Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 23, 2005

  Bostäder behövs

  Det finns många politiska ämnen som jag brinna för men det är sällan jag verkligen inser hur oerhört avgörande problem kan vara för dem som lever med dem.
  Det är tämligen enkelt att, om man har en smula empati, på ett rationellt sätt inse vikten av till exempel en vettig bostadsmarknad. Men det är först när man står där utan tak över huvudet som frågans verkliga tyngd går upp för en. Klart att man har haft vänner och bekant som ojat sig över brist på boende och det är klart man själv har gått och funderat på hur den framtida boendesituationen ska te sig men så länge det fanns ett ordentligt hem så var det i alla fall en massa andra funderingar som dominerade. Nu när jag blivit bostadslös är det inte riktigt så. Om man som jag är boende i Stockholm och inte har stått i bostadskön någon längre tid och inte heller har någon inkomst utöver studiemedlen märker man plötsligt hur mycket tankemöda som går åt till att ständigt grubbla över var man ska bo. Och framförallt frågar man sig: hur kunde det bli så här? Borde det inte ljudit varningssignaler för många många år sedan om att bostadssituationen håller på att bli outhärdlig?

  I de svartaste stunderna kan jag till och med börja drömma tillbaka till tiden för miljonprogrammen. Visst är kritiken av de grå betongförorterna berättigad, men de gav åtminstone bostäder. Och ärligt talat, jag har inget emot vare sig Fittja, Rågsved eller Rinkeby, hade varit jättenöjd om jag hittade en lägenhet i någon av dessa förorter.

  Nå, de socialdemokratiskt dominerande kommunerna i Stockholm har i alla fall satt igång en byggvåg som om några år kommer att ge resultat. Det är åtminstone en liten tröst.  Kommentarer om "Bostäder behövs"

   

  Blogger Anna, Fair and True skrev... (24 augusti, 2005 20:24) : 

  Bostadskön verkar ju fungera bättre nu så med mer byggande mm så kanske det är en bra lösning ändå. Visst är det många i kön men samtidigt få, relativt sett, som aktivt letar efter bostad. Själv har jag stått drygt två år och har haft flera chanser att få en bostad i närförort, t ex Rågsved som du nämnde. Marknadshyror är i alla fall inte något jag önskar.

   

  Blogger Prao-Morian output.nu skrev... (25 augusti, 2005 17:22) : 

  Jo, lösningen på bostadsbristen är naturligtvis mer byggande och inte marknadshyror.
  Chansen att få något i Rågsved via bostadskön är dock körd för mig utan jag får hoppas på bostadssnabben (fast det stora probemet är att jag är student och inte har fast anställning).

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2005 23:57) : 

  Bostads politik blir ju allitid mer intressant när man är behov av en bra sådan..
  Men med tanke på att du kunde tänka dig flytta till andra kommuner så borde du gå in på www.botkyrkabyggen.se där det finns rätt så många lediga hyreslägenheter.

   

  kommentera