Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, juni 19, 2007

    Missunnsamma medier

    Gårdagens stora scoop stod ”Sveriges enda oberoende ledarsida värd namnet” Friktion för. I går morse berättade man att ”en mindre nogräknad institution”, närmare bestämt Fairfax University i USA, säljer examina – och bland dess tidigare studenter märks arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

    Detta gav stort eko i bloggosfären, och allt eftersom plockade även ”vanliga” medier upp nyheten. Dessa mediers läsare, lyssnare och tittare fick dock i väldigt varierande grad veta varifrån nyheten egentligen kom.

    I Dagens Nyheter framkom det visserligen att nyheten ”uppmärksammas av den radikalt liberala bloggen Friktion”, även om det bara nämndes i ingressen.

    Svenska Dagbladet var mer tydliga och konstaterade att ”Det är bloggen Friktion som först väckt frågan kring Sven Otto Littorins akademiska meriter”.

    Aftonbladet satte snarare sin egen politiska kommentator Lena Mellin i centrum och lät henne säga att ”Det är ju lite pinsamt för arbetsmarknadsministern”. Närmast i förbigående nämndes att ”Bloggen Friktion påstår till och med att det handlar om ett bluffuniversitet som i princip säljer examina”.

    I Expressen konstateras att ”Det var bloggen Friktion som reagerade på Sven Otto Littorins biografi på regeringens hemsida”, men sedan är storyn deras egen.

    Enligt SVT så hamnade Littorin i blåsväder ”sedan flera medier” i går kväll uppgett att hans mastersexamen i företagsekonomi vid Fairfax universitetet i USA var en bluffexamen. Men efterhand kommer det fram att ”Det var bloggen Friktion som först publicerade nyheten om tveksamheterna kring Sven-Otto Littorins examen”.

    Men sämst på att ge cred till dem som förtjänar det är nog ändå TV4 Nyheterna som endast uppger Expressen som källa när de rapporterar nyheten.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Missunnsamma medier"

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 08:54) : 

    Hej Jonas, du tycks ju ha bra insikt i oppositionen. Varför tror du att de låter den här frågan passera? Beror det på att ledande oppositionsföreträdare inte själva har några akademiska meriter att skryta med? Eller har de helt enkelt gått på sommarlov redan? De var ju betydligt mer alerta när det gällde avgiftsskolk och svarta barnflickor, men det här har ju en helt annan tyngd (vilket inte heller gammelmedierna tycks ha fattat).

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 09:26) : 

    Jag kan bara instämma med föregående talare. Gör något!

     

    Blogger deeped skrev... (19 juni, 2007 09:26) : 

    Åh andra sidan är det ju första gången mig veterligen som bloggar faktiskt får kredd för en nyhet... vilket snarare gör det markant och historiskt att så många av medierna gör det.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 09:40) : 

    Jag tycker att det i stort sett saknar all tyngd. Det är inte som om arbetsmarknadsministern använt sin "falska" MBA för att lura till sig ett jobb. En tidigare arbetsgivare, den moderata PR-byrån KREAB, har varit mindre nogräknade med vem de anlitade för att ge Littorin en MBA-examen. Visserligen fruktansvärt dåligt gjort av dem, men förmodligen mer för att lura i kunderna att personalen var välutbildad än något annat. Littorin har såvitt jag kan bedöma inte haft några fördelar av sin "bluffexamen" och att han räknar upp en examen han faktiskt har i sin CV på RK:s hemsida är inte så konstigt. Det enda som kan göra det allvarligt är om Littorin i sin argumentation börjar hänvisa till sina enorma kunskaper inom området eller om det uppdagas att han ljuger. Det är ju lite konstigt att hans enda minnesbild av institutionens lokaler är att de låg i USA! "Var pluggade Du?" "Det vet jag inte riktigt,det var några år sedan, men jag tror att det låg i Europa..."

    Deep Ed, Du glömmer Magnus Ljungkvists bloggkommentar om Borelius inkomster.

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 10:36) : 

    Men hallå... det är ju inte en fråga om vilka fördelar Littorin haft av sin "examen". Hans fel består ju i att han använt en falsk examen i sitt CV.

    Som jämförelse kan nämnas att brottet urkundsförfalskning inte kräver att förövaren dragit några fördelar av förfalskningen. Det räcker att åtgärden innebär "fara i bevishänseende".

    ...och eftersom merparten svenska journalister uppenbarligen inte förmår genomskåda Littorins bluff föreligger en sådan fara uppenbarligen även i detta fall.

