Den osynlige mannen
Än en gång domineras medierapporteringen om statsminister Reinfeldt av att han är osynlig, snarare än att faktiskt sagt eller gjort något. Om hans låga profil verkligen är en strategi, som det hävdas från moderat håll, så är det onekligen ett djärvt att så hårdnackat hålla fast vid den – trots den skarpa kritik det resulterar i. Enligt en undersökning som Ekot har låtit företaget Cision göra så fick Göran Persson 20 procent mer uppmärksamhet i medierna under sin första tid som statsminister än Fredrik Reinfeldt fått. Undersökningen grundar sig på politiska nyheter i åtta riksmedier och jämför en niomånadersperiod under åren 2002-2003 och 2006-2007. Även Dagens Nyheter slår upp detta stort. Niklas Ekdal, som är chef för tidningens ledarredaktion, är enligt Ekot bekymrad över Reinfeldts osynlighet. Ekdal tycker att det handlar om dåligt hantverk hos regeringen. Också tidningen Fokus uppmärksammar i sitt senaste nummer alliansens oförmåga att komma ut i medierna med vad borgerligheten rimligtvis borde betrakta som stora politiska framgångar: försämringar i a-kassan, jobbskatteavdrag, inkomstskattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna, avskaffande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, avdrag i deklaration för hushållsnära tjänster. Även de dramatiskt sjunkande opinionssiffrorna viftas bort av regeringsföreträdarna. ”Det är en planerad strategi”, säger exempelvis Lars Leijonborg i Fokus om väljarflykten. Det låter betryggande. Jag hoppas att de håller fast vid den. Andra skriver intressant om politik, media, Fredrik Reinfeldt. |
Kommentarer om "Den osynlige mannen"
De flesta människor föredrar nog i slutändan substans(Reinfeldt) före ytlighet(Sahlin).
Niklas, det är knappast min sak att ge råd i den här frågan - men jag hoppas verkligen att borgerligheten fortsätter att undervärdera Mona Sahlin. På valdagen får vi väl se vad den där "substansen" var värd.
"men jag hoppas verkligen att borgerligheten fortsätter att undervärdera Mona Sahlin. På valdagen får vi väl se vad den där "substansen" var värd."
Det är ju dock inte bara Mona Sahlin som befinner sig i motståndarlaget. Något snack om samarbete med V eller MP förs inte längre, och när Mona om några år skall sätta sig ner och förhandla med Lars Ohly, mannen som utlovar 200 tusen nya jobb inom offentlig sektor och vill finansiera detta genom att sänka arbetstiden till 6 timmar, då kommer det att bli problem.
Just nu är sossarna ett alternativ för dem som är missnöjda med sittande regering. Vad det alternativet innebär i praktiken vet ingen än.
Problematiken med den undersökning som Ekot låtit göra är att man talar väldigt lite om vilken typ uppmärksamhet partiledarna har fått. Vad minns jag av Göran Persson? Hans husbygge, hans nya jobb och hur det går ihop med det gamla, dokumentären på TV där han var allmänt oförskämd mot väldigt många. Han totala tystnad om Tsunamikatastrofen osv osv. Det är inte bara positiva sidor somkommit fram om Göran Persson det tycker jag tydligare borde beskrivits.
Sen håller jag så moderat jag är med om att Statsministern borde ut och synas lite mer, men jag tror nog att det kommer. Å andra sidan så har media en läggning åt att skriva om de trista och det tråkiga och det skandaliserande.