Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, juni 20, 2007

    Kielos och Petersen om identitetspolitik och klass

    Den 18 mars skrev Katrine Kielos, som då inte bloggat på länge, ett gästinlägg här hos mig om vad hon beskrev som ”den avgörande ideologiska konflikten i socialdemokratin: identitetspolitik mot klass”.

    Inlägget väckte stor uppståndelse. Dels för att många längtat efter att läsa Katrines skarpa analyser i bloggformat igen, men dels förstås också för att resonemanget hon anförde var intressant och tänkvärt.

    Tankarna i detta inlägg utvecklade sedan Katrine Kielos i en längre artikel i den socialdemokratiska debattidningen Tiden. Dessvärre lade de inte ut artikeln på nätet, i stället publicerade Katrine den själv på sin blogg. I artikeln (liksom i det ursprungliga inlägget) kritiserade Katrine Mona Sahlin för att genom att rikta arbetarrörelsens uppmärksamhet mot kön, sexuell läggning och etnicitet, missade klassperspektivet. Hon menade att det identitetspolitiska perspektivet ”står i naturlig konflikt med socialdemokratin”.

    I artikeln gjorde hon även Aftonbladets ledarskribenter Helle Klein och Åsa Petersen medskyldiga till detta fokusskifte, då de ansågs ha bidragit till att vi ”så okritiskt har anammat just identitetspolitiken som vårt sätt att se på kön, etnicitet och sexuell läggning”.

    Nu har Åsa Petersen svarat, dels i Tiden och dels på sin egen blogg. Och hon vägrar låta sig placeras i det ”identitetspolitiska” facket. Åsa skriver att hon inte känner sig hemma i Katrine Kielos idémässiga klassificeringar; ”Lika lite som människor känner sig hemma när den politiska debatten reducerar dem till sitt kön, sin etnicitet, sin sexualitet eller sitt funktionshinder”.

    Åsa Petersen menar att ekonomiska orättvisor hör samman med att människor kränks och diskrimineras, och pekar på ett antal strukturer som hon uppfattar som anledningen till att så sker.

    Det är två väldigt olika idéströmningar som Katrine Kielos och Åsa Petersen representerar och redogör för i sina respektive artiklar och blogginlägg. Och utan att vara tillnärmelsevis så insatt i detta tankegods som dessa kombattanter tycks vara, så förefaller detta vara en fråga som angår fler än bara idépolitiskt intresserade socialdemokrater. Därför drar jag gärna mitt strå till stacken genom att uppmärksamma debatten och hoppas att fler tar del av den – och gärna deltar själva.

    * * *

    PS: Häromdagen var det för övrigt releasefest för Åsa Petersens nya bok ”Bortom normen 2.0” där hon mer utförligt redogör för sin syn på den norm som talar om för människor att de har fel kön, fel etnicitet, fel sexualitet eller är för funktionshindrade. Jag hade tyvärr själv inte möjlighet att gå, men ser fram emot att läsa boken.

    * * *

    PS 2: Missa inte Nisha Besaras debut som krönikör i tidningen City i dag.

    Andra skriver intressant om , , , , .


    Kommentarer om "Kielos och Petersen om identitetspolitik och klass"

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2007 12:15) : 

    En lyckad debut tycker jag (Nisha Besara i City).

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2007 14:06) : 

    Det här är en väldigt intressant debatt som inte minst förs inom akademin (multkulturalism). Dock tycker jag inte att Kielos entydigt kan placeras i det identitetspolitiska facket.

    Hursomhelst tycker jag att det är viktigt att stå upp för likabehandlingsprincipen. Mänskor förtjänar att behandlas som mänskor och inte som del av en grupp - det glöms ofta bort av dom mest radikala multikulturalisterna. Sen tenderar som Erik Åsard förtjänstfullt beskrev i Svenskan för nån vecka sen detta att skymma klassproblematiken - inte minst i USA där man är väldigt pigg på att tala om diskriminering men mindre om klassamhället.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2007 14:10) : 

    Sorry, läste lite slarvigt. Uppenbarligen är Kielos långt från identitetspolitiken. Dock tycker jag att man borde va ännu mer kritisk mot den.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2007 17:04) : 

    Re Beshara: Började gäspa redan efter ett par meningar. Kämpade mig dock fram till slutet eftersom du rekommenderat det. "Puerilt" är ett ord som osökt kommer mig i tankarna ;-)

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (20 juni, 2007 20:06) : 

    Bengt O, ska du döma ut Nisha Besaras texter så bör du åtminstone bemöda dig om att stava hennes namn rätt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2007 21:17) : 

    Ja, du har rätt, det var slarvigt. Tyvärr använde jag en otillförlitlig källa. Skall stava rätt nästa gång.

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 juni, 2007 09:24) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 juni, 2007 10:56) : 

    Markus Blomberg tyckte likadant i tisdags.

    http://markusblomberg.blogspot.com/2007/06/katrine-kielos-och-sa-petersen-i-s-mrkt.html

     

    Blogger Yrsa skrev... (21 juni, 2007 21:29) : 

    Jag måste säga att jag tycker det är sorgligt att många politiskt aktiva förnekar existerandet av klassamhället i dagens Sverige. Vi delas fortfarande in i klasstillhörigheter beroende på bakgrund, utbildning, kön, etnicitet, sexualitet och förmögenhet. Denna klyfta kommer att öka iom den politik som nu förs i Sverige och ja, jag vet att klyftorna även ökade under Socialdemokraternas styrande. Därför måste vi alla se till att nya alternativ kommer fram. Alla förtryck hänger samman. Ojämlikhet mellan könen, klassindelning, rasism, sexualitet är alla olika strukturer där förtryck tydliggörs. Tillhör man en viss etnicitet så tillhör man oftast en viss klass även om det naturligtvis finns undantag. Finns det någon som har det svårare att ta sig fram här i livet än en invandrad ensamstående svart kvinna utan utbildning? Vi måste fortsätta att kämpa för att sudda ut klassgränser och fördomar. Jag säger inte att det är eller kommer att bli lätt. Men bara för att något är svårt så är det inte omöjligt!

     

    Blogger Katrine Kielos skrev... (25 juni, 2007 14:20) : 

    Hej!

    håller med om att den här debatten är viktig. nu har jag kommenterat Petersens svar på min blogg:

    http://kkielos.blogspot.com/2007/06/svar-till-sa-petersen.html

     

    kommentera