Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 12, 2006

  Kuba, TV4 och den politiska naiviteten

  TV4:s lördagsintervjuer brukar vara småputtriga historier där skådisar, musiker, författare och andra oförargliga kändisar samtalar med programledaren om oförargliga ämnen. Det pratas barn, förebilder, nya filmen/skivan/boken etc, skrattas och är allmänt avspänt. Så var det också i lördags. Den enda skillnaden var att dagens gäst var Che Guevaras dotter Aleida som, enligt påannonseringen, går i sin fars fotspår och "kämpar för världens fattiga".

  Jag ifrågasätter inte nyhetsvärdet i en intervju med dottern till en person som efter sin död blivit något av en ikon för politiska radikaler på vänsterkanten. Men en människa som refererar till Fidel Castro som sin "älskade farbror", förnekar att det skulle råda diktatur och politiskt förtryck i Kuba, samt insinuant viftar undan Amnesty Internationals kritik mot landet med att hävda att de minsann inte bryr sig om fångarna på den amerikanska Guantánamobasen - måste rimligen ifrågasättas och helst få mothugg. Varför bjöds till exempel ingen representant för Amnesty in till tv-studion för att berätta om sin bild av situationen i Kuba?

  Det finns flera märkligheter med TV4:s intervju med Aleida Guevara. En tv-kanal som annars verkar ta journalistik på allvar borde väl rimligen insistera på att ordna fram en egen tolk, och inte nöja sig med vänsterpartisten och den tidigare ordföranden för Svensk-kubanska föreningen Eva Björklund - alltså en representant för den organisation som bjudit in Aleida Guevara till Sverige.

  Det mesta av intervjun var precis så småputtrig och hovsam som TV4:s lördagsintervjuer brukar vara. Två kritiska frågor ställdes förvisso på slutet, men inga följdfrågor eller ifrågasättanden kom efter de uppenbart verklighetsfrämmande svaren. På frågan om vad hennes önskan var för barn i världen (Aleida Guevara arbetar som barnläkare) svarade hon att hon önskade att alla barn skulle få växa upp så fria och lyckliga som hon själv gjort. Och visst, med kubanska mått har säkert doktor Guevara haft en förhållandevis fri och lycklig tillvaro. Som dotter till en revolutionshjälte har hennes uppväxt säkerligen varit priviligerad. Och det faktum att hon, till skillnad från en majoritet av hennes landsmän, fritt tillåts resa världen runt tyder på att man från den kubanska regimen förväntar sig att hon inte har något kritiskt att säga om situationen i landet.

  Jag tycker att det är djupt tragiskt att det fortfarande finns vänstermänniskor i Sverige som tycks frivilligt sätta på sig skygglappar och hålla för öronen när Kuba, Che Guevara och Fidel Castro diskuteras. I de försök till diskussioner jag haft med dem är det bara CIA-agenter som förföljs och fängslas i Kuba för sina politiska åsikters skull. Och kritik från människorättsorganisationer som Amnesty avfärdas, precis som av Aleida Guevara, med att dessa inte finns och verkar i Kuba och därför inte vet hur det egentligen är. Själv undrar jag varför dessa Castrokramare då inte ställer sig frågan varför inte Amnesty verkar i landet? Kan det möjligen ha att göra med ett politiskt system i landet som inte tillåter kritik? Eller är Amnesty International i själva verket bara en täckmantel för CIA?

  Läs gärna också vad Anna Ardin skrivit om programmet och Aleida Guevaras bisarra uttalanden.


  Kommentarer om "Kuba, TV4 och den politiska naiviteten"

   

  Blogger Nickersson skrev... (12 februari, 2006 13:23) : 

  Jonas, antagligen hade de ingen representatn för Amnesty där för att tanten hade vägrat komma dit i så fall.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 februari, 2006 13:34) : 

  Jag fattar att hon knappast hade ställt upp på intervjun om det sutttit med en representant för Amnesty i soffan brevid henne. Fine. Men inget hindrade ju TV4 från att låta någon från Amnesty kommentera intervjun och Aleida Guevaras påståenden efter intervjun, jämför t ex med ordningsvakten och Anna Sjödin.

   

  Kuba, TV4 och den politiska naiviteten'">kommentera