Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 17, 2006

  Publicservicedebatt och svartjobbsjakt

  [UPPDATERAD] Publicistklubbens debatt om public service i går bjöd inte på några större överraskningar. Det var nästan så att man saknade Cecilia Stegö Chilò, som åtminstone hade kunnat bidra med lite nyans i den tävling om vem som mest älskade public service, som föreföll pågå på scenen. Och inget ont om public service – inte alls, men jag tror att alla verksamheter mår bra av att ifrågasättas och kritiseras.

  Redan innan debatten så hade Ali Hamidian, från Kulturella ungdomsföreningen i Malmö – samt initiativtagare till namninsamlingen ”Inga såpor i stället för nyheter”, överlämnat sina 17 000 insamlade namnunderskrifter till Sveriges Television som protest mot nedläggning av samhällsprogram i TV.

  SVT:s genrechef för nyheter och samhälle, Johan Lindén, var den som tog emot namnen sedan och deltog i ett möte med namninsamlarna. Han lär då ha lovat att det nästa år blir nya samhällsprogram och förslag till minst ett nytt utrikesmagasin. Protesterna mot de tänkta neddragningar av samhällsprogram förefaller alltså gett resultat.

  Men så värst mycket nytt framkom alltså inte vid paneldebatten i går. Något som presenterats som en nyhet är att SVT:s nyutnämnda vd Eva Hamilton, som frågades ut innan debatten, uppges ha sagt att anlitat en barnvakt svart. Så uppfattade jag inte själv det hon sa. Men tidningen Journalisten spinner vidare på historien och konstaterar att eftersom Hamilton inte lämnat in kontrolluppgifter till skattemyndigheten för den ersättning hon gett till den barnvakt hon anlitat, rör det sig om svartjobb.

  Jakten på försyndelser nyutnämnda makthavare gjort sig skyldiga till börjar närma sig det löjligas gräns.

  * * *

  Martin Jönsson skriver mer utförligt om Eva Hamiltons framträdande.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Publicservicedebatt och svartjobbsjakt"

   

  Anonymous Gustav skrev... (17 oktober, 2006 15:20) : 

  Vad är det som håller på att hända, ska det bli nyval redan nästa år.

  Om Finansministern genom mediadrev och polisanmälningar och "knivar i ryggen" från andra moderater tvingas avgå, kan Reinfeldt sitta kvar då?

  Eller vad kommer hända?

   

  Blogger 123 skrev... (17 oktober, 2006 15:33) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger 123 skrev... (17 oktober, 2006 15:41) : 

  Om Finansministern avgår pga. icke inbetalad arbetsgivaravgift för en barnvakt vet man att det är dags att emigrera, löjets gräns är nog redan passerad.
  O tempora, o mores

   

  Blogger Jonas N skrev... (17 oktober, 2006 17:09) : 

  "Och inget ont om public service – inte alls"

  Inget ont alls, Jonas?

  Känner du ens till kostnaderna?

  Fanns det någon enda individ i Sverige för vilken Expedition Robinson verkligen var tvunget nödvädnig?. Eller Melodifestivalen?

  Påtvingad konsumtion av tramsunderhållning?

  Nog måste du väl inse att den ordningen också har en baksida!

   

  Blogger Leffe skrev... (17 oktober, 2006 19:27) : 

  Nu är det dags att makthavarna vågar stå upp mot media. De behöver inte expressens stöd för att sitta kvar, de behöver enbart Reinfeldts stöd och mindre än en riksdagsmajoritet emot sig.

  Det är inte alltid rätt att pudla, man måste också låta bli att spela med när media låtsas att skitsaker är allvarliga. Saknar man den ryggraden och förmågan att stå upp när det blåser, då ska man nog inte vara makthavare.

   

  Blogger Monica skrev... (17 oktober, 2006 20:21) : 

  Håller med dig Jonas, detta börjar bli löjeväckande. Det slår tillbaka snart som de (journalisterna) inte slutar gräva fram 14-åriga barnvakter!

  Håller också med Leffe ovan. Ibland är det inte rätt att pudla, ibland måste man stå på sig för att inte bli totalt överkörd och därmed icke trovärdig.

   

  Blogger Leffe skrev... (17 oktober, 2006 20:34) : 

  Nu byggde jag ut det där till en kommentar i min blog (http://utkik.blogspot.com, men jag noterar när jag ser tillbaka på vad jag tyckt i det här ärendet att jag är rätt splittrad... :)

  Det är mänskligt att vela, men då ska man kanske inte bli statsråd. Och det ska jag inte heller...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 oktober, 2006 08:23) : 

  Jonas N, fortsättningen på meningen du citerar lyder "men jag tror att alla verksamheter mår bra av att ifrågasättas och kritiseras". Inklusive publicservicebolagen, givetvis. Jag kommer att återkomma med en längre fundering om public service, tro mig.

   

  Blogger Jonas N skrev... (18 oktober, 2006 17:00) : 

  Jo, som vanligt har du en sund inställning till det du skriver om. 'Pragmatisk' kanske man skulle kunna säga ... (vilket kan vara gott och ont .. tom samtidigt)

  Men oftast finns där också viktiga principiella ställningstaganden att göra, och som då måste göras innan man är pragmatiskt om verksamheten.

  Ibland tycker jag att du lite väl lättvindigt hoppar över just det steget och landar i lite bekvämare frågeställningar istället.

  Typ:

  Vi har alltid haft Public Service TV, alltså hur gör vi den så bra som möjligt och gärna bättre ...

  snarare än:

  Måste vi ha kvar Public Service på samma sätt i morgon bara för vi alltid ha haft det så?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 oktober, 2006 09:19) : 

  Jonas N, jo – jag har nog en hyfsat pragmatisk inställning till det mesta i livet. Mina principer finns dock ständigt där, även om de ibland kan vara lite svåra att klä i ord. Jag känner ganska stor sympati för utilitarismen, utan att för den skull vara någon hängiven följeslagare av denna lära. Men principen om att verka för att maximera det goda för det största antalet är något av en ledstjärna för mig, och utifrån detta känns det inte särskilt svårt att dra slutsatsen att public service i grunden är en bra tanke. Sedan kan det ändå finnas goda skäl att ifrågasätta omfattningen, organisationen och utbudet inom publicservicebolagen, men det ber jag som sagt att få återkomma om.

   

  kommentera