ideologier (detta inte heller korrekt, på samma sätt som för Maud mtp att välutbildade muslimer i väst planerat en hel del attentat).

  Ska bli mycket intressant att se vilka genomförarna av attantatet var - om de var välutbildade eller ej, britter eller självmordbombare utlänningar mm. Dessa fakta kommer förmodligen att betyda mycket för hur vårt samhälle kommer att se på denna terror, och vilka åtgärder som kommer att krävas.

   

  Blogger Magnus Andersson skrev... (08 juli, 2005 15:52) : 

  (Jag är f ö varken i Almedalen eller särskilt uppdaterad med nyheter men har sett några snuttar av soffmornar...)

   

  Tuffingen Leijonborg slår på stora trumman'">kommentera