Ingen avbloggning i sikte
Det blir nästan alltid fel när representanter för gamla medier ska uttala sig om de nya. I dag är det Susanna Popova som trampar i klaveret i en krönika i SvD. Där påstår hon att ”Vi har sett början på den stora avbloggningen, nedläggningen av de virtuella dagböckerna”. Komiskt nog så får Popova smäll på fingrarna av en medarbetare på SvD, den i frågan betydligt mer påläste Martin Jönsson. Jönsson konstaterar att ”framväxten av en stor och betydande bloggosfär – eller om en parallell, social medievärld över huvud taget – står naturligtvis inte och faller med några yrkesbloggare på stora tidningar”. ”Tror man det”, fortsätter han, ”har man inte förstått mycket av den omvälvande förändring som skett”. Det finns egentligen inte så mycket att tillägga. Mer än möjligen att det är patetiskt med alla mediepersonligheter som nu skyller på ”näthat” för att få en anledning med att lägga ned ett bloggande de aldrig riktigt begripit sig på och inte heller tjänat några pengar på. Good riddance, säger jag bara. Den kreativa kraft som finns i det fantastiska utbudet av bloggar bara i Sverige är det ytterst få traditionella journalister och publicister som kan konkurrera med. Andra skriver intressant om bloggosfären, media, Susanna Popova. |
Kommentarer om "Ingen avbloggning i sikte"
Instämmer, jag tror också Popova har helt fel där. T.o.m många av de som skulle lägga av har ju kommit tillbaks, exempelvis Kielos och Ingarö.
Som alltid när det gäller svenska journalist så baserar de sina trendanalyser på vad deras kollegor i Stockholms innerstad säger. Lägger Linda Skugge ner sin fjantiga blogg så är genast bloggfenomenet dödförklarat. (Det är lite som när Svenskt näringsliv trodde sig kunna vända euro-opinionen genom att dela ut fler karameller i Kungsträdgården. Jag minns att jag fick epost om en optimistisk opinionsanalys baserad på intervjuer med "vanligt folk" som fikade på Piccolino.)
Kan också bara instämma. Fler och fler börjar upptäcka bloggandet, och det har utvecklats som ett eget litet community men friare och mer personligt präglat.
Och vem har förresten sagt att bloggandet enbart måste användas som en dagbok...?
Hälsar
Anders
Popova pratar skit om skitprat. Snacka om att koka soppa på en spik! Håller med dig Anders. Hur många är det som använder bloggandet till att skriva dagbok? Seriöst alltså?!
Kan inte annat än instämma. Det intressanta med bloggandet, för mig i varje fall, är att kunna läsa privatpersoners tankar om vad som händer och sker främst i politikens värld. Eftersom tidningarna i alla fall är tänkta att vara i stort objektiva är det också kul att kunna läsa samma nyheter ur ett vänsterperspektiv, högerperspektiv etc.