Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, september 14, 2007

  Skilda medievärldar

  Nyhetsmagasinet Fokus har gjort en granskning av den svenska journalistkåren, och konstaterar att genomsnittsjournalisten lever i en tillvaro som präglas av låga löner och usla anställningsvillkor. Om de har någon anställning överhuvudtaget.

  Enligt Journalistförbundets statistik för 2007 har 46 procent av medlemmarna en månadslön under 25 000 kronor. Samtidigt är skillnaden stor mellan storstad och landsbygd – medianlönen inom dagspress i Stockholm ligger på 32 000 i månaden, medan motsvarande siffra på landsorten är 24 500 kronor.

  Men Fokus har också detaljgranskat de 100 viktigaste, mest inflytelserika journalisterna i Sverige. Och den gruppen skiljer sig en hel del från de övriga i skrået – och från människor i allmänhet.

  Den typiska journalisten i den här gruppen är född sent på kvällen den 20 juni 1959. Han är till 55 procent man och till 60 procent gift. Och räknar man bort superstjärnor som Jan Guillou, Thorbjörn Larsson, Jan Scherman, Otto Sjöberg och Anders Gerdin, tjänar den typiske elitjournalisten 51 851 kr i månaden.

  Till 82 procent bor han i Storstockholm och till 53 procent innanför tullarna.

  Nu är inte Fokus först med att uppmärksamma journalisters levnadsförhållanden. För en tid sedan skrev Kristoffer Talltorp på bloggen Politik, påverkan & opinionsbildning om rapporten Här bor journalisterna från Institutet för mediestudier, där Kerstin Ekberg undersökte var journalister bor. Hon kopplade dessutom ihop det med studien Skilda medievärldar där man tittar på hur det rapporteras från olika delar av Sverige.

  Talltorp konstaterade att Ekbergs slutsats inte var överraskande, men viktig. Det visade sig nämligen att väldigt många journalister bor på Södermalm i Stockholm och att det finns nästan journalistfria zoner – som vissa av storstädernas förorter och många industriorter.

  Självfallet får detta betydelse för journalistiken.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Skilda medievärldar"

   

  Blogger Johanna Graf skrev... (14 september, 2007 08:22) : 

  Träffsäkert. Enda undantaget skulle väl vara Gringo-gänget. Men även Carlos Rojas har ju flyttat till kulturhus på södermalm numera, så vi får väl fortsätta att läsa 95% om snygga knivsöder och 5 % om exotiska förorten.

   

  Blogger Christoffer skrev... (16 september, 2007 17:33) : 

  om man kolla in ledaren i samma tidning så för man en bra hint om VARFÖR denna segregering har upstått.

  Överproduktion av journalister är en del. men den stora anledningen är LAS och SJF.

  "En stor bov i dramat är SJF, Svenska Journalistförbundet. SJF avlivar mer effektivt än något annat fack barnatron på att fackförbund skyddar de svaga. Få fackförbund i Sverige är så mäktiga i förhållande till arbetsgivarna. Resultatet är att SJF i åratal värnat benhårt om privilegier, löner och anställningstrygghet för dem som redan suttit länge på sina jobb. Att det sedan drabbar unga och nya journalisters möjligheter att komma in, det struntar SJF i."

  http://fokus.se/2007/09/stackars-journalister/

   

  kommentera