Terroristerna har lyckats
I Ekot i morse uppmärksammade Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, hur den så kallade 11 september-attacken i USA för i dag sex år sedan satt djupa spår också i det svenska rättssamhället. Hon menade att jakten på tänkbara terrorister på ett allvarligt sätt försämrat rättssäkerheten och inskränkt den personliga integriteten. Rädslan för terror har helt enkelt skapat ett betydligt mer slutet samhälle. Anne Ramberg pekar på ”en störtflod” av lagförslag, om buggning, telefonavlyssning (även av personer som inte är misstänkta för brott) och det förslag – som tack vare att bland annat socialdemokraterna satt sig emot nu har skjutits fram till nästa sommar – om att FRA ska få avlyssna all telefontrafik till och från Sverige samt läsa sms och e-post. För mig påminner detta inte så lite om taktiken från vissa radikala grupper på 60- och 70-talet som genom våldshandlingar tvingade fram allt hårdare metoder från polisen och samhället. Och detta var en helt medveten taktik, då det enligt aktivisterna skulle tydliggöra att deras motståndare var fascister – något de trodde skulle ge dem själva ökat stöd från allmänheten. Nu tror jag i och för sig inte att detta var vad Usama bin Laden och al-Qaida egentligen hade i åtanke, men effekten av deras handlingar har blivit en alltmer sluten och paranoid västvärld – där misstänksamheten inte minst riktar sig mot muslimer. Därmed får de radikala islamisterna vatten på sin kvarn och kan berätta för sina anhängare hur de föraktas och hatas av väst. Det är en synnerligen negativ spiral som gradvis vrids varv efter varv närmare en mycket mörk botten. Och ytterst få människor i världen kan, oavsett religion, rimligen känna sig som vinnare i dag. Andra skriver intressant om samhälle, terrorism, paranoia. |
Kommentarer om "Terroristerna har lyckats"
Blev riktigt orolig där ett tag, att du trodde att bin Ladens syfte var att inskränka våra rättigheter, vilket förstås är ett enögt navelskådande alá Bushs "they hate our freedom".
Det terroristerna har lyckats med är att få världens enda supermakt på knä. Som någon tidning skrev, USA gick rätt in i en gillrad fälla. World Trade var betet, Afganhistan och Irak själva fällan.
"...ytterst få människor i världen kan, oavsett religion, känna sig som vinnare idag."
Dessvärre finns det ju alltid nötskallar som fröjdas åt att få känna sig stora genom att förminska "de andra". Och det kan ju vara det andra könet eller fotbollslaget eller nationen, språket, religionen eller whatever som man förminskar. Gärna med simpla generaliseringar och folks medfödda rädsla för det okända som ved på brasan.
Och så länge individer/människor/samhället omkring låter sig dras med i de xenofoba utbrotten så står vi så där "vinnarlösa" som du beskriver.
"För mig påminner detta inte så lite om taktiken från vissa radikala grupper på 60- och 70-talet som genom våldshandlingar tvingade fram allt hårdare metoder från polisen och samhället."
Det är väl samma taktik, om än i mindre skala, man använt från t.ex. Reclaim the Street. Man starta en demonstration för/emot... ehh ingen vet riktigt, men lyckas provocera fram en aningen för tuff polisreaktion från frustrerade och otränade poliser. Därefter kunde man bomba på både med krokodiltårarna och en fet ny demonstration emot "polisvåldet". Och vips är motståndarna "fascister"
När det gäller "islamism" så påminner det hela inte så lite om arbetarrörelsen för ca 100 år sedan. En helt ny stor grupp i samhället (då arbetarklassen idag folket i den muslimska världen) börjar inse att de har politiska rättigheter och vill utöva politisk makt, men vet inte riktigt hur det skall se ut. Hela arbetarrörelsen världen över höll ju också på att bli kidnappad av en extrem och våldsam politisk sekt (kommunisterna), men räddades till slut av att de mer rimliga elementen, socialdemokratin tog över densamma.
Samma sak håller på att ske nu. "Islamism" blir likvärdigt med terrorism, känslan av vi-mot-dom växer och mer moderata element trängs undan till förmån för våldsamma galningar. Jag är inte direkt emot "hårda tag" emot våldsmännen, men samtidigt måste man få över de moderata elementen till demokrati, yttrandefrihet och marknads- (eller bland)ekonomi.
Vissa radikala grupperGenom atts kriva så försöker du kasta en skugga på hela 70-tals vänstern.
Det fanns bara en grupp i europa som jag känner till som resonerade så. Maoistinfluerade RAF i Tyskland. Brigate Rosse i Italien hade inte riktigt samma resonemang. men den gruppen kommer också nära det du säger.
I stort sett en enig vänsterrörelse tog avstånd från RAF och Röda brigaderna i Italien. Så jag tycker nog du kunde uttryckt dig lite mer specifikt.
Alternativt: Om du saknade ovanstående kunskap och därför skrev som du gjorde av okunskap skulle du kanske inte skrivit nåt alls.
Anders, jag övervägde att skriva "vänstergrupper som RAF" - men ville inte hedra dem genom att kalla dessa dårar för vänster. Och visst fanns - och finns - dessa tankar spridda på fler håll än hos RAF, även om de var bland de mest extrema. I stället för att anklaga mig för okunskap så borde du kanske fundera över om det ligger något i det jag skriver.