Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 18, 2008

  Dreven och sanningen

  I en nyutkommen rapport från Timbro granskar journalisten Stefan Wahlberg hur de stora dagstidningarna agerade i två stora mediedrev som haft stor betydelse för den politiska utvecklingen i Sverige: Sahlinaffären 1995 och dataintrångsaffären 2006.

  Rapporten har bland annat uppmärksammats av Dagens Media, och i Resumé bereds författaren utrymme för sin tes om att mediedreven rymmer ett stort mått av konformism.

  Jag har ännu inte hunnit läsa den, men enligt uppgift sägs granskningen visa att journalister – trots att de säger sig vilja ha egna vinklingar – är rädda för att inte rapportera samma sak som sina kolleger. Den ton som anslås i inledningen gäller under det fortsatta drevet.

  Och detta stämmer rätt bra överens med mina egna iakttagelser. Ett drev är ju just en högljudd skara som går i en rak linje åt samma håll. Möjligen är det effektivt sätt att jaga på, men har man ambitionen att hitta sanningen så vore det nog en poäng att en och annan faktiskt vågar sig på att leta i andra riktningar än dit alla andra verkar gå.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Dreven och sanningen"

   

  kommentera