Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, september 16, 2007

  Stå upp för yttrandefrihet och demokrati

  Även om ämnet börjar kännas tröttsamt så måste det sägas: de nya hoten mot konstnären Lars Vilks och Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson är fullständigt oacceptabla.

  Genom att utlysa en belöning till dem som tar livet av de två svenskarna för att de stått upp för yttrandefrihet och demokrati, visar den irakiske påstådde al-Qaidaledaren Abu Omar al-Baghdadi att han inte begripit något om innebörden i begreppen.

  Han gör också världens muslimer en stor otjänst som bidrar till att förstärka en nidbild av muslimer som intoleranta och blodtörstiga.

  Det är nu inte längre relevant att diskutera den konstnärliga verkshöjden i Vilks bilder eller de publicistiska resonemangen hos Johansson och tidningen NA. Nu måste alla vänner av yttrandefrihet och demokrati stå upp till deras försvar.

  Niklas Ekdal uttrycker sig väl i DN: ”Så blir några små teckningar i ett fjärran land slagträ i kampen mellan natt och dag. All diskussion om uppsåt, kränkningar och konstnärlig kvalitet skjuts i bakgrunden. Här handlar det enbart om att försvara det öppna samhället mot dem som med våld vill skicka oss tillbaka till medeltiden.”

  Jag noterar för övrigt att i ett av de länder som krävt att den svenska regeringen ska be om ursäkt för rondellhundsbilderna – Egypten – så har fyra tidningsredaktörer dömts till straffarbete och böter efter att ha publicerat material som misshagade president Mubarak och dennes son Gamal.

  Av sådana regimer har vi inget att lära.

  Trots det uppskruvade tonläget i debatten för närvarande så hyser jag ändå lite hopp om att något positivt ska komma ut av allt detta, nämligen att fler demokrater i Sverige och världen ska inse vikten av yttrandefrihet.

  * * *

  PS: Som en måhända larvig gest till stöd har jag registrerat mig i uppropet på Facebook ”Support Lars Vilks, apply for citizenship in Ladonia” samt ansökt om medborgarskap i konstnärens fantasirike Ladonia. Alla läsare uppmanas göra mig sällskap.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Stå upp för yttrandefrihet och demokrati"

   

  Anonymous Anders Löwdin skrev... (16 september, 2007 16:43) : 

  Välkommen som medborgare i Ladonien, Jonas!

  Det har stormat en hel del om Ladonia och dess upphovsman Lars Vilks genom åren. Dock inte tillnärmelsevis lika mycket som nu. Jag tror att Lars har velat peka på konstens gränser, på vad som är möjligt att göra i dagens värld och visst kan man väl säga att han har lyckats. Även om jag undrar lite över priset för denna framgång.

  Jag tycker du har en mycket viktig poäng då du skriver om de fyra tidningsredaktörerna och Egyptens hållning. Länder som Egypten har inget att lära oss i dessa frågor. Därmed intet sagt att islam som helhet inte kan lära oss västerlänningar något.

  Anders Löwdin,
  internetminister i Ladonia, pass no 10.

   

  Anonymous Joakim Hörsing skrev... (16 september, 2007 22:06) : 

  Detta ditt inlägg gör mig en smula beklämd. Som så många andra drar du på växlar som inte behöver dras.
  Kom det som en nyhet att en "påstådd al qaida-ledare" inte förstår innebörden av demokrati och yttrandefrihet? Du säger att han gör alla världens muslimer en otjänst. Hur då? Vem är det som gör koppling? Jo bland annat du Jonas! Om vi bortser från en eventuellt existerande anonym "al qaida-ledare" på en obskyr hemsida. Vari exakt består hotet mot yttrandefriheten? Den tidning som ville publicera har gjort det övrig har långt före detta hot avstått och av helt andra skäl.

  Det som stör mig är att du skruvar upp ett tonläge som redan är tillräckligt uppskruvat. Mot vem riktar sig brösttonerna. Är det mot al qaida? Eller mot diktaturstater?Trordu att den mest näraliggande kanaliseringen av den vrede som skapas är dessa skrupellösa individer?

  På vilket sätt tror du att vikten av yttrandefrihet kommer att inses mot bakgrund av den förda debatten?

  Jag skulle vilja säga att det motsatta i viss mån skett. I Egypten har en diskussion om räten att publicera regimfientligt material överskuggats av en ganska meningslös debatt om några i deras tycke hädiska teckningar av Muhammed. Vem tjänar på det?

  Avslutningsvis kan man i alla fall filosofiskt diskutera om Vilks verkligen yttrat något. I så fall vad? Påminner mer om att spotta någon i ansiktetän att uttrycka en tanke om du frågar mig.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 september, 2007 06:40) : 

  Anders, tack för det.

  Joakim, jag skulle nog hävda att de som är ansvariga för att det dras på växlar "som inte behöver dras" är de dårar som hotat Vilks och Johansson. Därför blev jag mycket glad i morse höra att såväl det europeiska så kallade fatwarådet som den europeiska federationen för islamiska organisationer tar kraftigt avstånd från hoten.

   

  Blogger Dag Bremberg skrev... (18 september, 2007 01:20) : 

  Jonas, du är fortfarande sansad, men DN passar ju på att skjuta mot "ondskans makter". Att tala om ett krig mellan natt och dag är ju verkligen att sänka sig till den krigshetsarnivå där Bush och andra muslimhatare befinner sig.
  Jonas, ett råd i L GW-Persson-stil: om DN:s ledarsida fördömer någon eller något, då behövs det att någon annan ger en motbild.
  mvh
  /Dag

   

  kommentera