Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 11, 2007

  Facebook på gott och ont

  Kommunikationsbyrån JMW har undersökt vilka det är som använder sociala medier (som chat, bloggar, communities, sociala nätverk som Facebook, virtuella världar som Second Life, samt wikis), hur mycket tid människor spenderar på dessa medier och vad man använder dem till.

  Undersökningen visar att mer än fyra av tio svenskar använder sig av sociala nätverk och de flesta användarna, föga förvånande, återfinns i de yngre åldersgrupperna. Mer än åtta av tio 15-22-åringar använder ett socialt nätverk. Var tredje 15-22 åring uppger att de har en egen blogg.

  Av de tjänster man börjat använda under år 2007 ligger Facebook i topp och då särskilt bland 23-35-åringarna där knappt hälften anslutit sig nyligen. Inte heller detta kommer som en direkt överraskning. Jag är själv 35 och upptäcker många jämnåriga kompisar som med barnslig förtjusning använder Facebook för att leka vampyrer och pirater, kasta virtuella får samt utmana varandra på kunskapstävlingar om filmer och tv-serier.

  Men tjänster som Facebook har också allvarliga sidor. Inte minst vi som tillhör gruppen äldre i undersökningen använder i hög grad sociala medier till omvärldsbevakning och kompetensutveckling, enligt JMW.

  Samtidigt läser jag att forskare nu kommit fram till att riktiga vänner är inte samma sak som internetvänner (well, döh?!). Den som har hundra- eller tusentals vänner på sociala nätverkssajter har inte nödvändigtvis fler nära vänner än andra, slås det fast.

  Men forskarna konstaterar också att sociala nätverk på nätet har hjälpt oss minska den insats det kostar att upprätthålla bekantskaper.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Facebook på gott och ont"

   

  Anonymous Nina Unesi skrev... (11 september, 2007 14:13) : 

  "...för att leka vampyrer och pirater, kasta virtuella får "

  Och zombies, Morian, vi leker zombies! Själv har jag uppnått tredje leveln trots att jag bara har två personer i min zombiearmé.

  Hälsningar
  Nina

   

  kommentera