    (detta alltså endast parallell med urkundsförfalskning; jag är väl medveten om att Littorins handling tyvärr inte är straffbar).

     

    Blogger deeped skrev... (19 juni, 2007 10:36) : 

    Nej, det är det jag inte gör. För han fick ingen kredd i medierna. Har diskuterats både här och där...

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 11:09) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 11:40) : 

    Hans fel består ju i att han använt en falsk examen i sitt CV.


    Jag tycker det är fel att kalla det för en bluffexamen, det är en examen av ett på Cayman Island godkänt universitet om jag fattat allt rätt. Det man ska ifrågasätta är istället vilken cred en sådan examen har.

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 11:56) : 

    "Jag tycker det är fel att kalla det för en bluffexamen, det är en examen av ett på Cayman Island godkänt universitet om jag fattat allt rätt. Det man ska ifrågasätta är istället vilken cred en sådan examen har."

    Då får du nog förklara vad som kvalificerar för "bluffexamen". Det räcker uppenbarligen inte att universitetet kastats ut ur USA, att man inte namnger en enda professor på hemsidan, att man finns på ett otal listor över "diploma mills" osv.

    Du verkar skrämmande naiv om du menar allvar.

    Jag skulle därför vilja erbuda dig att köpa en väldigt fin mastersexamen av mig. Den är iofs ännu inte godkänd enligt något lands ackrediteringssystem, men å andra sidan är jag beredd att anpassa kraven efter dina livserfarenheter. Vad tycks?

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 12:12) : 

    ÅRETS SAMMANSLAGNING: Moderaterna har gått upp i KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället.

     

    Blogger Gunilla skrev... (19 juni, 2007 13:09) : 

    Är det någon som vet vilka som ligger bakom Friktion? Tycker de har gjort ett riktigt kanonjobb, med ypperlig research som såklart varit en ren straffspark för redaktionerna, men blir nyfiken på vilka de är.

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 13:13) : 

    Jag vet, fast jag berättar inte... Jag kräver minst ett MBA-diplom i utbyte.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 14:03) : 

    Martin,

    Du måste ju också titta på vilket år examen togs ut. Det året hade den här utbildningsinstitutionen examensrätt i Förenta Staterna. Därmed är examen uttagen i laga ordning. Ett flertal svenska högskolor har förlorat examensrätt på vissa områden, men det innebär inte att studenten som gått den utbildningen förfalskar urkund genom att presentera sin examen. Det är alltså knappast fel av Littorin att påstå att han har genomgått en utbildning som givit den examen i en CV på nätet. Om han däremot skickar en CV med den examen medtagen i en ansökan om ett arbete som kräver MBA och sedan gör gällande att den är godkänd i Sverige så är det tveksamt. Inte ens då är jag säker på att det är urkundsförfalskning, men det är helt klart moraliskt tvivelaktigt.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (19 juni, 2007 14:03) : 

    Johanm, det finns tillfällen då det bara är bäst att luta sig tillbaks och njuta av showen. Om s politiserade den här frågan nu så skulle affären få ett helt annat fokus. Nu ligger pressen på Littorin och regeringen. Ur ett s-perspektiv är det bäst att bara knipa käft. Däremot är jag lite förvånad över att inte fler s- och vänsterbloggar hängt på storyn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 14:18) : 

    Deep Ed,

    Det beror väl på hur man menar. Jag har läst upprepade ggr att Magnus avslöjade detta. Jag tror t.o.m. att en större tidning gjorde ett stort personporträtt på honom med anledning av detta.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 14:27) : 

    Ber om ursäkt, enligt Friktion har examensrätt aldrig beviljats, vilket stärker tesen att det är en ren bluffexamen. Frågan är dock i vad mån Littorin visste att utbildningen inte var ackrediterad.

     

    Blogger Petter skrev... (19 juni, 2007 14:29) : 

    Joakim Edhborg:

    Institutionen har aldrig haft examensrätt i USA. Det är ett missförstånd aftonbladet och Svt spridit. Se friktions för en förklaring av läget.

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 15:04) : 

    Jadu Joakim,

    Skulle inte du hålla med om att om man inte har intelligens nog att genomskåda Fairfax (ta en titt på deras hemsida så förstår du vad jag menar), så ska man nog helst inte ha det ansvar som det innebär att vara arbetsmarknadsminister.

    Så om Littorin är "lurad" måste han avgå ändå. Då är han nämligen för dum för att vara minister.

