C-press på folkvalda
På sin blogg berättar centerpartiets riksdagsledamot, tillika FRA-kritikern, Fredrick Federley att hans riksdagsgrupp gjort klart för honom att det inte är okej att hävda sin mening genom att rösta nej eller avstå från att rösta om lagen om försvarsunderrättelseverksamhet. Federley skriver vidare att han fortfarande kan avgöra själv hur han trycker på knappen på torsdag, ”men en enig och mångtalig riksdagsgrupp /.../ har i dag gjort klart att jag förväntas följa partimajoriteten”. Han tvingas ställa sig frågan om han ”vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren”, och konstaterar samtidigt att utrymmet för att ha en avvikande mening är liten ”och därmed har ledamotens roll och möjlighet att agera minskat”. Detta är självklart allvarligt. Och för att vara alldeles tydlig så hade jag – och har också flera gånger tidigare – varit lika skarp i kritiken om det hade handlat om den socialdemokratiska riksdagsgruppen. En folkvald riksdagsledamot är just folkvald. Han eller hon har av sina väljare fått förtroendet att utifrån sitt partis och sina egna värderingar driva en konsekvent politisk linje. Jag må ha massor av invändningar mot Fredrick Federleys politiska agenda och retorik, men jag respekterar honom för hans konsekvens, integritet och övertygelse. Och i den här frågan har han hela tiden varit synnerligen tydlig med vad han tycker. Att då tvingas rösta emot sin övertygelse måste rimligtvis kännas för djävligt. Andra skriver intressant om politik, riksdagen, integritet, FRA, Fredrick Federley. |
Kommentarer om "C-press på folkvalda"
Tvingas? Maudan står väl knappast där med en laddad pistol? Har man en övertygelse får man väl stå för den in i det sista.
Jag tycker FF:s inlägg mest är till för att försöka skaffa sig ett alibi för sitt sätt att rösta. "Flucht nach vorne" som vi säger i Euroland.
Ja, det viktigaste är inte vad han förväntas göra eller vad han möjligen känner sig pressad till.
Resultatet räknas och inget annat. Det här blir spännande, hur röstar han?
Det är alltid tufft när partipiskan viner i luften men ibland måste man följa majoriteten.
Vad menar du, Bengt O.? Federley tänker ju inte rösta ja.
FF skriver att han tvingas ställa sig frågan om han ”vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren”.
Jag kanske är naiv, men jag trodde att riksdagsmännens röstande var ett av de mest kraftfulla sätten att ha inflytande över politiken?
Visa litet cochones, Fredrik, och rösta efter din övertygelse. Annars är det knappast någon mening med att ha omröstningar i riksdagen.