Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, juni 04, 2007

    Förnyelse med förnuft

    På ledarplats i DN i går slogs det fast att socialdemokraterna, enligt flera opinionsundersökningar, är större än de fyra borgerliga partierna tillsammans – trots att s, enligt DN, inte har ändrat sin politik sedan man fick storstryk i valet.

    ”Efter motgången i höstas såg det till en början ut som om socialdemokraterna skulle ompröva sin syn på arbete, företagande och utbildning”, skriver DN – men tillägger att ”i samma tempo som opinionssiffrorna stigit har löftena om återställare blivit fler”.

    I detta har de liberala ledarskribenterna både rätt och fel.

    De har rätt såtillvida att Mona Sahlin bland annat talat om att fastighetsskatten ska återinföras i någon form, vikten av höjd a-kassa och lagstadgad rätt till heltid. Dessutom verkar hon vilja damma av den så kallade stopplagen mot privatiseringar inom sjukvården.

    Och detta kan förstås tolkas som att den socialdemokratiska politiken för närvarande är mer inriktad på att återgå till vad som gällde innan det borgerliga maktövertagandet, än förnyelse.

    Men då blundar man för ett antal saker.

    För det första är det fortfarande över tre år kvar tills väljarna nästa gång ska få välja vilken politik de vill ha. Det finns med andra ord gott om tid för den stora socialdemokratiska skutan att lägga om kursen. För det andra är det en ny ledning inom s nu än innan valet, och politikförändringar kommenderas inte längre fram på samma sätt som förr. För det tredje har socialdemokraterna tillsatt ett antal arbetsgrupper som just ska jobba med att se över politiken på nyckelområden som jobb, välfärd, utrikespolitik samt klimat/miljö. Dessa har precis kommit i gång med sitt arbete, och bör få verka ett tag innan några nya förslag presenteras.

    Samtidigt har DN en poäng i att Mona Sahlin med de uttalanden hon gjort riskerar att binda upp sig och partiet för flera återställare. Det minskar onekligen det politiska manöverutrymmet, som kommer att vara viktigt om det ska vara möjligt att möta väljarna inför 2010 med en politik och en laguppställning som de facto är valbar.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Förnyelse med förnuft"

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 juni, 2007 08:41) : 

    Du har nog helt rätt i att det svåra blir att hitta en valbar laguppställning.

    Problemet är väl i och för sig inte att hitta starka individer inom (s), för det finns det många. Det svåra blir nog att göra Mona valbar. Jag gillar henne verkligen - hon verkar vara en utomordentlig person - men för mig utstrålar hon, till skillnad från t.ex. Margot Wallström eller Wanja Lunby-Wedin eller på sin tid Anna Lindh, inte ledarskap.

    Hur ska (s) göra för att göra Mona valbar? Jag tror att många väljare kommer att backa undan och tveka att göra henne till statsminister.

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 juni, 2007 09:56) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Gork skrev... (04 juni, 2007 12:13) : 

    Det jag funderar på är hur man ska få ihop en valbar koalition med vänstern och miljöpartiet. Det är ju många socialdemokrater som tycker sämre om (v) och (mp) och hellre skulle rösta borgerligt om dessa kom in i regeringen. Kan socialdemokraterna fortsätta att ha dem som nedtryckta samarbetspartier även framöver?

    Även borgare kan ju triangulera. Om vänstern och miljöpartiet tvingar SAP vänsterut så kan ju alliansen lägga sig strax till höger om (s), och då blir det svårt att vinna medelklassen.

    Vad kan (s) göra?
    Hoppas på att (kd) eller (fp) åker ur riksdagen? Ge upp den impopulära statsfeminismen (framförallt indivduell föräldraförsäkring) och pressa (v) eller (mp) att gå mot mitten? Valet 2010 kan bli väldigt intressant.

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 juni, 2007 13:46) : 

    Jag tycker inte alls att dina invändningar håller Jonas.

    Man blundar inte för att det finns tid att ompröva politiken om man skriver att sossarna i dagsläget har en politik lik den gamla.

    Att sättet politikförändringarna kommer till stånd är nytt ändrar heller inte det faktum att sossarna i dagsläget har en politik lik den gamla.

    Att man tillsatt arbetsgrupper för att utreda vissa frågor ändrar heller inte på tingens ordning, dvs att sossarna i dagsläget har en politik lik den gamla.

    Alltså, de tre argument du tar upp för att falsifiera citatet håller inte. Däremot är det argument som håller om någon hävdar att sossarna kommer gå till val på samma politik som förra gången i valet 2010. Men det tycker i alla fall inte jag att DN gör, utan möjligtvis uttrycker en farhåga om att så skulle kunna vara fallet.

    Sedan blir jag tvungen att fråga en sak bara: tycker du, som verkar vara så otroligt genomvettig för att vara sosse, att det finns en "rätt till heltid"?

     

    kommentera