Flykten från Fredrik Reinfeldt
[UPPDATERAD] Raset för statsminister Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet/Sifos förtroendebarometer kom knappast som någon större överraskning. Året som gått har verkligen inte varit opinionsmässigt gynnsamt för den borgerliga regeringen – och allra minst för Reinfeldts egna moderater. Mona Sahlin är nu den partiledare som det svenska folket förefaller hysa störst förtroende för. 48 procent av de personer Sifo tillfrågat uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin, vilket är sju procentenheter fler än i mars då en motsvarande mätning senast genomfördes. Samtidigt rasar Reinfeldts popularitet från 52 till 45 procent. Det är lätt att instämma med Aftonbladets Lena Mellin när hon skriver att det borde vara ”direkt oroväckande” för regeringen att en femtedel av väljarna, 21 procent, uppger att de inte har något förtroende alls för statsministern. På den nivån befann sig Göran Persson i samband med valförlusten förra året, påminner Mellin. Samtidigt är det inte valår än på ett tag. Och Mona Sahlin kan inte förlita sig på missnöje med regeringen hur länge som helst. Dock finns det all anledning för socialdemokratin att se möjligheterna i de många olika mätningar som presenterats den senaste tiden. Det är exempelvis intressant att förtroendebarometern visar att Sahlin går hem hos kvinnorna, medan männen föredrar Reinfeldt. Och det är inte förvånande. En opinionsundersökning som Synovate på tidningen Fokus uppdrag lät göra för ett tag sedan visade att de som främst känner sig gynnade av regeringens politik är män medan de som anser sig missgynnade är kvinnor. Faktum är att nästan hälften av landets kvinnor, 49 procent, anser sig missgynnade av regeringen. Bara 27,6 procent upplever sig gynnade. Men som DN/Synovates decembermätning visade så har moderaterna inte längre ”bara” problem med kvinnorna. Partiets opinionsras under hösten under hösten beror främst på en nedgång bland manliga väljare, bland äldre över 60 år, bland högutbildade, bland Saco-medlemmar, och bland väljare i Stockholmsregionen och Mellansverige. Alltså grupper där m traditionellt har haft ett starkt stöd. Uppenbarligen är det inte bara moderata statsråd och andra nyckelmedarbetare som Fredrik Reinfeldt har svårt att hålla kvar. Nu flyr även de moderata kärnväljarna från honom. * * * Svenska Dagbladets ledarkommentar i dag om Mona Sahlins opinionsmässiga framgångar är ganska roande i sin magsurhet. Det är nästan så att man undrar om Ulf Adelsohns uppmaning till bojkott av tidningen, som han menar är ”en starkt bidragande orsak till regeringens låga opinionstal”, tagit skruv. Andra skriver intressant om politik, Fredrik Reinfeldt, moderaterna. |
Kommentarer om "Flykten från Fredrik Reinfeldt"
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Faktum är att Mona har byggt upp ett enormt korthus som kommer att braka ihop när nästa valrörelse sätter igång. Klart som tusan att man får opinionen med sig när man högljutt protesterar mot allt som de upplever är dåligt, men är det verkligen någon som tror att det räcker för att vinna nästa val?
Det är hur enkelt som helst att vara populist och säga samma sak som folket och protestera mot samma politiska beslut som folket, men vill man leda landet måste man ha egna alternativ också. Just nu finns det inga sådana alternativ, och därför finns det ingenting som folk egentligen kan störa sig på med Mona.
År 2010 kan hon stå där och prata om rättvisa, solidaritet och Bruce Springsteen så att "alla förstår", men har hon inte någon politik kommer hon inte att klara sig. Inte en chans. Reinfeldt kommer mest troligt att vinna.
Det mest tragikomiska är ju att högern inte fattat varför de tappar förtroendet, och att de skyller opinionstappet på socialdemokraterna!!!!!
Calle Fridén