Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 05, 2005

  Moderaterna alliansens vinnare

  Moderaterna är utan tvekan en av de stora vinnarna i den borgerliga alliansen. Trots att ingen rimligen kan ta Reinfeldts ord om "det nya arbetarpartiet" på allvar så har han och hans rådgivare skickligt lyckats ompositionera moderaterna från ett skattekverulantparti för höginkomsttagare och reaktionärer, till att låta riktigt sympatiskt och valbart. Men jag tror att väljarna innan valdagen kommer genomskåda det. Man har inte mycket till trovärdighet som arbetarparti när man vill undergräva trygghetssystemen, sänka a-kassan och äventyra välfärden genom underfinansierade skattesänkningar.

  I dag höll moderaterna ett ekonomisk-politiskt seminarium om "hur fler ska komma i arbete genom en ny skattepolitik". Själv avstod jag gärna från att lyssna, då jag har väldigt svårt att förstå logiken med att avkräva potentiellt intresserade 150 kronor i inträdesavgift. Ingen större summa kan man tycka, men moderaterna är ensamma om att ta betalt för att låta folk få ta del av deras idéer. Antagligen säger det något om partiets syn på väljarna.

  I sitt tal i kväll pratade Fredrik Reinfeldt, i betydligt högre grad än Göran Hägglund häromdagen, om sitt eget parti än om alliansen. Fokus låg inte så mycket på jobben som jag hade trott. I stället kom det upp först som tredje punkt av tolalt fyra, en bra bit in i talet. Först här började han prata om "vi i den borgerliga aliansen" och hur de såg på situationen i Sverige i dag. Reinfeldt berättade om hur många som varje dag inte går till jobbet i Sverige, och inkluderade i den siffran även barnlediga, studerande och sjukskrivna. Och visst har vi för höga ohälsotal i Sverige och visst skulle vi hellre ha en betydligt högre grad av sysselsättning än i dag. Men det ursäktar inte slarv med statistik och underligt redovisade siffror.

  Föga oväntat gav Reinfeldt inget besked om hur moderaternas föreslagna skattesänkningar (till "genomsnittlig EU-nivå", vilket i runda slängar motsvarar 250 miljarder - eller kostnaden för all offentligt finansierad skola och utbildning i Sverige) skulle finansieras.


  Kommentarer om "Moderaterna alliansens vinnare"

   

  Blogger ForestRidge skrev... (05 juli, 2005 19:56) : 

  Bättre att ta betalt av deltagarna än av skattebetalarna.
  Kan man tycka.

   

  Anonymous Leif Gustafsson skrev... (05 juli, 2005 23:18) : 

  Det gamla arbetarpartiet har ju förvandlats till bidragstagarpartiet, så det finns ju utrymme för ett arbetarparti.

  Jag kan redan nu höra Perssons tal...Moderaterna..moderaterna..moderaterna..bidragsnivån (upprepas många gånger)..krisen på 90-talet borgarnas fel (också några gånger)..vård skola omsorg (fler gånger än NÅN kan räkna )...AMS AMS AMS..öppen arbetslöshet (vad nu det är)..

  När man frågar Persson vad sossarna egentligen ska göra så blir svaret (igen ) att man ska minska arbetslösheten. Men inte hur ! (ja, förutom AMS).
  I övrigt kommer nog inga konkreta förslag, för det har vi ju inte hört på länge. Sossarna angriper ju andras politik, de har ju inga egna idéer eller förslag...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 juli, 2005 10:50) : 

  Forestridge: förvisso, men då kan man samtidigt fråga sig hur mycket moderaterna tycker att det är rimligt att man betalar för privilegiet att få rösta på dem. Vem var det som sa att medborgarmakt heter pengar?

  Leif: det är tyvärr inte Persson som talar i dag, utan Ulvskog. Menn bortsett från den detaljen så kan det nog bli saker åt det hållet hon kommer att prata om.

   

  Blogger ForestRidge skrev... (06 juli, 2005 12:11) : 

  "-men då kan man samtidigt fråga sig hur mycket moderaterna tycker att det är rimligt att man betalar för privilegiet att få rösta på dem.-"

  Inget alls såvitt jag vet, men du kan säkert få betala det du själv anser det värt.

  "-Vem var det som sa att medborgarmakt heter pengar?-"

  Ingen alls såvitt jag vet, men du tänker förmodligen på Verner von Heidenstam:

  "Det är skam, det är fläck på Sveriges banér,
  att medborgarRÄTT heter pengar."

   

  Moderaterna alliansens vinnare'">kommentera