Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, maj 22, 2006

    Samverkande nätrötter

    Bättre sent än aldrig kommer här mina reflektioner från lördagens Nätrot 2006...

    Temat för sammankomsten Nätrot var samverkan. Initiativtagaren till seminariet, Rosmari Södergren, inledde med att berätta om de bloggflaggor som blivit populära efter en idé av bloggaren Hakke. Rosmari berättade också om andra exempel på hur idéer "smittat av sig" och att bloggares styrka ligger just i den kollektiva samverkan.

    Och visst ligger det mycket i det. Jag har varit inne på det tidigare; vi som värderingsmässigt ligger nära varandra har mycket att vinna på att läsa varandra, kommentera och driva politiska frågor med likartade argument. Mot den bakgrunden är det väldigt glädjande att gruppbloggen Motallians håller på att få sig en uppryckning genom en delvis ny inriktning. Heja Urban Lindstedt, som var initiativtagaren till Motallians från början och som nu även ligger bakom nystarten!

    På Nätrot i lördags pratade bland andra amerika-svensken Lennart Frantzell, som efter att ha jobbat med IT i 20 år i USA hade en hel del intressant att säga om bloggar och andra nätbaserade tjänsters betydelse för opinionsbildning och amerikanska valkampanjer. Också Frantzell var inne på att tekniken i grunden förändrat världen, och att relativt små grupper nu kan bedriva opinionsbildning och påverka minst lika effektivt som stora, traditionella lobbyorganisationer och rent av regeringar. Han gav en rad exempel på communities som snabbt vuxit och fått stor betydelse; Craig's list, MySpace, FaceBook etc (fler länkar här).

    Det utbröt en viss en viss diskussion när Frantzell pratade om kampanjfinansiering, och mer eller mindre kvalificerade gissningar om privata donationers betydelse för de svenska partiernas valrörelsekassor for genom luften. Själv tror jag att vi inom vänstern överskattar fundraisingverksamheten Tornet och stödannonseringen i moderaternas tidning Medborgaren. Det handlar trots allt inte så mycket pengar. I synnerhet inte om man jämför det med LO:s ekonomiska stöd till det socialdemokratiska partiet, eller intäkterna som socialdemokratin får från sina lotterier och spelverksamhet. Denna diskussion kom också att glida in på tankesmedjor. Och där framgick det tydligt den svenska borgerligheten har lärt sig mycket av hur politisk opinionsbildning och valrörelser fungerar i USA – och att de vågat vara långsiktiga och uthålliga. Johan Sjölander skriver mer om detta.

    Jag har som synes ännu inte ens nämnt Joe Trippis väldigt givande föreläsning, men faktum är att andra som var med redan har skrivit om detta så bra. Läs till exempel Kulturbloggen, Pierre Andersson och Peter Gustavsson.


    Kommentarer om "Samverkande nätrötter"

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 maj, 2006 16:17) : 

    Jag startade en kampanj mot företag och organisationers dålig mailkommunikation. Den har varit uppe flera gånger och kommer nog att komma upp fler gånger...

    Det som märktes tydlig då var vilket genomslag det fick på google. Snabbt så höjdes det upp...

    Söker man på företag och mail
    http://www.google.se/search?q=f%C3%B6retag+mail&hl=sv&le=sv&btnG=Google+Search&num=20&sourceid=Mozilla-search&start=0
    Så ligger mitt gamla inlägg där på andra plats under symantec
    http://web.telia.com/~u87219732/blog/2005/04/fretag-och-organisationer-ignorerar.html

    Sådan kraft kan ett sammarbete i bloggosfären ha om man samlas kring något.

     

    kommentera