Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 04, 2005

  Eva Fernvall i SvD

  En lång intervju med Eva Fernvall, fd tidigare ordförande för Vårdförbundet, publicerades idag i SvD. Trotts att hon nu har lämnat sin post inom facket och gått vidare (eller kanske just därför) är intervjun full med goda idéer om vad som behövs göras för att ”blåsa liv i fackrörelsen”, som hon uttrycker det.


  Den fackligt aktiva perioden är över för min del. Men jag funderar mycket över hur det går att blåsa liv i facket.

  ...

  Det svala engagemanget är definitivt inte medlemmarnas fel, anser hon. Det är organisationernas. Medan arbetslivet genomgått stora förändringar de senaste 20-30 åren, har grundstrukturen i den fackliga världen varit densamma.

  ...

  I arbetslivet är individens roll mer betonad, liksom samarbete i mer eller mindre lösliga grupper... Men i den fackliga världen sker mycket fortfarande i stängda rum.

  ...

  Ytterligare ett skäl till att medlemmarna kan ha svårt att se en bredare nytta av facket är att facket inte lyckats dokumentera sin kunskap... den sammansatta bredden över kunskap kommer sällan fram. Den dokumenteras inte och medlemmarna har därför svårt att inse vilka otroliga experter de har till sitt förfogande.

  ...

  Den djupa tillfredsställelse som fackligt arbete ger är också något som hon gärna skulle vilja uppmärksamma mer. Fackligt arbete framställs ofta som tungt och kanske till och med tråkigt. Men det är så vansinnigt kul!

  ...

  Drömmen är att hitta ett sätt att tydligare dokumentera fackets kunskapsbredd och kompetens och samtidigt inbjuda medlemmarna till att ställa tydigare krav. Det i kombination med ett öppnare ledarskap och modigare ledare skulle kunna vara en till förändring.  Kommentarer om "Eva Fernvall i SvD"

   

  Blogger AndersML skrev... (04 september, 2005 16:04) : 

  Hon tycks ha varit inne på att anpassa organisationerna ett tag nu. Mer av individualisering eller lokala fackliga lösningar. Se t ex "Eva Fernvall: MBL har gjort mycket skada" (TCO-tidningen).

  SACO-modellen - LO-modellen 1-0. ^^

   

  kommentera