Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, november 01, 2007

    Another one bites the dust

    I går kväll, efter att TV4 avslöjat för hur mycket pengar Ulrica Schenström och Anders Philblad drack vin, valde hon att ta en timeout. Ytterligare några timmar senare avgick hon.

    Ännu en ledande moderat har därmed tvingats gå efter moraliska tveksamheter – och bristfällig krishantering.

    Det sägs ibland att anfall är bästa försvar, men Fredrik Reinfeldt bör nu ha lärt sig den hårda vägen att den metoden inte är helt tillämpbar i kontakten med envisa journalister. Hans snäsiga ”Vem har sagt att hon är onykter? Har ni några bevis för det? Ni måste lite grann komma ihåg att ni ibland bygger stories som inte finns. I det här fallet finns den inte.” från i måndags har redan blivit en klassiker i kategorin moderat krishantering.

    Och den slog som bekant bakut.

    En läsare påpekade i en kommentar till mitt förra inlägg att om man tvingar bort alla som lärt sig saker genom erfarenheter så leder det knappast till att landet styrs bättre, och det stämmer naturligtvis. Jag vill understryka att jag inte önskade eller krävde Ulrica Schenströms avgång, men jag bedömde det som närmast omöjligt för Fredrik Renfeldt att ha henne kvar efter att historien utvecklat sig som den gjorde.

    Däremot är det rimligt att förvänta sig en bättre plan för krishantering av en regering, och då i synnerhet en som kommit till makten bland annat efter att i en valrörelse innan anklagat sin företrädare just för brister på det området.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Another one bites the dust"

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 november, 2007 11:15) : 

    Med tanke på att hon avgick, hade hon troligen jouransvaret den kvällen. Kommer vi någonsin få veta det, Morian?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (01 november, 2007 11:42) : 

    Marcus, hennes avhopp behöver inte betyda att hon hade det ansvaret den kvällen. Den stora mediala och politiska pressen i sig kan ha fått henne att kasta in handduken, eller så offrar hon sig för att ta pressen från Fredrik Reinfeldt - vilket ju rimligtvis var hennes jobb.

    Frågan om huruvida vi någonsin får klarhet är intressant. Skulle jag gissa så är svaret nej.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (01 november, 2007 14:04) : 

    Håller med om allt detta.

    Det generellt intressanta i detta (även om du inte har fel i att kritisera just moeraterna i detta läget) är väl att man öht väljer att utse ett ungt PR-proffs till statsministerns statssekreterare. Det känns väldigt "informaitonsåldern" att göra så istället för att välja en mer internt meriterad proffsbyråkrat.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (01 november, 2007 14:47) : 

    [UPPDATERAD] Jag gissade uppenbarligen fel. I dag meddelade Reinfeldt att Ulrica Schenström var i tjänst den kväll som hon fotograferades berusad på en krog, samt att han förts bakom ljuset av Schenström som försäkrat honom att hon inte varit berusad utan kunnat sköta sit arbete.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 november, 2007 15:29) : 

    Och det känns inte längre trovärdigt att hon valde att avgå självmant. Reinfeldt sa på PK:n i eftermiddags precis att Schenström ljugit för honom och att hon avgått efter samtal med honom.

    Om inte hon avgått självmant, hade hon troligen blivit tvingad till det.

    Men jag tror till stor del också det beror på - som du skriver - "den stora mediala och politiska pressen".

     

    Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (01 november, 2007 17:25) : 

    En sak kan vi iaf konstatera, ordet "kris" är urvattnat så det skriker om det. Tsunamikatastrofen var en "kris". 11 september 2001 var en "kris". Det här är bara månadens media-event, en ickehändelse uppblåst till idiotiska proportioner. Lite som Anna Sjödin och Crazy Horse, med skillnaden att Sjödin faktiskt begick ett brott.

