Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 14, 2008

  Alliansen utan vänner

  Tillbaks i stan efter en intensiv Almedalsvecka där FRA-frågan präglat debatten, trots att endast en officiell programpunkt haft den som tema.

  Den enorma uppslutningen på detta seminarium ger en fingervisning om att FRA är en fråga som kommer att leva vidare även i höst - och troligen också längre fram i valrörelsen. I denna fråga har verkligen inte alliansen många vänner kvar.

  Tre tidigare partiledare för folkpartiet (Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner) skriver på DN debatt i dag tillsammans med fyra folkpartistiska riksdagsledamöter (Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster) att regeringen borde lyssna på folkets kritik, ta ett steg tillbaka och öppna för en förutsättningslös diskussion om FRA.

  Undertecknarna menar att "Det är ett allvarligt misstag att utpeka motståndet som uttryck för okunnighet och missuppfattningar", och att tro att motståndet "företräds av isolerade grupper". I stället framhåller de att den upprörda debatten ytterst handlar om "relationen mellan staten och medborgarna, något som ansvarskännande politiker måste ta på största allvar".

  Jag kan bara instämma.

  Och uppenbarligen håller motståndet mot FRA-lagen på att formera sig även i andra borgerliga partier. Kritikerna inom centerpartiet har beslutat sig för att anordna en konferens om integritetsfrågor och säkerhetspolitik till hösten. Bakom konferensen står bland annat CUF och det så kallade Centeruppropet, som startats av ett antal centerpartister som är kritiska till lagen.

  Till och med den sedan valet så regeringslojala tidskriften Neos chefredaktör Sofia Nerbrand skriver i en kolumn i Svenska Dagbladet om "den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat", vilket bland annat tagit sig uttryck i att "Medborgarna har behandlats som barnrumpor".

  "Det är därför följdriktigt att många vänner till Alliansen nu desillusionerat ger upp sitt politiska engagemang", skriver Nerbrand.

  Vad allt det här kokar ned till är förstås inget mindre än en massiv förtroendekris för alliansregeringen - och det från människor som rimligen borde vara deras bästa vänner.

  Partistrategerna borde verkligen ställa sig frågan om FRA-lagen är värd detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Alliansen utan vänner"

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (14 juli, 2008 09:29) : 

  Jag kan svara på din retoriska fråga på en gång. Nej, lagen är inte värd detta. :-D

  /Markus, en av initiativtagarna till CenterUppropet.se

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 juli, 2008 13:56) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 juli, 2008 14:07) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera