Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 14, 2006

  Bra satsning, men varför bara åt de äldre?

  Apropå Persson så blev jag åtminstone delvis positivt överaskad i förra veckan när statsministern i SVT:s Rapport berättade att regeringen tänkt ge äldre möjlighet att anlita subventionerade hushållsnära tjänster. "Vi kommer ändra lagen så att det blir möjligt för kommunerna att ge den typen av hushållstjänster till de äldre mot viss betalning", sa han i intervjun. Dessa hushållsnära tjänster ska omfatta allt från städning till gräsklippning. Alla äldre kommer enligt förslaget, som presenteras i årets vårbudget, att omfattas av satsningen, däremot kommer det vara upp till kommunerna att bestämma om avgiften för tjänsterna ska vara inkomstrelaterad.

  Det här låter som ett bra förlag i mina öron, och det ligger helt i linje med den socialdemokratiska prioriteringen av äldrefrågor under valrörelsen. Och samtidigt innebär detta ett ideologiskt genombrott. Det torde nu bli allt svårare att motivera varför vi andra i samhället, som ännu inte ingår i gruppen "äldre", inte ska få tillgång till samma subvention när vi anlitar hjälp med till exempel städning, tvätt eller andra hushållsnära tjänster.

  En sådan reform kommer ge mer skatteintäkter än det kostar, då det blir mer ekonomiskt överkomligt att anlita den här typen av hjälp vitt. Samtidigt ökar vi tryggheten för de människor som i dag agerar på en svart, olaglig marknad. Dessutom ökar det fritiden och minskar stressen för mängder av människor som i dag slits mellan ett hektiskt arbetsliv, familj och fritidsintressen.


  Kommentarer om "Bra satsning, men varför bara åt de äldre?"

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (14 mars, 2006 14:49) : 

  Släpptes inte den här nyheten redan under er kongress? Jag minns bestämt att partistyrelsen hade det på förslag.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 mars, 2006 15:06) : 

  Jo, det stämmer. Kongressen beslutade att äldre "ska kunna få hjälp med hushållsnära tjänster till rimliga priser och hög kvalitet genom kommunernas försorg". Jag hade faktiskt missat det. Det beslutas så himla mycket på kongresserna som ändå aldrig resulterar i några konkreta politiska förslag. Jag vill till exempel minnas att vi beslutat att avskaffa monarkin några gånger...

   

  Anonymous Erik Laakso skrev... (14 mars, 2006 20:50) : 

  Jonas. Du är förstås rätt ute.
  Dessvärre har många av våra partivänner fastnat i ett falskt cirkelresonemang där den som tycker det vore bra om fler hade råd att köpa tjänster vitt är för införandet av hushållspigan som niger för överklassen. Undrar om de vet att en övervägande del av deras kompisar med jobb i affärer och industrier antingen aldrig köper tjänster vitt eller ser det som en fantastisk lyx att kunna gå till frisör två gånger om året.
  Tappad verklighetsförankring har fått ny betydelse.

   

  Anonymous Anton A skrev... (15 mars, 2006 16:57) : 

  En total sänkning på moms på tjänster i samhället (och kanske en höjning på övriga saker) tycker jag skulle vara bra. På så sätt skulle man kunna minska överkonsumtionen av prylar och låta oss börja konsumera ännu mer tjänster. Det måste väll ändå vara framtiden?

   

  Bra satsning, men varför bara åt de äldre?'">kommentera