Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 06, 2005

  Överraskande bra, Ulvskog

  Socialdemokraternas största utmaning inför valet är förstås hur man ska få fler människor i arbete. För oavsett hur man räknar så är det alldeles för många i vårt land som skulle vilja arbeta, men som på grund av arbetslöshet, sjukdom etc inte kan göra det. Det är drygt ett år till valet, och innan dess måste socialdemokratin antingen vända ohälsotalen och arbetslöshetsstatistiken, eller åtminstone presentera en trovärdig plan för hur fler människor ska få jobb. I sitt tal i Almedalen i kväll kom inga glasklara besked på den fronten från partisekreterare Marita Ulvskog.

  I stället inledde hon med att prata om lycka - och att folk i Sverige enligt en undersökning är väldigt lyckliga, bland annat tydligen på grund av att det finns så lite skillnader mellan folk här. Ulvskog pekade på kontrasterna mot Reinfeldts prat om vikten av att det finns skillnader i samhället, och tog även upp arbetarklassbegreppet och hur "arbetare" höll på att mista sin innebörd i det politiska nyspråket. Om direktören och läkare som anlitar städhjälp ser sig som arbetare och röstar på "det nya arbetarpartiet", är då städhjälpen den nya underklassen?

  Marita Ulskog pratade om ett kommande förslag om "matchning" mellan jobb som behövs utföras och arbetslösa. Detta skulle enligt henne skapa "tusentals" jobb; fler händer i vården, mer tid för de gamla, satsningar på miljövård, barnomsorg etc. Några mer detaljer fick vi inte veta. Först i höst ska förslaget presenteras. Hon betonade vidare att Sverige inte ska konkurrera med låglöneländer med ännu lägre löner. I stället ville Ulvskog att vi ska konkurrera med spetsforskning och hög kompetens.

  Personligen beklagar jag att det inte var Göran Persson som, i likhet med de andra partiledarna, var på plats i Almedalen. För det första är han en betydligt bättre talare än Ulvskog (även hon överraskade positivt och höll nog veckans bästa tal, hittills), och för det andra menar jag att det är en fråga om respekt. Närvaro i årets främsta demokratiska mötesplats står på intet sätt i motsatsställning till att ha en egen tradition med sommartal i Björkvik. Nästa sommar är det valår och åtminstone då lär vi väl få se den socialdemokratiske partiledaren på plats i Almedalen. Jag hoppas att det därefter blir en återkommande vana.


  Kommentarer om "Överraskande bra, Ulvskog"

   

  Anonymous noor skrev... (06 juli, 2005 22:46) : 

  Jag har lite svårt att få ihop bitarna... "det finns så lite skillnader mellan folk" och Ulvskogs tal om att moderaterna är ett överklassparti. Men vad betyder då de små skillnaderna? Är över- och underklass nästan samma sak? Eller är överklass helt enkelt en beteckning på de som sympatiserar med moderaterna?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2005 01:51) : 

  Nja, Ulvskog sa nog aldrig att moderaterna var ett överklassparti utan att de genom att beteckna sig som "det nya arbetarpartiet" bidrog till att förfalska betydelsen av begreppet "arbetare". Reinfeldt sade sig dessutom förespråka ökade skillnader i samhället, vilket för en socialdemokrat är något otänkbart.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2005 16:40) : 

  Ett grundläggande problem är att socialdemokrater anser sig vara en bättre sorts människor än sådana som företräder moderata eller liberala åsikter. Anledningen till denna inställning är att man anser sig företräda en mer människovänlig och idealistisk tankevärld och att man därmed, i motsats till de andra är osjälviska. Huruvida detta i den praktiska politiken leder till bättre resultat har i det sammanhanget mindre betydelse. Moderater är per definition blodsugande egoister utan känsla för andra människor; det fick man lära sig vid köksbordet i sitt norrbottniska hem. När man hör t.ex. Marita Ulvskog är detta särskilt tydligt, där finns det en grundläggande rädsla för sådana personer; oavsett vad de säger eller gör (för tillfället) eftersom de har en så elak långsiktig agenda.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juli, 2005 00:53) : 

  Also known as Högerspöket...

  Monica

  http://rolfner.se/blog
  http://www.rolfner.se/blog/index.php?blog=2&title=dotter_till_en_socialdemokrat_del_i&more=1&c=1&tb=1&pb=1

   

  Överraskande bra, Ulvskog'">kommentera