Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, november 09, 2007

  Den socialdemokratiska framtiden

  Under helgen träffas socialdemokratiska företrädare på såväl lokal som regional och nationell nivå på Münchenbryggeriet i Stockholm för att diskutera politiska framtidsfrågor.

  Arrangemanget kallas Framtidsdagarna och från början var tanken att man här skulle anta ett skolpolitiskt dokument som arbetats fram inom ramen för rådslaget om framtidens skola. Nu blev det dock inte så. Rådslagsgruppens förslag till ändring av skolpolitiken kommer istället att diskuteras fram till nästa kongress.

  Det formella skälet är att rådslagsgrupperna inte har någon stadgereglerad funktion och därför saknar befogenhet att lägga fram förslag till kongressen. Men det finns också en politisk dimension i detta. Rådslagsgruppen kom med en rad förslag som orsakade intensiva diskussioner i den socialdemokratiska partistyrelsen. Flera av förslagen är politiskt mycket känsliga, som tidigare betyg och prov i trean.

  Sannolikt är partistyrelsen helt enkelt rädda att åka på stryk om ett sådant förslag lagts fram redan nu, innan det hunnit förankras ordentligt inom partiorganisationen. Nu har man genom den stadgemässiga formaliteten köpt sig tid fram till nästa ordinarie partikongress 2009.

  Behovet för socialdemokratin att utforma en skolpolitik i samklang med såväl socialdemokratiska värderingar som väljarnas uppenbara engagemang i frågan är stort. Inte minst efter att statsminister Reinfeldt avvisat idéer om någon blocköverskridande överenskommelse om betyg.

  Men det är inte enbart skolfrågor som kommer att diskuteras på Framtidsdagarna i helgen. På dagordningen står också rådslagen jobb, välfärd, vårt klimat och vår värld. Enligt uppgift så kommer rådslagsgrupperna att arbeta på ”nya och spännande sätt” för att på bästa sätt kunna utnyttja tiden till att få in så mycket synpunkter som möjligt på respektive område.

  Själv kommer jag, tillsammans med Alesia Goncharik, Anders Löwdin, Rosemarie Södergren, Nina Unesi, Alexandra Einerstam, Peter Gustavsson och Josefin Deiving att blogga på plats från Münchenbryggeriet, som särskilt ackrediterade bloggare.

  Och ja, i någon mening är vi att betrakta som ”inbäddade” – så vi får väl anstränga oss för att markera vår självständighet och oberoende i våra bloggrapporter.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Den socialdemokratiska framtiden"

   

  Anonymous Helena Söderlind Paues skrev... (09 november, 2007 22:27) : 

  Kul för dig och de andra bloggarn att få tillhör framtiden. Det gör tydligen inte enkla lokalpolitiker som jag själv. Nu har iaf programmet till Framtidsdagarna presenterats men om och i så fall hur man får komma förbi och hänga eller rent av delta är fortfarande höljt i dunkel. Trist tycker jag.

   

  Blogger deep.ed skrev... (11 november, 2007 16:42) : 

  Det där att behålla oberoendet är jag inte orolig när det gäller dig (Unesi är väl för övrigt som en sorts uppslagsbok i comme il faut socialdemokrati ala pop)... synd att man inte valde att låta några andra, icke-partibundna vara med och leka bara. Tror att de parti som vågar att låta bloggare av annan tro vara med kommer att vinna en fet pr-vinst.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 november, 2007 00:04) : 

  Helena, ledsen att jag missat att svara tidigare. Håller med om att det är trist att inte fler sossar fick chansen att närvara. Nu gick det väl iofs att följa rätt mycket via webbsändningar, blogg- och nyhetsrapportering - men det är ju inte riktigt samma sak...

  Deep, tack för förtroendet :-)

   

  kommentera