Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 15, 2007

  Den representativa demokratins dilemma

  Med anledning av Fredrick Federleys vacklande i frågan om hur han skulle rösta i riksdagen om den så kallade FRA-lagen; efter sin övertygelse eller i enlighet med sin partigrupp, har frågan om riksdagsledamöters ställning återigen hamnat i debatten.

  Jag har skrivit om detta flera gånger förut, och min inställning är att folkvalda ledamöter i första hand har ett ansvar gentemot sina väljare – inte sin riksdagsgrupp.

  Med det menar jag att en riksdagsledamot, i synnerhet om han eller hon har valts in med personkryss, främst bör vara trogen de ideal och det program han eller hon gått till val på. Det kan inte vara den enskilde ledamotens ansvar att se till att regeringens politik vinner kammarens stöd.

  Joel Malmqvist resonerar annorlunda. ”Partipiskan är en naturlig del av dagens system, som ur demokratisk synvinkel fungerar bra”, skriver han bland annat.

  Andra perspektiv på problematiken anläggs av Joakim Hörsing, som ställer frågan vad det egentligen är riksdagsledamöterna gör när de trycker på voteringsknappen:
  - Säger: så här tycker jag
  - Säger: så här tycker partiet
  - Säger: så här tycker min riksdagsgrupp

  Han ställer också den relevanta frågan vad det är man som väljare har röstat på.

  Debatten lär fortsätta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den representativa demokratins dilemma"

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 juni, 2007 19:45) : 

  JM,
  jag läste, (samt tipsade& kommenterade om en djupstudie om detta publicerad för några år sedan, till dig vid ngt publikt sammanhang) :

  Riksdags-ledamöterna blir alltmer 'enskilda' & individuella, dvs de röstar alltmer med hjärtat med tiden i riksdagen,och oberoende av partiet... vill jag i vart fall minnas att det stod.

  Det skulle stämma i klang med din tes att en rikdsagsledamot har ett individuellt ansvar gentemot sina väljare. Som person. Moral kanske det uttryckas som.
  UMYMIC

   

  Blogger AlexNeoLib skrev... (15 juni, 2007 20:55) : 

  Vet du vad Jonas? Man borde införa personval i enmansvalkretsar, då är varje enskild riksdagsman beroende av stödet från sin valkrets och då kan han rösta på det sätt han vill vilket säkert är också det sättet som dennes väljare vill att den skall rösta.

  Vill man ta bort partipiskan skall man helt och hållet låta varje enskild riksdagsman bli direkt invald av folket.

   

  kommentera