Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, november 02, 2007

    Makten och härligheten

    [UPPDATERAD] I går var jag på tidningen Fokus presentation av sin kartläggning av landets 100 mäktigaste personer. I samband med det lade man också ut en helt ny wiki-sajt där vem som helst kan gå in och lägga till och redigera uppgifter om personerna på listan – samt lägga till egna namn.

    Det är ett gediget jobb Fokus-redaktionen lagt ned på sin lista, sannolikt det mest ambitiösa projektet i den stilen någonsin i Sverige. Man har utgått från såväl objektiva som subjektiva kriterier när man avgjort vilka som bör finnas med och på vilken plats. De huvudsakliga utgångspunkterna har varit formell makt – alltså hur stor makt en person har genom sina nuvarande anställningar och uppdrag, mediegenomslag – hur stark röst kvantitativt en person har i samhället, samt informell makt – alltså en kvalitativ uppskattning av en makthavares personliga inflytande utanför uppdrag och formell position.

    En hel del lär reagera över att plats 17 på listan, Ulrica Schenström, fortfarande finns med. Men det förklaras av att detta är listan för år 2007 och Schenström har otvivelaktigt haft mycket makt under året. Det ska bli intressant att se var hon hamnar när Fokus uppdaterar listan tills nästa år, om hon då finns med överhuvudtaget.

    Topp-10 finns det annars inte så mycket att säga om. Statsministern intar förstås plats 1, tätt följd av oppositionsledaren. Jag noterar alltså att Fokus inte valt att sätta regeringspartiernas ledare på de fyra första platserna. Faktum är att Göran Hägglund hamnar först på plats 11, efter Jacob Wallenberg.

    Ett fåtal personer som kan betraktas som bloggare finns också med, men själv skulle jag hävda att bara en är där just i kraft av att han som bloggare byggt upp en stark position som inflytelserik opinionsbildare: Fredrick Federley på plats 67. Förvisso bloggar även till exempel Luciano Astudillo, men han finns nog snarare med på grund av att han tillsammans med Thomas Östros leder arbetet med socialdemokraternas rådslag om ny jobbpolitik.

    Sammanfattningsvis så är det en spännande kartläggning Fokus har gjort, och det ska bli mycket intressant att se hur listan utvecklas när nu människor börjar utnyttja wiki-funktionen.

    * * *

    Läs gärna också Fredrik Wass artikel om Fokus-wikin i Internetworld. Även DN uppmärksammar listan.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Makten och härligheten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 11:55) : 

    Det är intressant att följa S högersväng via Margot Wallström rankad nr 5;


    "Men s vill inte förlora ett val till. Det kommer att bli en förändring. Reformisterna kommer att vinna.

    En del av de »gamla socialdemokraternas« politik, den mjuka kriminalpolitiken, har Thomas Bodström redan dumpat före valet."

    http://fokus.se/2006/12/de-nya-socialdemokraterna/

    Sedan läser om Skotten i Ådalen;

    "The legislation was kept for 75 years, until May 10, 2006, when a new law was appointed to allow the use of military against civilians, in support of the police for fight against terrorist crimes."

    http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85dalen_shootings

    Sedan vad denna politik leder till;

    "EU-länderna väntas nästa vecka komma överens om att öppna för möjligheten att ländernas insatsstyrkor ska arbeta i andra länder än det egna, till exempel i samband med terrorbrott. Det innebär att polisens nationella insatsstyrka i Sverige både ska kunna åka till andra länder och Sverige få hjälp av andra länders insatsstyrkor."

    http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1688253

    Bra jobbat! Bush hade varit stolt!

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 12:18) : 

    Så utvecklingen har gått från att det i 75 år varit olagligt att ens sätta in svensk militär mot civila, till en situation då utländsk militär kan komma hit och skjuta demonstranter helt lagligt.

    Göteborgkravallerna hade blivit rena blodbadet om vi hade haft italiensk insatsstyrka här till att gå lös på demonstranterna.

    http://www.monkeyfist.com/articles/766

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 12:59) : 

    Om vi återgåtr till ämnet:-) så reagerade jag först positivt på Fokus användande av en wiki för makthavare.se. När jag sedan läste villkoren som var förenade med at registrera sig vilka i princip ger Fokus alla rättigheter till det jag skrivit (och andra) blev jag betydligt mera tveksam och kommer med största sannolikt inte själv att bidra där.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 13:17) : 

    Oh ja, personuppgifter på Fokus är klart viktigare än om det kommer hit uländsk militärpolis och skjuter på svenska demonstranter.

    Men du verkar ju klaga på samma urholkning av den personliga integriteten och demokratiska rättigheter som jag gör.

    Och jag hävdar att mitt inlägg var relevant, Margot Wallström är nummer 5 och wikin handlar om politisk makt.

     

    Blogger Luka(s) skrev... (02 november, 2007 13:27) : 

    Tankeväckande lista. De tycks ha analyserat främst politisk och ekonomisk makt.
    Där vore det vore intressant att höra hur de tänkt kring att det är mycket få journalister/redaktörer listade. Det var trots allt media som avsatte Schenström och det påverkade definitivt politiken.

    Den makt som finns hos de politiska tjänstemän som handlägger beslut och de inom rättsväsendet som bereder/driver på lagändringar är inte heller försumbar, men den uppfattas kanske inte av alla.

    Sen handlar väl makt också en del om hur många personer en människa påverkar, och hur djupt i hur viktiga ämnen.
    Med ett sånt perspektiv inkluderat borde nog en del representanter för samfund eller NGOs, eller artister, tagits med. Det är inte alltför sällan helt utanför den partipolitiska sfären som politiska förändringar börjar, på både gott och ont.

    Hörde du något om hur de tänkte, Jonas?

    Själv skulle jag nog lagt den på SvD och/eller DN med mest makt på listan. Kanske också någon som i förlängningen påverkar värderingarna hos många med religiös tillhörighet, ärkebiskopen eller så. Och JK....

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (02 november, 2007 16:05) : 

    Erik, håll dig till ämnet - eller så kommer jag att plocka bort dina kommentarer. Det här är ingen allmän politisk anslagstavla.

    Peter, som jag förstått det så har Fokus funderat mycket kring det här och även resonerat med jurister om vad som gäller med utgivaransvaret om sajten är redigerbar av vem som helst. Därav denna konstruktion, om jag fattat rätt.

    Lukas, en mycket bra poäng! Det slog mig också att väldigt få journalister och annat mediefolk är med på listan, och de dyker upp rätt sent också. Jag missade faktiskt att fråga om det.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 18:15) : 

    De friskriver sig helt vad avser utgivarnsvaret och lägger det på den enskilde skribenten samtidigt som de lägger beslag på rätten att använda det skrivna i alla möjliga sammanhang och (om jag nu inte missförstod) etan att ens behöva ange/referera till skribenten. Den första delen förstår jag - den andra har bara med affärer att göra.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 november, 2007 22:14) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    kommentera