     

    Blogger deeped skrev... (19 juni, 2007 15:18) : 

    Du har läst det på bloggar? Eller möjligen i konkurrentblaskan... efteråt. Det finns inte flera sätt att mena att få kredd för en nyhet (dvs. som källa) än att få det när den släpps. Och det har Friktion fått - det fick inte Magnus... Ska jag behöva lista mina och andras alla inlägg i frågan?

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 15:43) : 

    Mycket bra genomgång Jonas! Tänkte också på det där. Uselt av dom etablerade medierna. Kan lägga till att SvT text påstod att "flera medier rapporterar ikväll" men nämnde ingenting om Friktion. Uselt!

    Medierna måste jagas i den här frågan och att du som en av dom största bloggarna gör det är utmärkt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 15:59) : 

    Martin,

    Hur intelligent det är att inte genomskåda Fairfax beror väl litegrann på hur hårt man har ansträngt sig. Littorin fick en utbildning betald av sin arbetsgivare. Fanns det anledning för honom att börja efterforska institutionens rykte? Det är möjligt att han inte ens har besökt deras hemsida, jag är inte säker på att jag hade besökt Stockhoms Universitets hemsida 1997. Det var en annan tid och information var inte nätbaserad på det sättet då. Möjligen är det en försvårande omständighet att det skedde på distans, vilket onekligen antyder nätkontakt. Hur som helst, väldigt många genomgår olika typer av arbetsmarknadsutbildningar och väldigt få har koll på kvaliteten. Det är mycket möjligt att kvaliteten är så extremt usel att Littorin var rent korkad som inte märkte att något var fel, men det vågar jag inte uttala mig om.

    Deep Ed,

    Nej, jag menar att det inte enbart finns ett sätt att använda ordet "få cred" på. Det är riktigt att Expressen vid publiceringstillfället inte angav Magnus som källa, och det var naturligtvis fel av dem. Däremot har så gott som alla andra hänvisningar till nyheten på bloggar likväl som i tidningar och på TV erkänt att Magnus var först. Konkurrenterna har också kritiserat Expressen för det. Det torde i dag vara allmänt känt att Magnus Ljungkvist var först med nyheten. Så även om Expressen betedde sig illa så har Magnus "fått cred".

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 16:50) : 

    "Fanns det anledning för honom att börja efterforska institutionens rykte?"

    Ja, det fanns det. Innan man sätter något på sitt CV måste man väl för tusan veta om det är en riktig merit eller inte?

    Jag förstår inte hur detta under några som helst omständigheter kan vara någon annans än den enskildes ansvar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 juni, 2007 17:21) : 

    En lustighet är att det här och där spekuleras i att sossarna ligger lågt nu därför att de ju själva ofta saknar högre utbldning. Om det är så de tänker så är det verklgen bedrövligt. Det är ju mycket bättre att inte ha någon högre utbildning (men kanske istället ha erfarenhet av olika yrken etc.) än att ha en högre utbildning som är bluffbaserad. En akademisk utbildning är en merit om den är seriös, inte annars.

     

    Blogger Peter skrev... (19 juni, 2007 17:23) : 

    Joakim Edhborg:
    Vad är din källan på att arbetsgivaren betalt utbildningen?

    Förutom att man lätt inser utbildningens nivå när man går där är ju priset en tydlig indikation, en riktig Masters kostar mer än 35000 (även 1997).

    Nej den som har blivit lurad är inte Littorin, det är han som försöker lura andra.

     

    Blogger Martin Karlsson skrev... (19 juni, 2007 18:11) : 

    "En lustighet är att det här och där spekuleras i att sossarna ligger lågt nu därför att de ju själva ofta saknar högre utbldning."

    Detta är säkert en viktig faktor. Men vad säger partiets studentförbund? Och framför allt: varför har så få akademiker tagit till orda? Var är Bosse Rothstein, Tommy Möller och andra statsvetare som ständigt uttalar sig om allt?

     

    Blogger Erik Krikortz skrev... (21 juni, 2007 00:17) : 

    Fredrik Reinfeldt var under många år medlem i motorcykelklubben Hells Angels. Han säger sig inte ha känt till några oegentligheter inom organisationen, utan såg den främst som ett socialt forum.

    ”Alla har vi väl gjort våra misstag. Varför verkar vissa tycka att just politiker ska vara perfekta människor?”, frågar sig en moderat väljare. ”Bara för att Reinfeldt styr landet och uppbär en extremt hög lön som betalas med skattemedel, för ett förtroendeuppdrag han fått av landets väljare, kan vi väl inte kräva att han ska vara bättre än någon annan”, funderar en annan moderat väljare.

     

    kommentera