Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, augusti 13, 2005

  Måttfulla moderata skattesänkningar

  [UPPDATERAD] TT rapporterar att moderatledaren Fredrik Reinfeldt överlämnat ett 20 sidor långt brev till de övriga borgerliga partiledarna där han klargör sin syn på alliansen (låt mig gissa: han gillar den och vill att den ska leda honom till statsministerposten). Högsta prioritet är allt som handlar om att ekonomin tar fart, berättade han inför sitt sommartal i Vaxholm. "Ekvationen känns igen sedan tidigare", skriver TT i sitt telegram. Med lägre inkomstskatter ska det bli "intressantare" för främst låg- och medelinkomsttagare att jobba och att jobba mer. Och med mer kvar av lönen förväntas konsumtionen öka och ekonomin komma i rullning. Moderaterna föreslår därför en "inkomstskattereform" på 50 miljarder kronor. Det innebär en avsevärd prutning från tidigare tal om skattesänkningar till "genomsnittlig EU-nivå", vilket i runda slängar motsvarar 250 miljarder – eller kostnaden för all offentligt finansierad skola och utbildning i Sverige. Reinfeldt var dock samtidigt noga med att poängtera att det mesta är förhandlingsbart. Härligt! Det får väl ses som en invit till de borgerliga bröderna att börja bjuda över – eller kanske under – varandra.

  Expressens politiske kommentator Per Wendel kommenterar skattebudgivningen under rubriken "Det borgerliga inbördeskriget". Wendel skriver att när det gäller "politikens kärna skattepolitiken och hur skattesänkningar ska finansieras stretar främst folkpartiet emot envist". Han konstaterar också att inför moderatstämman som börjar om knappt två veckor "måste Reinfeldt göra klart var partiet står inför slutförhandlingarna med de övriga partierna i alliansen". Reinfeldt riskerar bakslag "om skattesänkningarna inte är tillräckligt kraftfulla".