Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, augusti 11, 2005

  Björklund, muslimerna och Säpo

  Jag har tidigare refererat till ett blogginlägg av Urban Lindstedt där han skriver om Jan Björklund (fp) och dennes förslag om att skolorna ska rapportera misstänkta muslimska extremister till Säpo. Nu har jag fått tag på den skrivelse där förslaget framförs.

  Skrivelsen har rubriken "Utbildningsförvaltningen måste samarbeta med Säpo för att kartlägga grogrunden för extremism" och där sägs bland annat att Sverige måste "dra lärdomar av det inträffade i Storbritannien" och att utbildningsförvaltningen i Stockholm därför "bör inleda ett samarbete med säkerhetspolisen". Det påpekas att skolans personal "har en absolut skyldighet att anmäla ungdomar, som man misstänker far illa, till socialtjänsten" och att någon riskerar att "hamna under inflytande av en extrem muslimsk rörelse måste räknas bland de allvarligare hot en ung människa kan råka ut för".

  Möjligen var medierapporteringen om vad Björklund egentligen sagt en smula missvisande, men i sak verkar han mena allvar med att skolelever som i ungdomligt oförstånd och/eller vilja att provocera vräker ur sig idiotier faktiskt kan vara av intresse för Säpo - och att skolan, snarare än att tillrättavisa bör rapportera detta. Fascinerande.


  Kommentarer om "Björklund, muslimerna och Säpo"

   

  Blogger Virre skrev... (11 augusti, 2005 10:57) : 

  Björklund är en grungrund för terorister. Stänga skolor och göra om till komvux, så att lärare och elever tapar koncept och motivation (mitt sista gymnasieår hände det)

   

  Blogger Ulrika Ingemarsdotter skrev... (11 augusti, 2005 15:01) : 

  Jag håller fortfarande inte med om de raljerande kommentarerna om Björklund skrivelse (som jag iof inte har sett i dess helhet). Att skolans personal har en absolut skyldighet att anmäla ungdomar, som man misstänker far illa, till socialtjänsten låter som en annan diskussion; var ligger kopplingen Säpo-socialtjänsten? Tvärtom är det väl bra att skolan reagerar när någon far illa (det händer tyvärr för sällan idag).

  Låt vara att Björklund i detta fall använder en exlicit retorik som lätt kan provocera, men vari ligger den egentliga skillnaden i hans uttalande och detta av Bodström (angående åtgärder han är delaktig i): Den svenska säkerhetspolisen (Säpo) har genomfört en omfattande omorganisation som syftar till att prioritera bekämpningen av terrorism. Bland annat har ett särskilt samverkansråd inrättats för att effektivisera kampen mot terrorism. Ett antal berörda myndigheter ingår i rådet för att bland annat underlätta utbytet av underrättelseinformation Eller detta: För att bekämpa terrorismen är det viktigt att också sätta fokus på vad som skapar terrorister och hur vi långsiktigt kan minska risken för terroristattentat. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=225479

  Mottaglig ungdom - skapa terrorist - Säpo. Tre "fraser" som både Björklund och Bodström implicerar i sina skrivelser. Raljera över Bodström, någon?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 augusti, 2005 15:20) : 

  Jag kan gärna mejla dig skrivelsen om du vill. Annars kan du kontakta utbildningsförvaltningen på Stockholms stadshus. Så här står det ordagrant i skrivelsen:

  "Utbildningsförvaltningen bör inleda ett samarbete med säkerhetspolisen. Syftet skall vara att ge våra gymnasieskolor kunskap om extremism och terrorism samt ge redskap för hur skolan kan upptäcka när ungdomar riskerar att hamna helt snett.

  Det är också viktigt att påpeka att skolans personal har en absolut skyldighet att anmäla ungdomar, som man misstänker far illa, till socialtjänsten. Att någon riskerar att hamna under inflytande av en extrem muslimsk rörelse måste räknas bland de allvarligare hot en ung människa kan råka ut för.

  Naturligtvis har skolan också en skyldighet att polisanmäla när man misstänker brottslig verksamhet."

  Kopplingen Säpo-socialtjänsten är alltså inte mitt påfund.

   

  Blogger Ulrika Ingemarsdotter skrev... (11 augusti, 2005 16:03) : 

  Du behöver inte mejla skrivelsen - tack ändå. Jag menar bara att det säkert är fler än Björklund som tänker i hans banor. Jag menar i n t e att alla muslimer är potentiella terrorister - tvärtom reagerar jag starkt när jag hör någon uttrycka sig i generella ordalag om muslimer, eller vilken grupp de än må vara.

   

  Anonymous Henrik Ström skrev... (11 augusti, 2005 19:29) : 

  Du får gärna mejla MIG skrivelsen! eller varför inte slänga upp den på din blogg. det är ju alltid trevlig att kunna se källorna...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 augusti, 2005 19:45) : 

  Henrik: jag saknar tyvärr möjlighet att lägga upp dokument på bloggen. Vad har du för mejladress?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 augusti, 2005 08:39) : 

  Henrik: en länk till dokumentet finns nu på Motallians.se

   

  Björklund, muslimerna och Säpo'">kommentera