Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 09, 2007

  Folkpartiets krigsförklaring

  I rask takt har folkpartiet och dess nye ordförande Jan Björklund levererat besked från landsmötet i Västerås. Redan i sitt linjetal i går antydde Björklund att han vill se en inskränkning av offentlighetsprincipen. Han ifrågasatte om det är rimligt att människor i dag kan ta reda på grannens ekonomi, bakgrund, skolbetyg och hälsotillstånd.

  Och självklart kan man ifrågasätta detta. Det finns dessvärre gott om exempel på hur den svenska öppenheten missbrukats, när exempelvis extremistiska rörelser kartlagt poliser och andra personer inom rättsväsendet med hjälp av offentliga register. Samtidigt är alternativet – ett mer slutet Sverige, där bara myndigheter har tillgång till information om medborgarna – betydligt sämre.

  Jag noterar även att det folkpartistiska värnandet av den personliga integriteten inte heller sträcker sig längre än att man håller fast vid sitt stöd till FRA:s telefon- och e-postavlyssning.

  I går beslöt också folkpartisterna, efter en lång debatt, att en arbetsgrupp ska få utreda förändringar av arbetsrätten. Dessutom beslutade man att utvidga möjligheten att göra undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

  Även centerpartiet är inne på denna linje. Vad de dock missar är att politik är en balansgång mellan ideologiskt motiverade önskemål och vad som är praktiskt möjligt att genomföra. Det är ingen slump att moderaterna tagit bestämt avstånd ifrån att peta i arbetsrätten och LAS; det är helt enkelt alltför provocerande och riskerar att uppfattas som en krigsförklaring av miljontals fackligt engagerade svenskar.

  Jan Björklund har under folkpartiets landsmöte sagt sig vilja fördjupa samarbetet inom alliansen och är inte främmande för en sammanslagning av borgerliga partier efter nästa val. Och om c och fp på allvar tänkt gå in i valrörelsen med siktet inställt på arbetsrätten och LAS så gör man nog klokt att kalkylera med ett mindre antal borgerliga partier i riksdagen efter valet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Folkpartiets krigsförklaring"

   

  Blogger gustav skrev... (09 september, 2007 15:34) : 

  Jag förstår uppriktigt sagt inte analysen om arbetsrättsdiskussionen. Är gemene man verkligen så säker på att de regler vi har idag är någon slags gudagiven, optimal situation som inte får ändras? Det tror inte jag.

  Att "peta i" arbetsrätten är väl istället en förutsättning för att lagstiftningen kring arbetsmarknaden skall klara av framtiden? Givetvis måste förändringarna vara genomtänkta, det inser de flesta - även om jag personligen skulle vilja avväpna fackföreningarna avsevärt jämfört med idag. Oavsett åsikt i frågan; Förändring och förnyelse av såväl praxis som lagtexter med mera kan ju inte vara något dåligt i sak?

  Sedan att en hel drös verklighetsfrånvända typer på kultursidor och annorstädes upplever varje förändring som sådan som en "attack", det är en annan femma.

  Till slut är det väl relativt modesta förändringar som folkpartiet föreslagit, vare sig de är förbättringar eller försämringar i betraktarens ögon? :P

   

  Blogger Peter skrev... (09 september, 2007 16:12) : 

  Kanske var det införandet av de knöliga arbetsrättsreglerna som var krigsförklaringen? Fram tills de antogs satt ju socialdemokratin säkert i årtionden. När LAs och Mbl och allt vad det var formulerades så bröts denna historiska hegemoni.
  Och sedan dess har socialdmeokraterna varit ett parti som alla andra.
  Nej, tillbaka till Saltsjöbadsandan och väck med det radikala 70-talets brott mot den svenska modellen!

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 september, 2007 20:29) : 

  Jag undrar varför? Alla företag jag känner till jobbar redan uteslutande med timanställda. Det är bara samla ihop nya om de närmar sig inlasning. Arbetsrätt? Jo visst pytsan, det var ett tag sedan det fanns fasta anställningar.

  Sedan undrar jag hur det här går ihop med deras önskan om att fler skall äga sitt boende? Färre och färre är ju faktiskt kreditvärdiga. Försök Du att gå till banken och be att få låna 1-2 miljoner med timanställning...

  Patrik

   

  Blogger Peter skrev... (09 september, 2007 22:56) : 

  Man undrar hur folk i andra länder som inte har LAS går till väga när de skall låna pengar?

   

  Anonymous simon j skrev... (10 september, 2007 14:23) : 

  Jo det kan nog tolkas som en krigsförklaring - kanske inte av "miljontals fackligt engagerade svenskar", men av deras avlönade ombud.

  Och där har vi väl lite av de djävulskap den politiska retoriken ställer till med: En part vägrar, åtminstone utåt, att acceptera att de existerande arbetslagarna inte bara inneburit trygghet och välstånd, utan också fört med sig en del avigsidor i form av exempelvis in- och utlåsningseffekter. Sedan försöker man påskina att de som påtalar detta är ute efter en 1800-talsk arbetsmarknad, herrskap och tjänstefolk och svenska sweat-shops, då är det sannolikt krig man är ute efter, snarare än utveckling och dialog. Vems är då felet?

   

  Blogger Ola J Hedin skrev... (10 september, 2007 16:19) : 

  I linjetalet talade Björklund om Sahlins, Ulvskogs och Perssons bostäder och hur de ägs. Perssons bostad har beskrivits ofta i media, men ska vi slå vad om att nån folkpartikel fått kolla i fastighetsregistret / förmögenhetsbeskattningen för att reda ut Sahlins och Ulvskogs boendeformer? "Moral är bra, men dubbelmoral är inte dubbelt så bra", sa Janne.

   

  kommentera