Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, mars 16, 2008

  Mona Sahlin ger besked

  I den senaste väljarbarometern från Sifo, som nyligen presenterades i SvD, behåller oppositionen sitt massiva övertag – även om skillnaden mellan blocken minskat något. Samtidigt sjunker väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt, enligt en mätning från Synovate som DN beställt.

  Trots detta så håller de moderata partistrategerna fast vid sitt standardsvar att det är oppositionsledaren Mona Sahlin – inte statsminister Reinfeldt – som ska ställas till svars för sin politik och sina planer för regeringsskifte 2010.

  Möjligen blir denna linje lite svårare att hålla från borgerligt håll efter det att en genomgång som SvD gjort av Sahlins första år som partiledare, visar att hon har lämnat en lång rad besked om den framtida politiken.

  Och det är inga småsaker det gäller heller. Det handlar om frågor som skatter (förmögenhetsskatten ska återinföras och pensionärer få 2000 kronor i sänkt skatt), klimat (kraftigt minska växthusgaserna samtidigt som kärnkraften avvecklas i den takt som den går att ersätta med förnybar energi och industrins konkurrenskraft klaras), skola (nej till betygsliknande omdömen i första klass och en satsning på lärarledd läxläsning i skolan) och jobbpolitik (med bland annat nya former av introjobb i fler branscher, med kvalificerad handledning, lärlings- och traineeplatser så att unga snabbare kommer in på arbetsmarknaden), vilket går att utläsa i 150 partimotioner och 800 riksdagsreservationer.

  Hela listan hittar ni här.

  I dag levererar Sahlin dessutom ytterligare besked på DN debatt där den nya satsningen Återväxt lanseras. Det handlar om ett nytt program som ska underlätta för orter som genomgår strukturomvandling och där omställningen är snabb, att utveckla och kommersialisera idéer som skulle kunna skapa nya jobb eller nya företag och bidra till livskraft på orten.

  Redan tidigare så har Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, som leder det socialdemokratiska jobbrådslaget, i samma forum som Mona Sahlin skrivit att det kan ”finnas fördelar med att förlänga prövotiden för att testa företagande” och att nya företag som expanderar ”bör få skattelättnader under utvecklingsfasen”. Vidare anser de att det bör undersökas om starta-eget-bidragen ”kan omfatta fler än dem som är arbetslösa”.

  Detta låter synnerligen positivt i mina öron. Och det är sannolikt oroande för de moderata partistrategerna.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Mona Sahlin ger besked"

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 mars, 2008 14:44) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 mars, 2008 15:00) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger freedom skrev... (16 mars, 2008 17:09) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Peter L skrev... (16 mars, 2008 19:11) : 

  Är inte imponerad av vad Sahlin säger att hon och sossarna ska göra i framtiden.Har liksom hört ungefär samma floskler förut genom åren.Däremot alliansen har gjort precis vad dom sagt enligt plan och inte brytt sig om opinonsiffror (iaf inte utåt) och jag tror faktiskt helt klart att opionsiffrorna kommer peka uppåt för alliansregeringen när valet närmar sig 2010."vanligt" folk som jag själv och i min närhet märker både i plånbok och i valfrihet att vi fått en regeringen för hela svenska folket.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 mars, 2008 19:41) : 

  Peter, om du inte redan får lön från moderaternas kommunikationsavdelning så borde du be att få det...

   

  Anonymous Peter L skrev... (16 mars, 2008 20:50) : 

  He he,ja om det vore så väl att jag fick lön från alliansen Jonas men tyvärr får jag gneta ihop min lön själv:)

   

  Blogger Mikael skrev... (16 mars, 2008 22:03) : 

  DN Debatt-artikeln är föga imponerande. Sahlins lögner är inte ens internt konsekventa. Hon kan inte både klaga på att det är ont om jobb och ont om arbetskraft. Eller, ja, hon gjorde tydligen just det.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 mars, 2008 07:12) : 

  Mikael, att konstatera att det samtidigt är ont om jobb och ont om arbetskraft, är inte nödvändigtvis en lögn. Det finns ju inte en arbetsmarknad där alla konkurrerar om samma jobb. I vissa branscher kan det råda arbetslöshet och i andra brist på arbetskraft. Det kräver flexibla system, omställningsförsäkringar och möjlighet till vidareutbildning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 mars, 2008 13:56) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Tistel skrev... (17 mars, 2008 14:02) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Joel Falk skrev... (17 mars, 2008 14:11) : 

  Det mesta är hon ger besked handlar ju om att antingen erkänna att alliansens politik varit bra och att man inte ändrar tillbaka eller så annonserar man just tillbakagång till Perssons politik.

  Den största nyheten Sahlin själv bidragit med är ju att sätta nyanlanda invandrare i kommunarrest... och så kallar man sig för solidariska, vilket hån...

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 mars, 2008 19:40) : 

  Jag gillar din uppräkning i de frågor som Sahlin gett besked i. Jag vill tillägga att hon även sagt att 15 miljarder ska gå till upprustning av storstadsområden. Om flyktingpolitiken har hon sagt att hon vill förändra ebo-lagstiftningen.

  Hälsningar
  Nina

   

  kommentera