Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 16, 2008

  Rösta ja i dag!

  [UPPDATERAD] Medan allianspartierna fortfarande brottas med frågan så har socialdemokraterna tillsammans med v och mp skrivit en riksdagsmotion som säger ja till könsneutrala äktenskap. Inför dagens omröstning försöker Mona Sahlin få fyra av alliansens ledamöter att rösta med oppositionen.

  Och omöjligt är det inte. Redan i somras skrev flera moderater på DN debatt att de var beredda att gå emot sitt parti i frågan om könsneutrala äktenskap. Om inte den moderatledda regeringen tog ställning för detta så skulle de åtta undertecknarna agera för det i riksdagen.

  Den moderata partistämman tog efter det ställning för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men nu är det upp till bevis om de som tidigare drivit på för att detta ska bli verklighet faktiskt också röstar för det i riksdagen. Några har meddelat att de inte tänker göra det. Andra uppmanar dem att tänka om.

  Själv håller jag tummarna för att borgerliga ledamöter låter sitt samvete styra i dag och röstar ja till motionen. Och än en gång vill jag avsluta med att citera Johan Sjölander, som uttryckt sig väl om detta:
  Att någon kan hävda att mitt äktenskap på något sätt skulle bli mindre värt för att även människor med en annan sexuell läggning får ingå i samma typ av gemenskap. Att man kan säga att det är okej om människor av samma kön lever ihop, men fruktansvärt upprörande om de liksom försöker antyda att de är som jag.

  * * *

  PS: Läs gärna också vad Victor skriver om den här frågan.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rösta ja i dag!"

   

  Anonymous Jonathan skrev... (16 april, 2008 09:42) : 

  Håller med om att det givetvis är könsneutralt som är the way to go. Men det är väl lite pikant att sossarna inte gjorde något under sin senaste regeringsperiod om det nu är något man brinner så hårt för?

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 april, 2008 12:20) : 

  Jonas

  Om det nu är så bråttom varför fixade inte vänstersidan en könsneutral äktenskapslag 1994-2006. Sanningen är ju att s så sent som när de tillsatte äktenskapsutredningen 2004 inte hade någon åsikt om reformen. Fp och c var på sossarna i den debatten att säga ja i sak till reformen men s-representanterna vägrade göra det eftersom partiet inte hade någon åsikt då. Och inför kongressen 2005 lämnade partistyrelsen ett otydligt utlåtande, vilket gjorde att kongressen ändrade det så att det istället blev ett tydligt ja till en könsneutral äktenskapslag vilket s-partistyrelse då på kongressen anslöt sig till eftersom de annars riskerade förlora om det blev votering om de olika yrkandena.

  Jag vill jag att den dag riksdagen röstar ja till en könsneutral äktenskapslag så ska voteringen spegla den stora majoritet som finns för reformen i riksdagen. Vilken signal hade det gett till Sveriges befolkning om reformen vunnit med några rösters majoritet? Vilken signal hade det gett åt homofientliga personer? Och vilken signal hade det gett till andra länder som inte vet så mycket om svensk politik, de hade kunnat tro att det bara är ca hälften i Sveriges parlament som är för en könsneutral äktenskapslag.

  Jag ska säga att jag menar att HBT-vänliga borgerliga ledamöter har en skyldighet att senast 2010 rösta ja till en könsneutral äktenskapslag. Om regeringen inte lämnar någon proposition kan det bli aktuellt nästa vår att förena sig med s, v och mp för att civilutskottet ska arbeta fram ett eget förslag till en jämlik äktenskapslag. Men där är vi som bekant inte än.

  Jag vet att många bögar och lesbiska respekterar att homovänliga riksdagsledamöter röstar nej till vänstersidans yrkande. För det de gör är givetvis inte att de röstar nej till reformen i sig, de röstar däremot nej till att riksdagen ensidigt ska säga ja till ett s-v-mp-förslag trots att den borgerliga regeringen bereder ärendet och Reinfeldt lovat en proposition om en könsneutral äktenskapslag.

  Bengt Held
  liberal

   

  Blogger Christoffer skrev... (16 april, 2008 13:27) : 

  Som Bengs säger, Vi har en utredning som ska resultera i en prop. Varför rösta ja för en (med största sannolikhet) mindre underbyggd motion.

  Det luktar taktik och fult spel om detta.

  Ni hade 12 år på er, låt oss få 1,5 år innan ni klagar :)

  /C

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 april, 2008 14:54) : 

  För det första: det är inte taktik av oss socialdemokrater att rösta för den politik vi tror på.

  För det andra: bra att ni är så övertygade om att den borgerliga regeringen kommer att köra över kristdemokraterna i deras sista moraliska stridsfråga. Tillåt oss andra - som ju också hör vad kristdemokrater säger i frågan - att hysa ett visst mått av tvivel.

  För det tredje: en liten revidering av er historieskrivning. Vad socialdemokraterna gjorde i regeringsställning var bland annat att ge homosexuella par rätt att adoptera och lesbiska par rätt att inseminera. I sak långt mycket viktigare och långtgående än äktenskapsfrågan. Dessutom en förutsättning för att äktenskapslagstiftningen skall vara könsneutral i verkligheten och inte bara på papperet.

  Vänligen


  Mats Andersson
  Socialdemokrat

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 april, 2008 15:57) : 

  Mats

  "För det första: det är inte taktik av oss socialdemokrater att rösta för den politik vi tror på."

