Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, augusti 09, 2005

    Den verkliga arbetslösheten

    Det påstås mycket om hur det ser ut med arbetslösheten i Sverige. Från borgerligt håll påstås det ibland att arbetslösheten i Sverige är uppemot 25 procent och så sent som i dag skriver UNT på ledarplats att det råder "massarbetslöshet". Givetvis är arbetslösheten på tok för hög. Det tror jag de flesta är överens om. Det är däremot inte rimligt att räkna in sjukskrivna, tjänstlediga, föräldralediga och pensionärer in i gruppen arbetslösa, vilket man måste göra för att komma upp i de absurda nivåer som ibland påstås råda. Vad som är mer oroväckande är avsaknaden av konkreta idéer om hur sysselsättningen - och då menar jag riktiga jobb - faktiskt ska öka i Sverige så att fler arbetsföra som vill arbeta och bidra till den allmänna välfärden också kan göra det. I den frågan har UNT en poäng att det är lite oroväckande att Göran Persson i sitt Björkvikstal i helgen inte en enda gång pratade om företag och företagare. Självklart behövs det på många håll personalförstärkningar inom den offentliga sektorn. Men detta bör finansieras genom skatteintäkter från folk som arbetar i den privata sektorn snarare än genom att strunta i budgettaket.


    Kommentarer om "Den verkliga arbetslösheten"

     

    Blogger Håkan skrev... (09 augusti, 2005 18:55) : 

    Det är rätt att man inte per automatik kan räkna alla sjukskrivna, förtidspensionerade etc som arbetslösa. Däremot är det inte rätt att bortse från dem som är förtidspensionerade eller sjukskrivna och själva säger att de skulle kunna jobba om de t ex fick andra arbetsuppgifter. De saknar arbete men inte arbetsförmåga. Räknar man med dessa får man ca 17 procents arbetslöshet, inte 25 procent som du skriver.

    Var gränsen för "massarbetslöshet" går kan vi säkert gräla länge om, men enligt svensk officiell statistik (och då gäller SCB - inte Ams) är den öppna arbetslösheten 7,1 procent. Till det kommer folk i åtgärder (ca 2 procentenheter till) och jag tror att även du håller med om att en viss del av dem som i dag är sjukskrivna "egentligen" är arbetslösa. Även lågt räknat borde man då hamna kring 10-procentstrecket.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (09 augusti, 2005 19:07) : 

    Jag vidhåller att siffran 17 procent låter orealistiskt hög. Det är också svårt för mig att avgöra hur arbetsföra de förtidspensionerade eller sjukskrivna, som själva säger att de skulle kunna jobba, egentligen är. Men om jag, for the sake of argument, köper uppskattningen om en arbetslöshet på 10 procent så låter det definitivt som alarmerande nivåer. Huruvida det bör kallas massarbetslöshet eller inte är nog en smaksak. På tok för mycket är det i varje fall.

     

    Blogger Anna, Fair and True skrev... (09 augusti, 2005 22:08) : 

    T ex anses Irland ha haft jättelåg arbetslöshet. Men om man räknar in alla kvinnor som inte jobbar där så lär man ju komma upp i ganska höga siffor...

     

    Blogger Håkan skrev... (10 augusti, 2005 13:43) : 

    Genom att göra den enkla poängen att allting är relativt skulle jag nog vilja påstå att 10 procents arbetslöshet i ett svenskt sammanhang är att betrakta som massarbetslöshet. Inte minst med tanke på att det styrande partiet säger sig ha "full sysselsättning" som mål - något som jag tolkar som att det enda som egentligen är acceptabelt är noll procents arbetslöshet.

    En annan anledning till att jag tror att siffran 10 procent är för lågt räknad är alla arbetslösa som i stället för att leva på a-kassa (eller, mer realistiskt, socialbidrag) kvitterar ut studielån från CSN en eller två extra terminer. Jag har många i min bekantskapskrets (säkert du också) som hänger kvar i studentlivet efter avslutad examen eftersom de inte får fatt i något jobb. En kompis som är mellanchef på ett stort företag genomförde nyligen en rekrytering till en enkel ekonomtjänst. Samtliga som gallrades ut till första intervjun hade dubbelexamen - något som verkligen inte krävdes för tjänsten.

    Min främsta poäng är dock att oavsett om den verkliga arbetslösheten är 10, 15, 20 eller 25 procent är det ett hyckleri utan lika av både Ams och regeringen att fortsätta tala om 6 procents arbetslöshet och att fortsätta låtsats som att fler "åtgärder" skulle skapa fler jobb. Det innebär ett stort svek framför allt mot alla dem som står utanför arbetsmarknaden, men låser dessutom fast dem som har haft tur nog att få in en fot. Vem vågar ta en strid mot chefen i sådana klimat? Vågar den som vantrivs med chef eller arbetskamrater ta sitt pick och pack och gå, eller tvingas man bita ihop och härda ut?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 augusti, 2005 13:52) : 

    Njä, målet om full sysselsättning har nog aldrig inneburit noll procent eftersom det vid varje givet tillfälle naturligtvis kommer finnas folk som är "mellan jobb". I övrigt håller jag med om att siffrorna från Ams är missvisande; många av dem som befinner sig i "åtgärder" borde rimligen räknas som arbetslösa.

     

    Den verkliga arbetslösheten'">kommentera