Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 16, 2005

  Seko och tystnaden

  Flera tidningar, däribland Resumé, Journalisten och Expressen, uppmärksammar att fackförbundstidningen Sekomagasinets chefredaktör Björn Forsberg blir av med jobbet. Orsaken till detta verkar det finnas olika uppgifter om, men det är känt att Sekomagasinet under Björn Forsbergs redaktörskap drivit en kritisk linje mot Göran Persson och låtit göra en opinionsundersökning bland förbundets avdelningsordföranden där 62 procent krävde Göran Perssons avgång. Då Seko är ett LO-förbund är detta förstås besvärande. Sedan finns det förstås också andra sidor av historien. Jonas Pettersson på Seko säger till bland annat Resumé att förbundet vill ge ut ytterligare 6 nummer av tidningen per år och övergå till tabloidformat, något som Forsberg enligt Jonas Pettersson inte ställt sig bakom. Samtidigt uppges klimatet på redaktionen inte fungerat.

  Det är förstås knappast rimligt att en fackförbundstidning driver en annan politisk linje än förbundet som äger tidningen. Med det sagt bör förstås ändå chefredaktörer ha publicistisk frihet, utan att behöva oroa sig över vad ägarna tycker. Det är också en oroande utveckling att det blir lågt i tak och allt tystare på Sveriges redaktioner när anställda rapporterar om nyheter på ett sätt som ägarna inte gillar. Jag har all förståelse för att opinionsbildande organisationer vill nå ut med sitt budskap. Men då bör man hitta andra former för det än journalistik, som måste få vara fri att välja vinkel.


  Kommentarer om "Seko och tystnaden"

   

  Blogger Mats skrev... (17 augusti, 2005 06:48) : 

  I det här fallet är det väl svårt att säga att han drivit en annan linje än ägarna. Ägarna är ju medlemmarna och mer än hälften av deras företrädare är kritiska mot Göran P...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 augusti, 2005 08:43) : 

  Nja, det var 62 procent av förbundets avdelningsordföranden - av dem som svarat på enkäten - som tyckte så. De är inte nödvändigtvis representativa för medlemmar i frågan.

   

  Seko och tystnaden'">kommentera