S-öppning för arbetskraftsinvandring
[UPPDATERAD] Bland de frågor som diskuterades under de socialdemokratiska Framtidsdagarna i helgen och som inte uppmärksammades i de traditionella medierna (förvisso inte av några bloggare heller av vad jag sett), var förra Faktum är att jag först i dag såg i AiP att Holmberg, som är ledamot i rådslagsgruppen Migration, tycker att regeringens förslag om arbetskraftsinvandring ska diskuteras igenom ordentligt. ”Det är helt nödvändigt att vi öppnar upp för arbetskraftsinvandring”, ska hon ha sagt på ett seminarium i helgen, och tillagt att det vore bra om vi kunde skapa ”en nationell samling” omkring detta. Barbro Holmberg menade att Sverige behöver arbetskraft. Även om alla som är arbetslösa i dag skulle få jobb, skulle arbetskraften ändå inte räcka till för att fylla det behov som uppstår när alla fyrtiotalister gått i pension om några år, enligt henne. Jag har själv inga djupare kunskaper om demografiska prognoser, men detta låter i mina öron som ett bekant scenario. Och stämmer det så står Sverige onekligen inför en arbetsmarknadskris. Men som Holmberg också påpekade så är det lika betydelsefullt att människor behöver jobb. Varje år flyttar 190 miljoner människor från sina hemländer därför att de inte kan försörja sig. Det är betydligt fler än antalet flyktingar, i en strikt betydelse av begreppet. Man bör dock ha klart för sig att det Barbro Holmberg förespråkar är något annat än det den borgerliga regeringen föreslagit. Hon vill se ”en ansvarsfull politik byggd på ett trepartsförhållande”, där såväl arbetsgivare, samhälle och fackföreningar är aktiva parter i arbetskraftsinvandringen. En sådan ansvarsfull politik bidrar inte till att ge välsignelse åt ett B-lag på den svenska arbetsmarknaden, med sämre löner och villkor än den inhemska arbetskraften. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, Framtidsdagarna, arbete, arbetskraftsinvandring. |
Kommentarer om "S-öppning för arbetskraftsinvandring"
Jättebra! Men det kanske hade varit ännu bättre med fyrtiotalist-utvandring.
"En sådan ansvarsfull politik bidrar inte till att ge välsignelse åt ett B-lag på den svenska arbetsmarknaden, med sämre löner och villkor än den inhemska arbetskraften."
Men en sådan politik bidrar med fullt kraft till att cementera ett B-lag på den globala arbetsmarknaden, med sämre löner och villkor än vi har i Sverige.
Sorry men arbetskraftinvandring skall vara mellan den som vill invandra och den som vill anställa. där är förhållandet, sen har staten att säga ja elelr nej. Facket har ingenting med saken att göra under denna prosessen. då personen är anstäld däremot så har facket full frihet att komma och berätta vilka de är och vilka fördelar de kan erbjuda.
Att ge facket plats i det första steget komemr att leda till situationer där facket motarbetar invandringen frö att försöka upprätthålla deras medlemmars privilegier. Inga särintressen i denna prossessen. (så arbetsgivarorganisationer ska hållas ute med.)
Helt rätt av Christoffer. Facket är, trots allt tal om solidaritet och annat, en organisation som per definition verkar exkluderande genom lönekontroller. De skall inte ha att göra med arbetskraftinvandrare förrän dessa börjat arbeta och därmed kan ha ett intresse av att bli medlemmar. Det vore ungefär som att ha med Svenska Spel i en utredning av licensförsäljning för anordnande av hasardspel - givetvis vill man begränsa konkurrenterna.. :P
Facket har all anledning att bry sig så tidigt som möjligt, helst långt innan en anställning påbörjats (och ett anställningskontrakt i bästa fall undertecknats) men vad facket verkligen inte bör ha är något slags myndighetsroll.
På största allvar, ju tidigare fackföreningarna kommer i kontakt med potentiella invandrare, desto större är möjligheten att fackföreningarna greppar invandrarnas perspektiv, samtidigt som invandrarna kan fatta bättre beslut.
Problemet idag är ju just att i frågor som rör invandring så har bara den ena parten, de som redan befinner sig i invandringslandet eller redan är med i den svenska fackföreningen rösträtt, medan de som påverkas allra mest av besluten (de som vill invandra) är formellt maktlösa.
Om beslut ska fattas på den nivå där alla som berörs av dem har inflytande över dem är de väldigt tydligt att beslut om vilka som får flytta över en gräns inte ska fattas självsvåldigt av de som redan finns på den mottagande sidan av gränsen.
Jag tycker att vår arbetslöshetsreserv i förorten och på landsbygden bör avskaffas först och främst.
nicklas:
Du menar Svensk förort och landsbygd va?
Jag har lite svårt att förstå varför människor som geografiskt befinner sig i Sverige skulle ha någonslags större "rätt" till arbete än alla andra i världen.
För dom som inte har ett jobb och inte kan försörja sig i sitt hemland så är ett jobb som är sämre betalt än en arbetslöshet i hemlandet.
Med den här nya politiken så kommer b-laget få stanna hemma i sitt land och svälta utan arbete för man kommer bara ara intresserad av att ta över högutbildade.
Jag ser inte det ansvarsfulla i det hela.
Min övertygelse är att fru Holmberg som vanligt talar i nattmössan. Hon lyckades inte med något konkret som minister. Be henne komma till Göteborg, led in henne i Nordstan så kommer hon att finna hundratals av unga, kraftiga män som drar fram och tillbaka när de inte sitter och dricker kaffe. Varför tog hon inte hand om dessa kraftfulla undomar när hon var minister? Snacka går ju!