  Jo, det är taktiserande att låtsas om att riksdaagen jobbar så att man röstar ja till reformer medan regeringen behandlar ett ärende och förbereder en proposition? Kan du ge ett exempel från 1994-2006 när socialdemokraterna skickade "tillkännagivande" till dåvarande s-regerinerng där partiet var för men där regeringen förberedde en proposition? Nej, du kan nog inte hitta något sådant exempel. Därför att så jobba inte majoriteten i riksdagen oavsett vilka partier som är i majoritet.

  "För det andra: bra att ni är så övertygade om att den borgerliga regeringen kommer att köra över kristdemokraterna i deras sista moraliska stridsfråga. Tillåt oss andra - som ju också hör vad kristdemokrater säger i frågan - att hysa ett visst mått av tvivel."

  Men det blir ju alliansens problem, det måste du inte bekymra dig om. Kd sa i riksdagsdebatten idag att man avvaktar regeringens proposition, partiet stängde inte någon dörr. Var du glad för det även om du är sosse om du har ett ärligt intresse för en jämlik äktenskapslag.

  "För det tredje: en liten revidering av er historieskrivning."

  Det är inte en "revidering" för ingen har talat om adoptionslagen. Vad vi talar om är äktenskapslagen. Redan 2001 införde Nederländerna en könsneutral äktenskapslag. 2003 Belgien och delstaten Massachusetts i USA. Och senare Spanien, Sydafrika och Kanada. Varför dröjde det till januari 2005 innan s-regeringen tillsatte en utredning om en könsneutral äktenskapslag? Vilka grupper i partiet motarbetade reformen? Det vet du nog bättre än jag.

  "I sak långt mycket viktigare och långtgående än äktenskapsfrågan."

  Vad som är viktigast för homosexuella och bisexuella bör du nog inte göra dig tolk för. Själv tycker jag som bög att äktenskapslagen är viktigare även om jag för alla de reformer du hänvisar till. Vissa andra homo och bi tycker adoptionslagen är viktigast etc.

  Visst har socialdemokraterna inte sagt nej till alla HBT-reformer även om man blockerat många och fördröjt dem. Men s-regeringar har givetvis även de jämställt vissa lagar.

  Men du glömde berätta att fp och c var pådrivande på s för att ge homosexuella par rätt att adoptera och fp, c och m när det gäller inseminationer för lesbiska. Nu är m för även en helt jämlik adoptionslag. Kvar är 4-%-partiet kd där dock en minoritet är för en könsneutral äktenskapslag.

  Bra att Sverige har världens HBT-vänligaste borgerlighet, eller hur?
  :-)

  Bengt Held (fp)

   

  Blogger Daniel skrev... (16 april, 2008 18:52) : 

  Bengt, du skriver om din oro för vilka signaler en könsneutral äktenskapslagstiftning som röstas igenom med liten marginal i riksdagen ger. Till dig har jag därför två frågor:

  1) Vilken signal ger det att en majoritet nu har röstat NEJ?

  2) Vad, exakt, är det som är så fel med oppositionens förslag? Är det möjligen att regeringen skulle spricka om m, fp och c skulle rösta ja?

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 april, 2008 20:20) : 

  Hej Daniel!

  Tack för bra och konstruktiva frågor. Jag ska försöka besvara dem.

  1. Det blir förmodligen ingen signal alls. Jag har kollat både DN och SvD och ingen av dem tycks ens ha skrivit något på sina hemsidor om voteringen. Orsaken är ju att man vet att m, fp och c inte röstar nej därför att de är emot en könsneutral äktenskapslag eller att partierna nu skulle ha bytt åsikt. Utan att man inväntar propositionen som brukligt är oavsett regering.

  2. Oppositionens förslag är inte något förslag utan bara att man ska göra ett "tillkännagivande" till regeringen att jobba med att så snabbt som möjligt lämna en proposition om en könsneutral äktenskapslag. Vilket redan regeringen alltså gör och det är då att slå in en öppen dörr.

  Om regeringen skulle spricka vet jag inte men Reinfeldt hade ju med rätta blivit sur eftersom det varit en typ av misstroende mot hans tidigare löften. Och även kd hade blivit sura givetvis om än av andra orsaker. Jämför med om s, v och mp hade bildat regering tillsammans. Och oppositionen fått igenom ett förslag därför att v och mp röstat med alliansen trots att regeringen förberedde ett ärende och v och mp varit med i regeringen. Hur populärt hade det varit? Jag lovar det blivit ramaskri bland många sossar. Kanske tom att regeringen spruckit då.

  Fp, c och m är tydligt för en könsneutral äktenskapslag. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask har lovat en proposition om en könsnuetral äktenskapslag. Nu jobbar man med ärendet. Det ska bli kul när riksdagen sedan med stor majoritet röstar ja till regeingens proposition.

  Ni sossar bör också vara glada för det.

  Bengt Held

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 april, 2008 15:31) : 

  Enligt bibeln är homosexualitet fel! De ska inte få gifta sig i kyrkan. De får gänra älska varandra och gifta sig borgerligt men icke i kyrkan!
  Roberth Ström

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 april, 2008 15:47) : 

  "De får gänra älska varandra och gifta sig borgerligt men icke i kyrkan!
  Roberth Ström"

  Nu är det varken du eller jag som avgör det utan respektive samfund själv. Inte heller staten avgör det enligt äktenskapsutredningens förslag. Samfunden ska ha rätt men inte bli tvingade att viga par. De har rätt att neka ett par oavsett orsak och så är det redan idag.

  Jag ska inte ha någon teologisk diskussion med dig men jag är glad att så många i Svenska kyrkan idag är tydligt homovänliga. En hel del även inom det största frikyrkosamfundet Missionkyrkan och inom judiska samfund.

  Bengt Held (fp)

   

  kommentera