    Reinfeldt har inte gjort något fel. Förtroendet för honom är orubbat, annat än bland folk som redan innan hade i princip 0 förtroende för regeringen, och deras åsikter är irrelevanta - det vore i princip tjänstefel för varenda vänsterpolitiker och -bloggare där ute att inte ta tillfället i akt att kasta skit. Undantaget då de med lite förnuft i skallen, typ herr Morian.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 november, 2007 17:47) : 

    Reinfeldt har till dags dato valt åtminstone tre medarbetare och dessvärre kvinnor som inte kan betecknas som ansvarsfulla nog för de samhällsuppgifter de valts att hantera.
    Jag tackar media för att detta uppdagats.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 november, 2007 19:19) : 

    wilhem svenselius
    med flera:

    I såfall lär du bli överaskad av att både Kalle Larsson och Josefin Brink (med flera) tycker annat än det du förväntar dig. Se exempelvis

    http://www.riksdagsvanstern.org/kl/2007/11/001521.html

    eller

    http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/11/schenstroms_avgang_inget_att_g.php

    Även socialdemokrater som

    http://lillanders.blogspot.com/2007/11/pihlblad-affren.html

    äv av avvikande åsikt den du hade förväntat dig. Vi är rätt många som ser igenom detta tröttsamma mediedrev. Personligen kan jag tycka att när Fredrik Reinfeldt i dagar som dessa recenseras för att ha ett "svagt ledarskap", så borde detta svaga ledarskap gälla att han låter sin närmsta arbetskamrat gå, alternativt få sparken, för att undgå vad som ändå är den mindre av de skandaler och mediadrev den borgerliga regeringen hamnat i under det dryga året sedan den tillträdde. När man talar och kritiserar honom, eller han regering för att ha "dålig krisberedskap", så tycks det mig som det man egentligen menar är beredskap mot krisen att hamna i medias rampljus, något som media (och vi andra?) sedan recenserar som att "det där skall väl finnas duktiga mediestrateger som hanterar så man slipper och gör allting rätt, det är väl det minsta man kan begära"...

    Egentligen består denna grej i två.

    1) Media och deras företrädare hånglar med (den politiska) makten, när de istället borde GRANSKA den (här kan vi frånse att media i sig har makt, även om det är lite "kul i sammanhanget" att det faktiskt är en media som har avslöjat en annan media)

    2) De som tidigare beskyllt den föregående regeringen för just detta med dålig krisberedskap, starkt och hätskt under sin opposition lagom före valet samt hand i hand med mediedrevet, får här tillbaka av egen medicin. Det är däremot lite roligt. Att Ulrica Schenström avgår / sparkas ut, är däremot ingen höjdare!

    Mvh
    Anders L

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 november, 2007 21:28) : 

    Ulrica Schenström var en höjdare med stor makt som fick avgå då hon visade sig ha ett omdöme ekvivalent med en tonårings. Tack och lov att hon är borta!

     

    Blogger Daniel Andersson skrev... (02 november, 2007 01:08) : 

    Jonas, tack för förtydligandet. Oavsett om hon var lämplig för jobbet eller ej har du onekligen rätt i att en katastrofal mediehantering förvärrat situationen. En jämförelse med Karin Pilsäters rattfylleskandal är nog på sin plats. Trots att hon hon hade jouransvaret den kvällen så känner jag att lösningen på problemet snarare ligger i förändrade rutiner än i ytterligare ett avhopp.

    Något som dock påpekats upprepade gånger, och som är sant, är att Schenström aldrig var rätt person för jobbet. Jämför man hennes och exempelvis Lars Danielssons kompetens när det handlar om regeringskansliet är det skilda nivåer, och kanske ännu mer om man jämför med en av Lars Danielssons företrädare, Pär Nuder. Schenström hade kanske passat bättre i en fortsatt roll som kommunikationschef eller presschef (Toby Ziegler-vibbar).

    Förresten, ska du i egenskap av pressklubbsordförande närvara på helgens skibentkurs som SSU arrangerar? Det vore trevligt att få träffa dig.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (02 november, 2007 08:58) : 

    Daniel, ja - jag är där och föreläser. Men snarare som s-bloggare än som S-pressföreningsordförande.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 09:49) : 

    Hej!

    Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda på Sveriges Television!

    Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

    Den här veckan tar Nätkollen upp statssekreterare Ulrica Schenströms avgång. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=957314 nu med en gång!

    Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

    På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

    Surfa in på sidan och ta en titt själv!

    Med vänliga hälsningar,

    Erika Christensson
    Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television
    www.svt.se/agenda

     

    kommentera