Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 12, 2007

  Utanför folkhemmet

  I en serie debattartiklar i SvD:s kulturbilaga har, under rubriken ”Det nya folkhemmet”, ett Sverige i förändring diskuterats. Dagens bidrag är signerat Devrim Mavi, frilansjournalist och tidigare talesperson för Feministiskt initiativ.

  Det är en tänkvärd text hon skrivit. Hon påminner bland annat om hur Per Albin Hanssons berömda tal om folkhemmet kommit att utnyttjas av svenska nazister och andra främlingsfientliga krafter. Och dessvärre finns det en del mörkt i den svenska nutidshistorien som visar att långt ifrån alla vara välkomna i det svenska folkhemmet.

  På statligt initiativ införde Sverige som första land i världen, långt innan Nazityskland, ett rasbiologiskt institut där människor med så kallade ”undermåliga anlag” mättes och klassificerades. 1919 slutade Sverige ge visum till judar från Tyskland och Ryssland. Och när tyska judars pass började stämplas med en stor rödfärgad J-stämpel var Sverige inte sen med att gå Tyskland till mötes. På order av UD tillämpade svenska präster under 30- och 40-talet de tyska Nürnberglagarna för att förhindra ”rasskändning”, vilket i praktiken innebar ett förbud för att viga människor av judisk börd med kristna.

  Det finns tyvärr gott om andra exempel som Devrim Mavi lyfter fram.

  Den av socialdemokratin så omhuldade folkhemsideologin om solidaritet med utsatta, lyste alltså länge med sin frånvaro när det gällde exempelvis judar, romer, tattare och hbt-personer.

  Dagens socialdemokrati har ett tungt ansvar att visa hur en modern folkhemsvision också omfattar dessa grupper.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Utanför folkhemmet"

   

  Anonymous Grue skrev... (13 juni, 2007 01:00) : 

  Apropå ditt påstående om att gnället över PK-ismens hegemoni är "patetiskt". Fyra av dom fem artiklarna i serien har varit okritiskt positiva till mångkulturalismen - detta samtidigt som attackerna mot denna ideologi blir allt skarpare i fackfilosofiska kretsar och i Europa. Och detta i den tidning som ska vara mest konservativ av dom fyra stora i Sverige. Jojo, alla får komma till tals.

   

  kommentera