Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juni 13, 2007

  C-press på folkvalda

  På sin blogg berättar centerpartiets riksdagsledamot, tillika FRA-kritikern, Fredrick Federley att hans riksdagsgrupp gjort klart för honom att det inte är okej att hävda sin mening genom att rösta nej eller avstå från att rösta om lagen om försvarsunderrättelseverksamhet.

  Federley skriver vidare att han fortfarande kan avgöra själv hur han trycker på knappen på torsdag, ”men en enig och mångtalig riksdagsgrupp /.../ har i dag gjort klart att jag förväntas följa partimajoriteten”. Han tvingas ställa sig frågan om han ”vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren”, och konstaterar samtidigt att utrymmet för att ha en avvikande mening är liten ”och därmed har ledamotens roll och möjlighet att agera minskat”.

  Detta är självklart allvarligt. Och för att vara alldeles tydlig så hade jag – och har också flera gånger tidigare – varit lika skarp i kritiken om det hade handlat om den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

  En folkvald riksdagsledamot är just folkvald. Han eller hon har av sina väljare fått förtroendet att utifrån sitt partis och sina egna värderingar driva en konsekvent politisk linje. Jag må ha massor av invändningar mot Fredrick Federleys politiska agenda och retorik, men jag respekterar honom för hans konsekvens, integritet och övertygelse. Och i den här frågan har han hela tiden varit synnerligen tydlig med vad han tycker. Att då tvingas rösta emot sin övertygelse måste rimligtvis kännas för djävligt.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "C-press på folkvalda"

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (13 juni, 2007 09:23) : 

  Tvingas? Maudan står väl knappast där med en laddad pistol? Har man en övertygelse får man väl stå för den in i det sista.

  Jag tycker FF:s inlägg mest är till för att försöka skaffa sig ett alibi för sitt sätt att rösta. "Flucht nach vorne" som vi säger i Euroland.

   

  Anonymous Stefan skrev... (13 juni, 2007 13:26) : 

  Ja, det viktigaste är inte vad han förväntas göra eller vad han möjligen känner sig pressad till.

  Resultatet räknas och inget annat. Det här blir spännande, hur röstar han?

   

  Anonymous arrug skrev... (13 juni, 2007 23:14) : 

  Det är alltid tufft när partipiskan viner i luften men ibland måste man följa majoriteten.

   

  Blogger Jens skrev... (14 juni, 2007 10:27) : 

  Vad menar du, Bengt O.? Federley tänker ju inte rösta ja.

   

  Blogger Johanna Graf skrev... (14 juni, 2007 12:58) : 

  FF skriver att han tvingas ställa sig frågan om han ”vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren”.

  Jag kanske är naiv, men jag trodde att riksdagsmännens röstande var ett av de mest kraftfulla sätten att ha inflytande över politiken?

  Visa litet cochones, Fredrik, och rösta efter din övertygelse. Annars är det knappast någon mening med att ha omröstningar i riksdagen.

   

  kommentera