Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 04, 2007

  Kritiken mot Sahlin

  Det är knappast förvånande att det finns socialdemokrater som inte vill se Mona Sahlin som ny partiledare. Det hade ärligt talat varit betydligt mer märkligt om alla partimedlemmar och sympatisörer slutit upp som en man bakom henne.

  Dagens Nyheter skriver att Mona Sahlin före jul informerades om ”den tveksamhet” som finns mot henne inom delar av partiet – inte minst inom ”vänsterfalangen”. Enligt dem, hävdar DN, anses hon ”helt enkelt ideologiskt opålitlig”.

  Några källor uppges förstås inte och ingen som tidningen pratat med verkar vilja bli citerad med namn. Det kan bero på att Mona Sahlin med största sannolikhet ändå kommer att bli vald till ny partiordförande, och hennes kritiker inte vill stöta sig med den blivande ledningen. Eller så är de personer DN pratat med få och ganska obetydliga individer som inte vågar stå för vad de tycker.

  Men, som sagt, jag tvivlar inte på att Mona Sahlin har motståndare. Efter så många år i politiken som hon har bakom sig så får man förstås fiender om man är en någorlunda kritiskt tänkande människa som vågar resonera i nya banor. Enligt Dagens Nyheter motsätter sig vänsterfalangen i partiet Sahlin eftersom hon inte backat från ståndpunkter som gjorde henne känd som ”förnyare” för tio år sedan, då hon bland annat ska ha öppnat för uppluckrad arbetsrätt och avdragsrätt för hushållsnära tjänster.

  Som torde ha framgått av mitt bloggande här så är detta knappast uppfattningar som diskvalificerar henne i mina ögon. Men mer väsentligt är att detta är ”försyndelser” som ligger rätt långt tillbaks i tiden. Och det är en enorm skillnad på vad man framför som förslag och diskussionsunderlag som enskild socialdemokratisk politiker och som partiledare. Utrymmet för radikal kursändring av ett parti är för en partiledare tämligen begränsat, i synnerhet i socialdemokratin.

  Med det sagt hoppas jag ändå på att mitt parti är beredd att göra en hel del omprövningar på viktiga områden, för att ha en politik som kan vinna väljarnas förtroende 2010. Men sådana förändringar avgörs inte enbart av en partiledare, utan måste föregås av en ordentlig framtidsdebatt som engagerar hela vår rörelse. Och ett sådant arbete tror jag att Mona Sahlin skulle kunna initiera på ett mycket bra sätt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kritiken mot Sahlin"

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 januari, 2007 10:30) : 

  Jag tror nog att det är nödvändigt för ert parti att tordas ta dessa omprövningar och den interna debatten för att lyckas. Där är det nog bara Mona Sahlin som kan klara av både att dra igång debatten och även att slutföra den.

  Min gissning är därför som tidigare nämligen att inom kort så kommer hon att presenteras som valberedningens kandidat.....

   

  Blogger Wille skrev... (04 januari, 2007 11:20) : 

  Min invändning mot Sahlin är samma sak som många andra:
  Hon har gång på gång visat sig fullständigt oförmögen att sköta sin privata ekonomi, samt leva upp till de standarder och lagar som hon så gärna sätter upp för andra. Det handlar inte om något isolerat "toblerone"-fall, utan det har ju handlat om ett flertal tillfällen, även efter den mest uppmärksammade affären.

  Hur ska folk kunna ha förtroende att någon potentiellt ska kunna sköta ett land, om de inte ens kan göra så enkla saker som skilja på privat- och tjänsteekonomi, eller sköta hyresåtaganden de tar på sig?

  Någon med Mona Sahlins karaktär som potentiell statsminister vore i mina ögon inget mindre än en fars och travesti. Då tror jag till och med Pär Nuder är mer lämplig till rollen..

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 januari, 2007 23:54) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 januari, 2007 08:40) : 

  Respektera kommentarsreglerna! Anonyma kommentarer raderas.

   

  Anonymous Doctore skrev... (05 januari, 2007 13:57) : 

  Jag instämmer med Wille!

   

  kommentera