Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 20, 2008

  Gör fler svarta jobb vita

  I går rapporterades att betydligt färre än beräknat nappat på möjligheten att göra skatteavdrag för köp av vita, hushållsnära tjänster. Ändå var de tjänster som utfördes under juli till och med december 2007 värda 263 miljoner kronor, vilket innebär ett skatteavdrag på 131,5 miljoner kronor. Totalt registrerades nästan 54 000 ansökningar hos myndigheterna för tiden sedan avdraget infördes i juli.

  Detta är nu inte kattskit. Tvärtom kan man mycket väl se positivt på att så många valt att köpa sådana här tjänster vitt snarare än svart, vilket varit fallet tidigare. Detta innebär i sig en ökning av skatteintäkter och att fler människor nu kan försörja sig på trygga, lagliga jobb.

  Ett stort problem med den konstruktion av avdrag som regeringen valt – vilket jag kritiserat upprepade gånger – är att människor som köper vita, hushållsnära tjänster tvingas ligga ute med pengar länge innan de betalas tillbaks. De som har otur kan få vänta fram till december för att få skatteavdrag på pengar de lade ut i juli i fjol, uppger Skatteverket.

  Regeringen smider nu planer på att öka efterfrågan på hushållsnära tjänster genom att bygga ut systemet så att även privatpersoner, inte bara firmor med F-skattsedel, ska kunna anlitas för att göra jobben. Då ska de som köper tjänsten slippa att betala arbetsgivaravgift, enligt en utredning som blivit klar under sommaren.

  Tanken bakom förslaget är inte bara att gynna den här typen av tjänster, utan framför allt att motarbeta svartjobb – vilket rimligtvis är något som även socialdemokratin borde välkomna.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Gör fler svarta jobb vita"

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 augusti, 2008 10:54) : 

  Nä. Reformen innebär bara att man lättar på samvetet för en liten grupp välsituerade människor. Och jobben? 263 miljoner (inklusive moms) motsvarar väl ungefär 500 heltidsarbeten. Piss i Mississippi är en monumental överdrift.

  Anton S

   

  Anonymous pelle skrev... (20 augusti, 2008 13:13) : 

  Så det är Socialdemokraternas vision att motarbeta lagbrott genom att legalisera handlingarna? Jamen va bra - gör vi det lagligt att våldta då kommer anmälningarna att minska enormt. Genialt! Vi sparar massa sköna slantar på rättsväsendet och Polis och kan bygga Förbifart Stockholm. Vilken tillväxt, vilken ljus framtid! S får min röst.

   

  Blogger Emil skrev... (20 augusti, 2008 13:36) : 

  Jonas, jag uppskattar att du försöker väcka debatt och föra utveckla S politik. När man läser kommentarerna ovan så inser man att det inte kan vara helt lätt...

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 augusti, 2008 03:07) : 

  Re: Anton S

  Om det nu är 500 riktiga jobb som skapats så känns det som betydligt fler riktiga jobb än vad socialdemokraterna lyckades under sin förra. Då spenderade de ändå bra mycket mer än 263 miljoner.

  Dessutom har vi skapat ett nytt företag som säkert inte kommer att nöja sig med 5 anställda. Jag skulle slå vad att detta företag inom 5 år har betalt mer i skatt än du kommer att betala i hela ditt liv. Dvs så länge vi inte får inflation modell Zimbabwe.

  Kalle N

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 augusti, 2008 10:27) : 

  Anton, det handlar mer om att lätta på samvete. Det handlar om att ge en utsatt grupp på arbetsmarknaden bättre villkor, möjlighet att engagera sig fackligt och tryggheten i en ordentlig anställning. Knappast saker som vi socialdemokrater borde ha något emot. Att det sedan handlar om än så länge tämligen få personer som berörs har jag svårt att se om ett argument.

  Pelle, jämförelsen haltar betänkligt. Att utföra hushållsnära tjänster mot betalning har alltid varit lagligt. Vad jag och andra vill åstadkomma är ett skattesystem som gör detta ekonomiskt överkomligt för fler, och minska incitamenten för svartarbete.

   

  Anonymous pelle skrev... (25 augusti, 2008 15:23) : 

  Jag trodde ju skattebrott var just - ett brott. Eller vad menar du att svartarbete är?
  Men det kanske bara är en fråga om samvete i fina medelklassen. Du vill slippa betala skatt, fine. Städa själv då.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 augusti, 2008 15:32) : 

  Pelle, läs vad jag skriver. Genom att införa avdrag för hushållsnära tjänster (eller ännu hellre sänka momsen och/eller arbetsgivaravgifterna) så får fler människor möjlighet att köpa sådana tjänster vitt - och fler människor får chansen att jobba vitt.

  Själv vill jag inte "slippa" betala skatt. Däremot hade jag inte råd att köpa hushållsnära tjänster tidigare, och ville inte göra det svart. Däremot gör jag det nu - vitt, och med gott samvete.

   

  Blogger Emil skrev... (25 augusti, 2008 15:40) : 

  Pelle,
  "Jag trodde ju skattebrott var just - ett brott. Eller vad menar du att svartarbete är?"

  Jo visst är det så, men det är också så att lagstiftning inte på något sätt är statisk, den följer värderingar och utveckling i samhället (även om den inte alltid hinner med). Det är liksom därför vi har en riksdag (som ju inte utan anledning kallas en lagstiftande församling). Det är också rimligt och riktigt att det är så eftersom staten finns till för medborgarnas skull och inte tvärtom.

   

  Anonymous pelle skrev... (25 augusti, 2008 16:55) : 

  Men - värderingarna och utvecklingen i samhället HAR ju INTE förändrat sig. 54000 ansökningar på 9 miljoner människor (2-3 miljoner hushåll?) ÄR kattskit. Det är en storstadselit som ändrat sina värderingar och gastat så högt att den lagstiftande församlingen röstat igenom dessa avdrag.

  Annars, emil, tycker jag din undervisande ton är snudd på förolämpande. Är du HSB under pseudonym?

   

  Blogger Emil skrev... (25 augusti, 2008 17:12) : 

  Pelle,

  Vem är det som säger att värderingar kan mätas i antal ansökningar? Det kan naturligtvis finnas ett stort antal personer som tycker att detta är bra utan att de för den skull behöver använda det för egen räkning, eller hur?

  "Annars, emil, tycker jag din undervisande ton är snudd på förolämpande. Är du HSB under pseudonym?"

  Ska vi börja på det sättet så tycker jag din indignerade och raljerande ton är snudd på förolämpande. Och nej, jag är inte hsb under pseudonym.

   

  Anonymous pelle skrev... (26 augusti, 2008 15:42) : 

  Alla förolämpningar åsido - vad tycker du man ska mäta då? Är det en känsla man får när man snackar med polarna på Södermalm och i Täby?

   

  Blogger Emil skrev... (26 augusti, 2008 15:49) : 

  Pelle, jag bor varken i Täby eller på Södermalm och har inte heller några polare där. Värderingar kan förslagsvis mätas med opinionsundersökningar eller varför inte med demokratiska val. Alliansen vann det förra valet och detta har på inget sätt smygits in i efterhand (vilket också gäller de flesta andra reformer förutom typ FRA).

   

  kommentera