Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 15, 2005

  Lär av Danmark!

  Jag har tidigare bloggat om de danska socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt. I dag uppmärksammas hon i Svenska Dagbladet, där det berättas hur Anders Fogh Rasmussen tog makten i Danmark på samma sätt som Fredrik Reinfeldt försöker göra i Sverige. Fogh Rasmussen övergav nyliberalismen och vred sitt parti (som förvirrande nog heter Venstre) i en skarp gir in mot mitten. De radikala skattesänkningarna blev ett beskedligt skattestopp. Efter löften om mer pengar till sjuk- och äldrevården uppfattade danskarna plötsligt Venstre som välfärdens främsta garant. "Det känns väldigt underligt när någon gradvis försöker stjäla ens politik", kommenterar Helle Thorning-Schmidt detta. På frågan om vad hennes företrädare gjorde för fel när de utmanades av en borgerlig motståndare som hade kopierat stora delar av socialdemokraternas program, svarar hon: "Dels var vi för långsamma att uppfatta vad som hände, dels försvarade vi själva systemet i stället för att försöka lösa vanliga människors problem". Här har den svenska socialdemokratin en del att lära.


  Kommentarer om "Lär av Danmark!"

   

  Anonymous Martin skrev... (15 augusti, 2005 18:13) : 

  Er... om de vinner valet på ert program är det väl bara bra? Eller är makten ett självändamål?

  Om det dessutom ligger något i synpunkten "försvarade vi själva systemet i stället för att försöka lösa vanliga människors problem" finns det väl all anledning att hoppas på att den s k alliansen blir framgångsrik.

  Så vad är problemet? Jag hänger inte med riktigt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 augusti, 2005 20:19) : 

  Visst, om moderaterna verkligen hade bedrivit socialdemokratisk politik så kan de väl få regera. Men det gör de ju inte. Det är ett utanpåverk där de försöker framställa sig som något annat än vad de är.

   

  Blogger Dr Demant skrev... (16 augusti, 2005 19:30) : 

  Så du menar att vi ska lita på att Moderaterna ljuger? Jag är tveksam. Andra som provat triangulering har ju även i regeringsställning hamnat verkligt nära originalet. Och omvänt: regeringar som stått för radikala förändringar har oftast varit tydliga med det redan innan.

   

  Lär av Danmark!'">kommentera