Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, april 20, 2008

  Yttrandefrihetens baksida

  I Dagens Nyheters söndagsbilaga uppmärksammas webbplatsen Flashback och dess diskussionsforum där bland annat människor som i den traditionella nyhetsrapporteringen bara omnämns som ”den kända schlagerartisten”, ”en ledande moderatpolitiker i Östergötland” eller ”nämndemannen” hängs ut med namn.

  För tydlighets skull vill jag betona att det på Flashback diskuteras väldigt mycket annat också, men det är troligen just dessa inlägg som gjort sajten så känd – och ökänd.

  Långt ifrån alla uthängningar som sker är nämligen korrekta. Det spekuleras allt som oftast hej villt och på forumet hänger många människor med – lindrigt sagt – starkt negativa åsikter om invandrare, folk med vänsteråsikter och homosexuella. Uttrycket ”han tar den i tvåan” förekommer frekvent.

  DN beskriver de vitt skilda uppfattningarna om fenomenet Flashback som att i ena ringhörnan finns ”De som tycker att det är bra att det finns en mötesplats där människor kan diskutera aktuella ämnen och att det är demokratiskt att all information inte gallras av medierna”, och i andra ringhörnan ”De som tycker att det är oansvarigt att publicera uppgifter som kan vara kränkande eller försvåra polisutredningar”.

  Båda dessa uppfattningar har förstås sina poänger, men enligt min uppfattning väger definitivt värnandet av yttrandefriheten tyngre än invändningarna emot. Jag har väldigt lite till övers för den argumentation som Björn Fries och andra tar till när de talar om att yttrandefriheten missbrukas.

  Det är olyckligt när oskyldiga hängs ut som brottslingar eller att människor blir kränkta av nedsättande uttryck. Som jag ser det måste dock var och en ta ansvar för sitt eget språkbruk och kanske tänka sig för en extra gång innan man anklagar någon för något man faktiskt inte vet om det stämmer eller ej. Men lagstiftning som kväver yttrandefriheten är inte rätt väg att gå.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Yttrandefrihetens baksida"

   

  Anonymous Olof Morian skrev... (20 april, 2008 21:59) : 

  Det hänger rätt många som är kommunister och sossar och datanördar och tatueringstokiga där också. Just därför är det en rätt skoj plattform att diskutera på, man kan ta del av alla möjliga åsikter utan att det tas bort. Försöker man argumentera emot tex. AFA eller NSF på deras egna forum så blir man lätt bannad, men på Flashback är moderatorerna relativt neutrala.

  Att folk hängs ut i tid och otid är väl inge kul för de drabbade, men jag tycker inte det är mycket värre än det småhemliga mediaskvaller som du själv säkerligen får ta del av då och då. Majoriteten av "uthängningarna" är ju framför allt vilka kändisar som snortat koks igen, men folk brukar vara snabba på att ifrågasätta även dessa rykten innan det finns nå' konkreta bevis.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 april, 2008 16:31) : 

  Olof, jag håller med - och jag skrev ju också att det på Flashback också diskuteras väldigt mycket annat än kändisskvaller. Och det är egentligen inte så stor skillnad på den uthängning som sker på Flashback jämfört med den som tidningarna gör när de publicerar pixlade bilder på människor och skriver vederbörandes kön, ålder, hemort och vad han eller hon är mest känd för. Normalbegåvade brukar då kunna lista ut vem som avses.

   

  kommentera